De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review

Net als ik zullen de meesten hun slaapzak, slaapmat en toebehoren apart aanschaffen en door de jaren heen stukje bij beetje de ideale gear bij elkaar sprokkelen. Maar voor degenen onder ons die in één keer volledig uitgerust willen zijn, promoot Sea to Summit het idee van een ‘slaapsysteem’. Het idee hierachter is dat je een mat en een slaapzak uit hun uitgebreide assortiment van elk kunt mixen en matchen, zodat je op de manier de ideale combinatie voor het voor het door jou beoogde gebruik hebt. Al zal daar ongetwijfeld ook een commerciële gedachte achterzitten. Wij namen de proef op de som met een slaapsysteem bestaande uit Ascent Ac I slaapzak, Ether Light XT Insulated Air slaapmat en het Aeros Premium kussen.

Ik ging voor een Sea To Summit ‘slaapsysteem’ dat geschikt is voor koelere weersomstandigheden. Het slaapsysteem is de afgelopen maanden veelvuldig gebruikt in Schotland, waar de weersomstandigheden nogal eens kunnen wisselen. Met roadtrips, campings en wildkamperen in gedachten, wilde ik dat een mat en slaapzak iets meer comfort zou bieden dan de gemiddelde lichtgewicht modellen; dus veelzijdig in plaats van ultralicht.

Sea to Summit slaapsysteem

Ik koos voor de Ascent Ac I slaapzak van 750+fp eendendons en de Ether Light XT Insulated Air slaapmat. Beiden geen ultra-lichte producten. Zowel de slaapzak als de mat zijn breder dan de zeer taps toelopende mummieontwerpen. Om het meer een ‘systeem’ te maken, heb ik het opblaasbare Aeros-kussen toegevoegd, dat met klittenband aan de mat wordt vastgemaakt om je nachtrust wat comfortabeler te maken. Onderstaand lees je mijn bevindingen van het Sea to Summit slaapsysteem, bestaand uit:


Ascent Ac I Down slaapzak

De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review

De Ascent Ac I slaapzak heeft niet alleen een een ruimere pasvorm dan mummie vormige modellen, maar is ook veelzijdig, met een groot aantal ritsen waarmee de slaapzak op een aantal manieren kan worden geventileerd en zelfs kan worden geopend tot een ‘deken’.

Maatvoering

Er is ook een vrouwspecifieke versie beschikbaar, met een ritssluiting aan de rechterkant waarmee deze kan worden vastgemaakt aan de linkerrits van het unisex-model om een ​​tweepersoons slaapzak te maken. De unisex Ac I is verkrijgbaar in twee lengtes, Regular (max. gebruikerslengte 183 cm) en Long (max. gebruikerslengte 198 cm). De Long uitvoering is ook breder over de hele slaapzak. Om dat ik 1.90 meter ben ging ik voor de Long.

Omdat de slaapzak in zijn geheel wat breder en vooral aan het voeteneinde dat taps toeloopt en dus minder nauw aansluit dan de meeste slaapzakken die ik heb gebruikt, geeft de Ascent Ac I je veel ruimte om te ‘breder’ te liggen en om te rollen. Ik denk niet dat de extra ruimte het thermisch zo efficiënt maakt als een mummie slaapzak met een gelijkwaardige vulling en als je erg gewichtsbewust bent, betekent de extra ruimte mogelijk ongewenst volume en gewicht. Maar voor een comfortabele nachtrust ben ik een voorstander van een onbelemmerde gevoel.

De capuchon is vrij ruim, wat goed is om ’s nachts niet te claustrofobisch te voelen, terwijl de ruime, anatomisch gesneden footbox minder compressie van het dons betekent, volgens Sea to Summit. Er is zeker genoeg ruimte voor mijn voeten (maat 45). Bij sommige mummie slaapzakken wil dat nog wel eens tegenvallen.

Gewicht & verpakking

De ‘Long’ Ascent Ac I weegt 930 gram. Dat is een prima gewicht voor de classificatie van deze slaapzak, al hangt dat natuurljk af waar je de slaapzak gebruikt. Het is geen lichtgewicht voor alpinisme of minimalistisch backpacken, maar ik zou zeggen dat het gewicht van de Ac I heel redelijk lijkt is een ruime allrounder.

