Tenten – GearGuide

gearlimits-gearguide-tenten-heimplanet-thecave-mainDe kwaliteit van de huidige generatie tenten is bijzonder hoog, de afwerking is uitstekend en de prijs-kwaliteit verhouding bovengemiddeld. En er is veel aanbod; welke moet je nemen?

Afbeelding: Heimplanet The Cave – Opblaasbare Tent

De fabrikanten maken deze keuze ‘deels’ makkelijk; elke tent heeft namelijk specifieke eigenschappen en hiermee begint ook de voorselectie. Een alpine klimmer heeft namelijk heel andere wensen dan de vakantiefietser die een tocht naar de Middellandse Zee maakt. De ene tent moet een dik pak sneeuw aankunnen, de andere moet beschikken over een uitstekend ventilatiesysteem.

Er zijn een aantal factoren die de prijs en kwaliteit van een tent bepalen, zoals materiaal tentdoek, materiaal stokken, de naden etc.

Onderwerpen:

  • Tenttypen
  • Tunnel & Koepeltenten
  • Materiaal tentdoek
  • Naden & Coatings
  • Tentstokken & Haringen

Tenttypen

De specifieke eigenschappen van een tent bepalen wanneer je voor welk type tent kiest.

Trekkerstenten

Het regelmatig veranderen van kampeerplaats vraagt om een tent die snel gemakkelijk op te zetten is, die niet teveel weegt en die compact is op te bergen.

Fietstenten

Verplaats je je per fiets tijdens je vakantie, dan is elke gram er een te veel. Fietstenten zijn ingepakt compact, maar bieden tegelijkertijd tijdens gebruik voldoende ruimte voor je bagage en/of fiets.

Familietenten

Zodra je hebt besloten langer op een plek te blijven, dan zijn comfort en ruimte belangrijk. Je moet er met meerdere volwassenen en kinderen makkelijk in kunnen. Gewicht en zijn dan minder van belang.

Expeditietenten

Zodra je verblijft in gebieden onder extreme omstandigheden, kies dan voor een expeditietent. Deze is eenvoudig op te zetten, zijn storm- en sneeuwvast en heeft een goede ventilatie. Ook de stokken zijn goed bestand tegen koude temperaturen.

Tunnel & Koepeltenten

Welk model je kiest – tunnel of koepel – wordt grotendeels bepaald door wat je ermee gaat doen en waar je naartoe gaat. Maar bedenk wel dat de ideale tent niet bestaat. Verschillende omstandigheden vragen om verschillende tenten. Er is geen enkele tent die aan alle wensen en eisen voldoet. En als je niet van plan bent om meerdere tenten aan te schaffen, zul je een weloverwogen keuze moeten maken.

Tunneltenten

tunneltent-Bergans-Compact-Light-2Tunneltenten combineren een grote leefruimte met een minimaal gewicht. Ze worden opgebouwd met twee tot vier stokken, die verschillend van lengte kunnen zijn om een optimale verhouding tussen ruimte, stabiliteit (wind) en materiaal en daarmee gewicht te verkrijgen.

Afbeelding: Bergans Compact Light 2 Tent

 

Het slaapgedeelte is veelal uitgebouwd met een ruime voortent voor je bagage of om in te koken. Bij de meeste modellen slaap je in de lengterichting. Nadeel van tunneltenten is dat je ze goed af moet spannen omdat ze niet zelfdragend zijn. Maar juist dit afspannen kan soms lastig zijn, waardoor het doek nog wei eens wil klapperen in de wind.

  • Pro: veel ruimte, licht van gewicht, makkelijk op te zetten (ook bij storm)
  • Con: niet zelfdragend, moeilijk af te spannen bij sterke wind

 

Koepeltenten

koepeltenten-msr_mutha_hp_open_flyHet geraamte van een koepeltent bestaat uit twee of drie stokken, die elkaar kruisen in de nok. Het grote voordeel van dit model is dat de constructie zelfdragend is. Bij het opzetten heb je geen haringen nodig, waardoor je de tent makkelijk kunt oppakken en verplaatsen.

Afbeelding: MSR Mutha Hubba HP Tent

 

Door zijn robuuste constructie is hij in staat een dik pak sneeuw te dragen. Het grote nadeel van de koepeltent is dat deze relatief weinig ruimte biedt. Koepeltenten worden bij sterke wind niet zo in elkaar gedrukt als een tunneltent, maar dat betekent nog niet dat ze stormvast zijn. Modellen waarbij de stokken elkaar meerdere malen kruisen, zijn stormvaster. Koepeltenten zijn met harde wind lastiger op te zetten dan tunneltenten.

  • Pro: zelfdragende en robuuste constructie
  • Con: slechte verhouding ruimte/gewicht

 

Materiaal tentdoek

Tenten worden gemaakt van katoen, nylon of polyester. Wanneer kies je voor wat?

