Mountainbikes – Wielen & Banden

Wielen

gearlimits-gearguide-wielen-wielen-enve-29inchMede afhankelijk van de locatie waar je voornamelijk wilt gaan rijden is het van belang te weten wat voor rijder je bent.

Afbeelding: Enve Twenty9 AM tubeless wielen

Wil je bijvoorbeeld een 29 inch, 27 inch of een 26 inch wiel. Om dit te bepalen zal je voor jezelf moeten kunnen aangeven wat voor type rijder je bent:

  • Onervaren/ervaren
  • Ben je een technische rijder
  • Heb je een voorkeur voor DH, XC of marathon
  • Ben je een wedstrijd of toerrijder

26er, 27er en 29er

Tot voor een paar jaar geleden was er alleen de keuze tussen 26 inch en 29 inch. Daar is de 27 inch maat tussen gekomen.

Overwegingen 26er

  • Technische singeltracks zijn absoluut in het voordeel van een 26er.
  • Je bent wendbaarder, sneller stuurgedrag, snellere tractie (je zet aan en je remt, zet aan en remt, etc.).
  • Bij een 26er hoef je minder massa in beweging te brengen.
  • Steeds minder fietsen worden met deze wiel maatmaat verkocht.

Overwegingen 27er

  • De 27er biedt dezelfde voordelen als de 26er, maar ook van een 29er. Het voordeel van het makkelijker vasthouden van snelheid die een 29er kenmerkt en de bewegelijkheid van een 26er.
  • Hierdoor kan je beter klimmen dan met een 26er, maar bij een afdaling en technische trails met strakke bochten voelt de 27er zich veel meer op zijn plek dan een 29er.
  • De 27er heeft de 26 inch wielen eigenlijk steeds meer uit de markt gedrukt.
  • Voor Enduro en downhill werk is de 27er de voor de hand liggende keuze.

Voordelen 29er

  • Bij (lange) klimmen houd je je snelheid beter vast.
  • Bij afdalingen zorgen de grote wielen voor een hoge snelheid en zijn wortels en oneffenheden geen enkel probleem.
  • Wordt het heel technisch met veel bochtenwerk dan ben je met een 29er toch wat in het nadeel. Gewicht is bij de 29er een belangrijk aspect. Voor de wielen zijn bij 29er belangrijk en van grote invloed op rijgedrag en snelheid. Ik heb zelf aan de lijve ondervonden dat een superlichte carbonframe met zware wielen het nooit kan winnen van een aluminiumframe met lichte wielen.
  • Groter loopvlak, meer grip. Minder nadeel van kleine oneffenheden.
  • Voor XC (cross country) is de 29er de beste keuze.

Banden

banden-schwalbe_racing_ralph_detailBij mountainbiken speelt de keuze van de banden een essentiële rol. De banden dienen te worden afgestemd op het terrein voor een maximale prestatie.

Afbeelding: Schwalbe Racing Ralph Snakeskin banden

 

De keuze van de banden is niet alleen van invloed op de prestatie, maar is belangrijk voor het fiets comfort op de mountainbike. Afhankelijk van het weer, de ondergrond en het type rijder kan voor iedereen een geschikte bandenkeuze gemaakt worden.

Onderwerpen:

  • Rolweerstand
  • Bandenspanning
  • Grip & Comfort
  • Tubeless banden
  • Montage

Rolweerstand

De rolweerstand van een mountainbike band is afhankelijk van een aantalfactoren, zoals: luchtdruk in de band, het profiel van de noppen, het materiaal en opbouw van de band en het terrein waarop gereden word. Hoe groter de rolweerstand is, des te meer kracht een mountainbiker zal moeten leveren om eenzelfde afstand af te leggen.

Ander dan bij een raceband – waar met een zeer hoge bandenspanning de laagste rolweerstand essentieel is – omdat over een vlak wegdek wordt gereden – is dit voor een mountainbike anders. Omdat de band over een oneffen terrein rolt zal deze daarbij veel verticale krachten te verduren krijgen. De ideale bandenspanning ligt daarom bij mountainbikes lager. De band moet makkelijk kunnen vervormen om een lage rolweerstand te behalen.

Bandenspanning

De ideale bandenspanning is in de eerste plaats afhankelijk van het gewicht van de berijder en de fiets. Een zware rijder zal zijn banden idealiter harder op moeten pompen dan een lichte rijder. Daarnaast speelt het terrein een belangrijke rol, bij een zachte ondergrond zal een lagere bandenspanning gehanteerd moeten worden. Bij de gangbare mountainbike banden wordt een spanning van 2,0 tot 4,0 bar gehanteerd. Een voordeel van Tubeless banden is dat er met een lagere bandenspanning gereden kan worden, 1,5 tot 2,5 bar.

Grip & Comfort

In hoeverre een band grip heeft hangt vaak af van de ondergrond in combinatie met het profiel van de band. Profiel is het vooral belangrijk op het voorwiel, daar stuur je mee en daarvan wil je niet dat deze slipt. In een technisch en bergachtige omgeving is het aan te raden de band wat slapper te laten. Je zult dan merken dat je makkelijker klimt, maar ook dat de band wat moeilijker loopt.

Een bredere band zal ook makkelijker lopen dan een smalle band. Hier geldt echter ook dat dit ten kostte gaat van de rolweerstand bij hogere snelheden. Voor een droog parcours is een band van 1.85 tot 2.1 breed aan te raden, wordt het modderiger of technischer, dan kan beter gekozen worden voor een bredere band. Door de diverse banden fabrikanten zijn er verschillende technieken ontwikkeld, waardoor er telkens betere banden geproduceerd worden. Er zijn vele verschillende banden beschikbaar met verschillende eigenschappen.

Tubeless banden

Een tubeless band is een band waarbij geen binnenband noodzakelijk is. De velg wordt luchtdicht afgewerkt en is zodanig geconstrueerd dat deze luchtdicht is af te sluiten. Het UST systeem van Mavic is momenteel de standaard voor Tubeless systemen. Het grote voordeel van een tubeless band is dat de kans op lek rijden kleiner is, de band lichter is en het feit dat men met een lagere bandenspanning kan rijden, voor een lagere rolweerstand en goede grip in het terrein. Het nadeel van een Tubeless systeem is dat deze moeilijker te monteren is.

Montage

Enkele belangrijke punt waar je op moet letten bij het monteren van een mountainbike band is de looprichting. Het profiel heeft een ideale looprichting, monteer je hem fout dan zul je meer weerstand ondervinden en loopt de band niet lekker. Een ander punt waar je op moet letten is dat de binnenband niet tussen de velg en de buitenband zit. Bij het terugleggen van de band moet je beginnen bij het ventiel, zorg er zeker voor dat dit recht staat. Niet onbelangrijk is het ook om een reparatieset mee te nemen als je gaat fietsen, met daarin bandenlichters, een fietspomp, bandenplakspullen of een nieuwe binnenband.

MEER GEARGUIDE