Slacklines – GearGuide

gearlimits-slacklines-gearguideSlacklining is het balanceren op een trampolinelijn van 2,5 tot 5 cm breed. Het ‘balanceren’ is een belangrijk – zo niet belangrijkste – onderdeel. Een slackline is een band van nylon of polyester die wordt opgespannen tussen twee ankerpunten.

Er wordt vaak gedacht dat slacklining is afgeleid van koorddansen; het balanceren op een strakgespannen kabel. Bij koorddansen wordt de kabel – in tegenstelling tot een slackline – niet constant onder spanning gehouden. Doordat een slackline onder constante spanning staat, fungeert dit als een soort trampoline.

Het ontstaan van slacklining is terug te voeren naar Amerika in de jaren zestig. Bij slecht weer zochten klimmers in Yosemite een manier om hun tijd door te brengen zolang er niet geklommen kon worden. Er werd een (kunststof) band gespannen tussen bomen of rotsen waarop de klimmers balanceerden en experimenteerden. Slacklining beoefenaars worden ‘slackers’ genoemd. De laatste jaren wint ‘slacklinen’ populariteit als sport.

Typen slacklines

Er zijn verschillende typen slacklines. Zo zijn er:

  • Slacklines voor voor beginners zijn korter en laag bij de grond, zodat je zo snel mogelijk leert om te blijven staan en lopen over de slackline.
  • De rodeo of acro-slackline is een slap hangende lijn die lijkt op een schommel. Je kunt er goed op ontspannen; schommelen met je rug op de line. Uiteraard is erover lopen ook een mogelijkheid.
  • De trick- of jumpline is een strak gespannen 15 meter lange slackline. Vooral geschikt voor het maken van dynamische bewegingen.

Actions sports crossover

Zoals we eerder aangaven gebruiken klimmers slacklines bij slecht weer een manier om hun tijd door te brengen zolang er niet geklommen kon worden. Maar er zijn meer redenen om te slacklinen. Balanceren en core-stability zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De slackline doet een grote aanspraak op je buik en rugspieren.

Topsporters gebruiken de slackline voor meer balans en om de knie- en enkelbanden sterker te maken. Daarom is slacklinen voor balanssporten – zoals (kite)surfen, turnen en klimmen – een goede training.

[vc_video title=”Slackline Inspiratie Video 1″ link=”https://youtu.be/fzaozz_zFYc”]
[vc_video title=”Slackline Inspiratie Video 2″ link=”https://youtu.be/e2_uILbaICg”]

MEER GEARGUIDE