De slaapzak kan worden verpakt in bijgeleverde foedraal met compressieriemen die hem tot een mooi compact formaat ‘persen’. De foedral voegt nog eens 66 gram toe, dus komt het totaalgewicht net iets onder de kilo.

Vulling & warmte

Deze slaapzak gebruikt 750+ vulkracht 90/10 premium grijs ‘ultra-dry’ eendendons om de prestaties ook in vochtige omstandigheden te behouden. Met een vulgewicht van 330 gram in ‘regular’ slaapzak en 370 gram in ‘Long’ slaapzak, is er een behoorlijke hoeveelheid vulling. Hoe hoger de vulkracht, hoe luchtiger het dons en hoe meer lucht het kan vasthouden om je warm te houden voor een bepaald gewicht aan vulling. De Ascent Ac I heeft een lekker ‘puffy’ gevoel. Het Sea To Summit slaapzakken assortiment loopt van een model met 600FP tot en met 850+, dus qua donskwaliteit zit de Ascent Ac midden in het midden van de range.

Blijf je warm?

Elke stofwisseling is natuurlijk anders, zo ook elke situatie waarin je een slaapzak gebruikt. De variabelen zijn onder meer absolute temperatuur, wind, vochtigheid, je staat van vermoeidheid, hoe goed je gevoed bent, hoe geventileerd je tent is en de kwaliteit van je slaapmat. Om deze reden moeten de temperatuurclassificaties die door officiële tests worden verstrekt, alleen als een ruwe richtlijn worden beschouwd, ongeacht hoe nauwkeurig ze in laboratoriumomstandigheden ook zijn geweest.

De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review

Volgens de EN 13537 normering

Sea to Summit beoordeelt de Ascent Ac I als: 2°C Comfort, -4°C Lower Limit en -21°C Extreme, zoals getest in overeenstemming met de industriestandaard EN 13537. We kunnen het Extreme einde van de schaal onmiddellijk vergeten omdat niemand het risico wil lopen van onderkoeling of bevriezing en de Ac I niet is ontworpen voor dit soort kou. Volgens de testspecificaties is Comfort de temperatuur waarbij men mag verwachten comfortabel te slapen in een ontspannen houding. In Schotland heb ik de slaapzak gebruikt bij een minimale temperatuur van 4°C e daar geen kou bij ondervonden en durf ik wel te zeggen dat dit bij 2°C ook het geval zal zijn.

Materiaal & Functies

Het 20D-nylon materiaal, zowel van binnen als van buiten, voelt zacht en toch degelijk aan. De algemene constructie van de slaapzak voelt ook ‘premium’ aan. Ik verwacht dat deze slaapzak een lange levensduur heeft.

Functies

Wat functies betreft valt hier meer over te zeggen dan de meeste slaapzakken. De capuchon is voorzien van een trekkoord om het hoofd en een ander over de nek en redelijk goed bereikbaar. Ook is de slaapzak voorzien van een klein binnenvak met rits, dat net groot genoeg is voor een smartphone van standaardformaat (iets dat je ’s nachts bij de hand en warm wilt houden om de batterij te sparen). De positie hiervan voelt een beetje opdringerig aan als je omrolt.

De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review

Het meest opvallend is de opstelling van ritsen van de Ascent Ac I. Bij veel slaapzakken, vooral bij lichtere modellen, loopt de ritssluiting niet helemaal door tot op de bodem. Dit is prima om gewicht te besparen, maar in de zomer kun je vaak eindigen met warme, zweetbenen zonder mogelijkheid te ventileren bij het voeteneinde. In plaats van de standaard enkele ritssluiting, geeft Sea to Summit je er drie.

Als het koud is, doe je natuurlijk alle ritsen dicht, en ze hebben een beetje een intern schot om het grootste deel van de tocht buiten te houden. Maar voor kamperen aan het mildere einde van het jaar wil je niet altijd maximale warmte. Aan de linkerkant kun je door de doorlopende ritssluiting tot aan de enkels openen. Voor extra frisse lucht voor de voeten kan een korte ritssluiting aan de onderkant van de slaapzak afzonderlijk van de hoofdrits worden geopend of gesloten; mijn voeten worden vaak heet, dus dit is een functie waar ik dol op ben. Een derde halve ritssluiting aan de rechterkant geeft je extra armbewegingen, en als beide zijritsen gedeeltelijk worden geopend, kan de bovenkant van de slaapzak naar beneden worden geklapt om de lucht binnen te krijgen. En als zelfs zoveel ventilatie niet genoeg is, de hele slaapzak kan worden geopend tot een ‘deken’, de ene kant met 60% van de vulling en de andere met slechts 40%.