Katoen

gearguide-tenten-tentdoek-katoen-tentdoekKatoen tentdoekVroeger werd bijna elke tent van katoen gemaakt, nu haast niet meer. Toch hebben katoenen tenten nog steeds bij een flink aantal mensen de voorkeur vanwege de goede ventilerende werking en duurzaamheid. Uiteraard zijn er ook nadelen: het gewicht en pakomvang van de tent nemen aanzienlijk toe en daarnaast houd katoen vocht vast. Bij veel huidige tenten bestaat het doek uit polycotton, een mix van katoen en polyester. Deze stof combineert het ademende vermogen van katoen met de sneldrogende eigenschap van ‘lichtgewicht’ polyester.

Nylon

gearguide-tenten-tentdoek-nylon-tentdoekNylon tentdoekTegenwoordig zijn veel tenten van nylon, een kunststofvezel die veel goede eigenschappen bevat. Zo weegt nylon weinig en is gemakkelijk klein op te vouwen. Een nadeel is dat je slecht bent beschermt tegen uv-straling. Ook is nylon van nature niet waterdicht, maar dat is is goed te ondervangen door het aanbrengen van een coating.

Polyester

gearguide-tenten-tentdoek-polyester-tentdoekPolyester is een goedkopere lichtgewicht vezel dan nylon, maar met een kortere levensduur. Hoewel het beter beschermt tegen uv-straling dan nylon, is polyester minder sterk, waardoor het vaak in een zwaardere vorm wordt toegepast om voldoende sterkte te bieden.

Een polyester tent wordt hierdoor wel iets zwaarder en minder gemakkelijk in te pakken. Ook polyester is niet van zichzelf waterdicht en wordt een PU- of siliconen coating aangebracht om dat wel te bereiken.

Naden & Coatings

Naden

Naast het materiaal van de tent, bepaald ook de afwerking voor een groot deel de prijs-kwaliteit verhouding. Bij de betere tenten gebruikt men een dubbele kapnaad, een in elkaar gevouwen naad, die erg sterk is. Naden van tenten met een PU-coating kunnen worden getaped om waterdicht te maken. Zit er een siliconen coating op het doek, dan houdt de tape niet meer. Om de naad toch waterdicht te maken wordt een garen gebruikt met een mantel van katoen. Hierdoor zwelt het garen op zodra het nat wordt en zorgt voor de waterdichtheid. Ook kan er een seamsealer wordt gebruikt door deze aan de binnenkant van een lekkende naad te smeren.

Coatings

Tentdoek voor lichte (trekking)tenten wordt gemaakt van nylon of polyester. Tentdoeken van deze materialen zijn niet waterdicht. Nylon en polyester tentdoeken worden daarom gecoat. Het meest gebruikte materiaal daarvoor is polyurethaan (PU). Omdat polyurethaan niet goed bestand is tegen de schadelijke invloed van zonlicht (uv-straling), worden PU-coatings aan de binnenkant van het doek aangebracht. Een ander nadeel van PU-gecoat doek, is dat het bij kou snel stug wordt. En een PU-coating wordt heet aangebracht op het doek, waardoor de sterkte van de vezels enigszins negatief beïnvloed wordt. Voordelen van PU-gecoat doek?

De naden laten zich relatief makkelijk tapen, waardoor ook de naden waterdicht worden. Dit is meteen ook het nadeel van die andere veelgebruikte coating: siliconen. Doek dat met siliconen gecoat is, laat zich niet afplakken. De tape hecht eenvoudig niet op de gladde, enigszins vet aanvoelende siliconen. Dat betekent dat je de naden met een speciale kit moet behandelen voor maximale waterdichtheid. Plus: siliconen gecoat doek is duurder dan PU-gecoat doek. Waarom worden dan siliconen-coatings toegepast? Een siliconencoating wordt koud aangebracht waardoor de sterkte van de vezels niet negatief wordt beïnvloed. Daarbij is een siliconencoating beter bestand tegen de schadelijke inwerking van zonlicht. Een andere positief punt is dat tentdoek met siliconencoating ook soepel blijft bij lage temperaturen.

Tentstokken & Haringen

Tentstokken

Aluminium is een licht en sterk materiaal dat bij de kwaliteitstenten gebruikt wordt. Hoewel aluminium erg sterk is, kan ook dit materiaal door extreme wind of verkeerd gebruik breken (knikken). Gelukkig kan je dit zelf gemakkelijk repareren met het bijgeleverde reparatiehulsje.

Een ander materiaal is glasfiber, dat voornamelijk bij goedkopere tenten wordt gebruikt. Door kou en ouderdom wordt glasfiber broos, kan het breken en kunnen splinters de stoksleuf in de tent beschadigen. Glasfiber dus nooit gebruiken bij expeditietenten.

Haringen

Er zijn kortweg vier soorten ondergrond te onderscheiden:

Ondergrond

Zand/moeras
Klei/heide

Harde klei/rotsgrond

Sneeuw

Type

Houten haring
Kunststof haring
Grondpen (klassieke haring)
Rotspen
Aluminium haring
Sneeuwharing

Lengte

30/40 cm
20 cm
18 cm
25 cm
20 cm
20 cm

MEER GEARGUIDE