Softshells – GearGuide

gearlimits-gearguide-houdini-motion-stride-jacketEen softshell combineert de lagen 2 en 3 van het drie-lagen-systeem. Softshells zijn erg populair onder outdoor en action sporters. En geef ze eens ongelijk? De huidige generatie voldoen in negen van de tien gevallen aan de eisen die er op dit moment worden gesteld.

Afbeelding: Houdini Motion Stride Softshell Jacket

Een softshell heeft een zeer hoog ademend vermogen, is waterafstotend, winddicht, sneldrogend, licht en geeft je bijzonder veel comfort en bewegingsvrijheid.

Onderwerpen:

 • Technologie
 • Soorten
 • Kiezen
 • Onderhoud

Technologie

Enerzijds worden softshells op de markt gebracht die afgestemd zijn op de functies en uitwerking die oorspronkelijk voor dit kledingstuk zijn gedefinieerd. Anderzijds komt er een nieuwe generatie softshells die veel meer uitgewerkt en/of waterdicht zijn, zodat ze het traditionele jack en zelfs de hardshell volledig kunnen vervangen. De toekomst van twee systemen (vs drie-lagen-systeem) is het gevolg van die ruwe tweedeling die in het aanbod in softshelIs is ontstaan. We zeggen met opzet ‘ruw’ omdat de grens tussen beide categorieën niet zo scherp getrokken kan worden.

De komst van waterdichte softshelI materialen lijkt in strijd met de basisgedachte dat een dergelijk functioneel kledingstuk niet waterdicht hoeft te zijn. Menig action sporter zal het echter prettig vinden om überhaupt geen derde laag (lees: hardshell) meer mee te hoeven nemen, al is deze nóg zo licht en compact. Bovendien beïnvloedt deze nieuwe generatie softshell materialen het ademend vermogen nauwelijks in vergelijking met niet waterdichte softshells stoffen.

Soorten

Het belangrijkste verschil tussen de ‘softshell basic’ en de ‘softshelI hybrid’ is dus dat bij gebruik van de waterdichte variant zelfs geen hardshelI meer nodig is. HardshelI en fleece, ofwel de derde en tweede laag, zijn immers volledig geïntegreerd. Bovendien is de ‘softshelI hybrid’ veel meer uitgewerkt dan de ‘softshelI basic, doordat hij over alle functionele details van de derde laag beschikt, zoals een capuchon, een veelheid aan zakken en diverse verstelmogelijkheden. Ten opzichte van het aloude functionele jack is de softshelI van de nieuwe generatie elastisch en ademt hij veel beter.

De vraag of er daadwerkelijk van een verbetering in de zin van functionaliteit en comfort gesproken mag worden, kan dan ook volmondig met ‘ja’ worden beantwoord. Prettig is het dat je nu de keus hebt uit de combinatie basis softshell plus hardshell enerzijds en waterdichte softshell anderzijds. Daarnaast blijft het natuurlijk mogelijk om een gewone fleecetrui te combineren met een hardshelI of (voor zolang nog verkrijgbaar) een traditioneel functioneel jack. Meer keus dus in protectie en warmteregulering dus dan voorheen.

De verschillen tussen Classic en Hybrid Softshells

Onderstaand vind je de eigenschappen van basic en hybrid softshell op een rij:

Softshell Basic:

 • Drielaags gebruiken
 • Sterk waterafstotend
 • In hoge mate of 100% winddicht
 • Naden vaak getaped
 • Sterk ademend
 • Geheel of gedeeltelijk stretch
 • Soms voorzien van versterkte delen
 • Design met weinig detail
 • Hardshell soms nodig

Softshell Hybrid

 • Tweelaags te gebruiken
 • Waterdicht
 • Winddicht
 • Naden getaped
 • Sterk ademend
 • Geheel of gedeeltelijk stretch
 • Soms voorzien van versterkte delen
 • Uitgewerkt design en veel functionele details
 • Geen Hardshell nodig

Kiezen

Ga je de softshell vooral in het najaar en in de winter gebruiken, koop dan een model met een dikkere fleece voering die 100% procent winddicht is. Materialen die de wind niet compleet blokkeren (o.a. Polartec Powershield Light en Scholler Dryskin) zorgen voor de gewenste verkoeling bij hevige activiteit. Andere aspecten die van belang zijn bij het kiezen van een softshell zijn:

Details

De softshelI moet minimaal over twee zakken beschikken, die ook met de heupband van een rugzak om toegankelijk zijn. De kraag moet zacht aanvoelen en bij voorkeur met een trekkoord verstelbaar zijn. Ventilatieopeningen of zakken met netvoering zorgen voor de nodige verkoeling, net als verstelbare manchetten.

Pasvorm

In het ideale geval draagt u de softshell als een tweede huid: hoe minder je hem voelt, hoe beter. Doe bij het passen een kleine test. Strek, met gesloten rits, de arm naar boven. De heupband mag dan niet omhoog schuiven. Buig de ellebogen, hierbij mag de stof niet strak komen te staan. Strek tot slot de armen recht naar voren en controleer of de mouwen lang genoeg zijn.

Capuchon

Een capuchon houdt het hoofd droog en bij een ijzige wind ook lekker warm. Nadeel is dat een softshelI met capuchon meer weegt en de kraag iets minder zacht aanvoelt. Wie altijd nog een hardshell voor noodgevallen meeneemt, heeft geen capuchon nodig.

Onderhoud

Als het gaat om onderhoud van softshells maken we onderscheid maken tussen enerzijds de softshell shirts en anderzijds de all round/ all season softshell jacks. Beide zijn zo ontworpen dat je geen last hebt van de invloed van wind terwijl transpiratievocht wordt afgevoerd, maar er zijn ook verschillen.

nikwax-grangers-softshell-productenEen softshell shirt of jas zul je gebruiken voor high-aerobic sportbeoefening zoals hardlopen of mountainbiken waarbij vuil en zweet zich snel kunnen ophopen. Dit gebruik vraagt erom dat ze na het sporten worden gewassen. Dit voelt niet alleen fris maar is vooral  effectief omdat een schoon shirt gewoon beter ademt.

Afbeelding: Granger’s Performance Proofer & Nikwax SoftShell Proof

Vanwege de hoge wasfrequentie is apart wassen met een speciaal reinigingsmiddel misschien wat veel van het goede; beter is het natuurlijk wel (net als bij hardshells) Was je deze softshell shirts met andere kleding dan is het raadzaam om voor een mild wasmiddel te kiezen zonder additieven (geurstoffen, bleekmiddel, wasverzachter etc.)

De allround/ all season softshell zijn van zwaardere kwaliteit dan de shirts en hebben een fleece voering. Deze jacks hebben tevens een waterafstotende DWR (durable water repellency) behandeling gekregen zodat je ze ook kunt dragen in lichte regen. Ons advies is om de onderhoud/ reiniging/ impregneer instructie te volgen zoals beschreven bij hardshells. Drogen in een wasdroger moet ook hier specifiek op het waslabel toegestaan zijn. Als dit het geval is, volstaan 10-15 minuten op een laag of midden programma (niet warmer dan een strijk droog programma).

Softshells zijn misschien niet waterdicht, beschikken niet over getapete naden, maar kunnen door hun waterafstotende vermogen voldoende bescherming bieden om lichte regen te weerstaan. Dit waterafstotende vermogen herstel je door te impregneren op het moment dat je merkt dat regendruppels niet meer van de stof afrollen. Wij adviseren om dit te doen met het speciale NikWax Softshell Proof dat speciaal hiervoor is ontwikkeld.

MEER GEARGUIDE