De adviesprijs van de Ascent Ac I Down (Long) is € 379,95 en o.a. verkrijgbaar bij Sea to Summit


Ether Light XT Insulated Air slaapmat

De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review

Sea to Summit maakt enkele van de meest comfortabele slaapmatten op de markt. De Ether Light XT Insulated is hun lichtste en dikste geïsoleerde slaapmat tot nu toe. Dit model bevat de comfortabele ‘Air Sprung Cells’. Met een dikte van 10 cm, een R-waarde van 3,2 en een duurzame constructie is de Ether Light perfect geschikt voor de meeste 3-seizoenen backpacktochten. Er is ook een damesspecifieke versie met een wat vollere vorm en een R-waarde van 3,5. Als je backpackt in koude herfst- en winteromstandigheden, is er ook de Ether Light XT Extreme, die een R-waarde van 6,2 heeft.

Air Sprung Cells

Alle slaapmatten in het assortiment van Sea to Summit hebben een onderscheidende constructie, een matrix van puntgelaste plekken die een reeks onderling verbonden luchtkamers creëren, of Air Sprung Cells.

De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review
Air Sprung Cells

‘Air Spring Cells werken op dezelfde manier als een pocketvering matras’, zeggen ze. ‘Omdat elke cel onafhankelijk vervormt, past de matras zich aan uw lichaamsvorm aan, die zachter en comfortabeler aanvoelt met meer lichaamscontactoppervlak en gelijkmatige drukverdeling.’

R-waarde

R-waarde is een maatstaf voor hoe effectief iets geleidende warmtestroom weerstaat: een grotere R-waarde betekent betere thermische isolatie-eigenschappen. De meeste merken gebruiken nu een gemeenschappelijke standaard voor het testen van R-waarden, waardoor hun cijfers in grote lijnen vergelijkbaar zijn. De Ether Light XT Insulated mat heeft een vermelde R-waarde van 3,2. Ik zou zeggen dat dit het warm genoeg maakt voor gebruik het hele jaar door, maar alleen voor minder extreme winterkou.

De slaapmat is in twee modellen en vijf maten verkrijgbaar:

Mummie: Small (168 x 55 cm); Regular (183 x 55 cm); en Large (198 x 64 cm).
Rectangular: Regular (183 x 64 cm) en Large (201 x 64 cm)

Met een lengte van 190 cm ging ik voor Rectangular Large.

Materiaal

De nylon stof, 30D top en 40D bodem, voelt stevig genoeg aan om tegen een stootje te kunnen. Ik heb ontdekt dat dergelijke matten verrassend robuust kunnen zijn, tenzij je ze in de buurt van scherpe rotsen krijgt; een kit is hier inbegrepen voor reparaties on-the-go. De stof voelt zacht aan en heeft geen last van een knisperend geluid – de ondergang van sommige opblaasbare matrassen.

Gewicht & verpakkingsgrootte

Mijn Large-mat weegt 690 gram, plus nog eens 59 gram voor de opbergzak/pumpsack, dus met andere woorden, het totale gewicht tijdens transport is 749 gram. Daarmee is het niet de meest lichte ‘inflatable’ mat. Dat hangt natuurlijk ook weer af van het gebruiksdoel. Wie een ultralichte missie voor de boeg heeft, zal niet kiezen voor een 600 gram+ mat, maar voor de gemiddelde hiker/backpacker en roadtripper zal dit gewicht geen dealbreaker zijn.

Pumpsack

Een groot en robuust twee-in-een ventiel maakt opblazen en leeglopen zeer snel en gemakkelijk. Met een opblaasbare mat wil je dat er naast lucht ook vocht naar binnen wordt geblazen, wat de groei van schimmels en meeldauw zou kunnen stimuleren, daarom leveren de meeste merken nu een zgn. ‘pumpsack’. De pumpsack die bij de Ether Light XT wordt geleverd, is slim geïntegreerd in de stuffsack, zodat je hem niet vergeet bij het inpakken.

