Review: Leki Sherpa XL Antishock Trekkingstokken

Testcondities

De Leki trekking poles zijn begin augustus 2014 getest tijdens de vijfdaagse Fjällräven Classic trekking in het uiterste noorden van Zweden. De weersomstandigheden waren aangenaam met nagenoeg geen regen, weinig wind en middagtemperaturen variërend tussen 17 °C en 27 °C. ´s Ochtend was het met 5 °C wat koeler. Het was half- tot onbewolkt en er waren perioden met sluierbewolking.

De route verliep over paden over toendra, door berkenbos en struikgewas, en verder door blokkenterrein en over houten vlonders boven drassige ondergrond. We zijn vele riviertjes overgestoken met of zonder brug, en het hoogste punt was de Tjaktjapas op 1140 meter.

Review

Speedlock en SLS verstellsystem
Speedlock en Super Lock verstellsystem

De Leki Superstrong productlijn biedt lichtgewicht aluminium poles met een iets grotere diameter die ze zeer sterk en stijf maakt, bedoeld voor gebruik in hoogalpien terrein.Wij kregen de Leki Sherpa XL Antishock mee die ook bij uitstek geschikt is voor de winter. Deze trekking-pole is uitgerust met beide Leki vergrendelingssystemen: de nieuwere externe Speedlock en het bekende interne Super Lock verstellsystem. Volgens de site van Leki houdt de Speedlock significant meer dan de 55 kg die door de TÜV wordt vereist. Super Lock kan met 140 kg per pole beduidend meer dragen dan de speedlocks. In de praktijk blijkt echter dat juist de Super Lock vergrendelingen ongemerkt geleidelijk los kunnen draaien tijdens het gebruikt. Je kunt dan zeer onaangenaam verrast worden omdat de pole in elkaar kan schuiven wanneer je hem belast (!!!) (Or maybe we should have just read the manual, want daar staat een waarschuwing in) . Het kan dus geen kwaad, wij bevelen het zelfs dringend aan, om na iedere 3 á 4 uur lopen, te controleren of de Super Lock vergrendelingen nog steeds goed vast zitten.

Beide systemen kun je met één hand zonder gereedschap bedienen met handschoenen aan. De draagkracht van de Speedlock is af te stellen met een grote schroevendraaier of met de zijkant van een muntje.

Er zijn vergelijkbare Leki poles verkrijgbaar met 2 Speedlocks of juist met 2 Super Lock vergrendelingen. Voor de grammenjagers: de Speedlock is ietsje zwaarder dan de Super Lock. Met een Speedlock is de lengte van een pole heel snel en eenvoudig aan te passen. Wij kunnen niet adviseren welke pole voor jou de beste is. Dat is een heel persoonlijke keuze, houd daarbij rekening met de aard van het terrein, het gewicht van jou en je rugzak, je loopstijl en hoe intensief je de poles gaat gebruiken.

Om mijn knieën zoveel mogelijk te ontzien heb ik de Lekis ook juist tijdens de afdalingen veel gebruikt. Wanneer je ze lang achter elkaar gebruikt dan zouden je handen wat beurs kunnen worden, maar het ergonomische handvat en de vorm van de kop daarvan zijn verder geperfectioneerd ten opzichte van de klassieke Leki modellen. Bergop, bergaf en op vlak terrein kun je de Lekis op veel verschillende manieren effectief vasthouden.

Op vele manieren vast te houden
Op vele manieren vast te houden

De Antishock functionaliteit geeft wat extra demping maar dat gaat niet merkbaar ten koste van gevoel met de ondergrond.

De lengteverstelling is uiteraard met name bedoeld om ze bergop in te korten en bergaf te verlengen. Maar je kunt ook een beetje variëren met de lengte om de belasting van armen, schouders en nek te verminderen bij langdurig gebruik.

Dat de Sherpa XL Antishock ook bedoeld is voor de winter zie je nog aan de schoteltjes en aan de naar beneden verlengde bekleding van de handvatten.

Speedlock
Speedlock

De zogenaamde Aergon Thermo Long geeft onder de handgreep nog twee handbreedtes goede zachte warme grip. Dit zal je vooral gebruiken wanneer je korte stukjes heen en weer traverseert op steilere hellingen waar het niet efficiënt is om steeds de lengte aan te passen.

Het is wel de bedoeling dat je zonder stokken je balans weet te vinden en houden en daarvoor niet vertrouwt op de stokken. Toch kun je ze daar soms best voor gebruiken als je het hoofd erbij houdt en oplet of de omstandigheden veilig genoeg zijn om poles te gebruiken.

Ook kun je de poles gebruiken om bijvoorbeeld de stabiliteit te peilen van de volgende steen in een rivier waar je op wilt stappen.

Via internet te koop vanaf € 115,-.

Pluspunten

  • Snel te verstellen
  • Comfortabel handvat, materiaal en vorm, op vele manieren vast te houden

Minpunten

  • Super Lock sluitingen kunnen langzaam losdraaien

Review overview

Functionaliteit
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs/kwaliteit

Summary

Lichte, comfortabele, op veel manieren vast te houden trekking poles die je beste vriend kunnen zijn tijdens een wandelvakantie.
Marc Janssen
Marc Janssen
In m'n jeugd waren fietscross en boompjeklimmen mijn favoriete sporten. Nu doe ik vooral aan rennen, zwemmen, wandelen, skaten, en zo af en toe skiën, windsurfen, klimmen.

Read also

Related

Latest posts

Why you need to know about sports eyewear brand Vallon

Sports eyewear company Vallon is on a mission to take its unique sunglasses and goggles to the European market and beyond. Their vision has...

The first showing of ‘The White Giant’ starring Krister Kopala

Krister Kopala's film 'The White Giant' had its initial showing on February 1st on Rab's YouTube channel. Krister, a Rab athleet and specialized splitboarder...

The Stairways ski goggles from Vallon | Review

Let’s be honest, buying a pair of goggles for skiing or snowboarding is a fun but difficult decision to make. Their first job is...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.

Lichte, comfortabele, op veel manieren vast te houden trekking poles die je beste vriend kunnen zijn tijdens een wandelvakantie.Review: Leki Sherpa XL Antishock Trekkingstokken