De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review
De ‘Pumpsack’ zorgt voor snel en eenvoudig opblazen zonder de mat te vullen met vocht uit je adem

De bijgeleverde pumpsack is ontworpen om eenvoudig de mat op te plaatsen. Door gebruik te maken van een pumpsack wordt bovendien verhindert dat vochtigheid (de ademlucht) binnen in de mat komt. Het opblazen duurt maximaal een paar minuten. Ongeveer vijf volle pumps zullen de mat opblazen.

De adviesprijs van de Ether Light XT Insulated Air (Large) is € 239,95 in o.a. verkrijgbaar bij Bever en OutdoorXL.


Aeros Premium kussen

De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review

Sea to Summit maakt veel verschillende opblaasbare kussens, van ultralichte kussens voor backpacken tot donzen kussens voor de winter. Voor deze review hebben we de normale grootte van de Sea to Summit Aeros getest. We waren verheugd een opblaasbaar kussen te vinden dat meer comfort bood dan je zou verwachten van een met lucht gevuld kussen. Dit kussen is lichtgewicht en heeft een klein verpakt volume. Het is ook dik, eenvoudig en aan te passen en gemakkelijk op te bergen.

Opgerolde fleece Vs Aeros kussen

Normaal gesproken slaap ik op een geïmproviseerd kussen in de vorm van een opgerolde fleece. Dit omdat de kussen die ik heb geprobeerd niet prettig sliepen en altijd onder mij weggleden. Dat laatste is nu opgelost met het ‘pillowlock’ systeem (verderop meer hierover). De aeros is het eerste opblaasbare kussen dat ik als erg prettig heb ervaren. Groot genoeg en toch ook weer niet te groot… en comfortabel.

Er zijn twee maten beschikbaar, Regular en Large. Ik ging voor Large. Dit is behoorlijk groot en eigenlijk dikker dan mijn thuiskussen. Opgeblazen afmetingen zijn: Regular: 34 x 24 x 11 cm; Large: 42 x 30 x 13 cm.

Pillowlock

Om het de hele nacht op zijn plaats te houden, geeft Sea to Summit je een paar kleine klittenbandkussentjes met klittenband, die op je mat passen en zich vastklampen aan de geborstelde hoes van het kussen.

Met een licht geschepte vorm en een uitsparing rond de nek, is het echt comfortabel, of je nu op je rug of op je zij ligt. Het wordt met de mond opgeblazen, via een miniversie van het tweedelige ventiel van Sea to Summit; en het is mogelijk om de stevigheid te ‘fine-tunen’ door gewoon op het ‘air in’-ventiel te drukken.

Binnenin zit een robuuste TPU-blaas, maar het kussen voelt niet rubberachtig of zweterig aan dankzij de buitenhoes van geborsteld polyester, die wordt ondersteund door een beetje synthetische vulling die helpt bij het afvoeren van transpiratie.

Samengeperst in de bijgeleverde zak heeft het kussen de grootte van een appel, met een gewicht van slechts 109 gram, inclusief zak. Dit kussen is zonder twijfel een van mijn vaste items geworden tijdens kamperen en/of hiken.

De adviesprijs van de Aeros Pillow Premium is € 39,95 in o.a. verkrijgbaar bij Bever en OutdoorXL.

Review overzicht

Comfort
8.5
Gewicht
8
Isolerende waarde/warmte
9
Duurzaamheid
9
Gebuiksgemak
9
Features
8.5
Prijs/kwaliteit
9

Samenvatting

Mijn Sea to Summit 'slaapsysteem', bestaande uit de Ascent Ac I Down slaapzak, de Ether Light XT Insulated Air slaapmat en het Aeros Premium kussen, waren uiteraard op mijn wensen afgestemd en voldeden voor mij eigenlijk op alle fronten.
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Outdoor op zijn best: De Jordan Trail

De Jordan Trail biedt cultuur en adembenemende landschappen, voor avonturiers de kans om op een unieke manier door zijn hart te reizen.

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Gedurende het gehele jaar ben ik actief geweest met verschillende buitenactiviteiten en trainingen. In de afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround 3L...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Mijn Sea to Summit 'slaapsysteem', bestaande uit de Ascent Ac I Down slaapzak, de Ether Light XT Insulated Air slaapmat en het Aeros Premium kussen, waren uiteraard op mijn wensen afgestemd en voldeden voor mij eigenlijk op alle fronten.De Ascent Ac I slaapzak en Ether Light XT slaapmat van Sea to Summit | Review