Review: Fjällräven Nils Trekking broek

Tijdens wandelingen door de natuur en op wandelvakanties vind ik het altijd wel heel fijn als ik op een broek kan vertrouwen. Sneldrogend na een regenbui, of liever nog dat de broek geen water opneemt, beschermend tegen vonken van een kampvuurtje en een beetje duurzaam maar wel relatief dunne stof.

Hiermee kom je al snel terecht bij een ‘technische’ broek, dus niet een gemaakt van simpel katoen zoals je spijkerbroek. Na een regenbui is je spijkerbroek doorweekt en duurt het eeuwen voordat deze weer droog is.

Het Zweeds buitensport merk Fjällräven gebruikt al jaren de eigen G1000 stof voor hun broeken en een aantal jassen; dit is een afgeleide van katoenvezels maar wel sneldrogend en ademend. Met gebruik van hun Groenland was kan je de stof beter bestand maken tegen water, maar dat gaat ten koste van de soepelheid en het ademend vermogen. Fjällräven raadt dan ook aan om het alleen op essentiële plekken, zoals de dijbenen, het achterwerk en eventueel de onderkant van de pijpen aan te brengen. Hierdoor valt warmte en condens beter af te voeren.

De Fjällräven Nils

20150713_SD002_X100_Noorwegen_DSF3062

De Fjällräven Nils is een ietwat simpelere versie van hun zware trekking broeken en leverbaar in verschillende kleuren, ik heb de opvallend gele versie getest.
Het is een fijne broek, geschikt voor mensen met lange benen door de ‘ruwe’ lengte maat (je zou zelf de pijpen verder kunnen inkorten en omzoomen). Echt heel veel zakken heeft de broek niet; twee steekzakken, een zak op het achterwerk en een diepe steekzak op het rechterdijbeen. Ik miste tijdens het gebruik nog wel eens een extra steekzak of een klein zakje voor een zakmes. In de steekzak op het dijbeen zit wel binnen nog een extra zakje voor bijvoorbeeld een telefoon waar de Apple iPhone 6 prima in past en krasvrij blijft van de rest van de inhoud.
Op de knieën en de pijpen is de stof tweelaags uitgevoerd als extra versteviging, aangezien deze het meest kwetsbaar zijn qua gebruik. Verder voelt de broek lekker licht en is deze slank, maar toch ruim genoeg gesneden om je niet in je bewegingen te hinderen.

Het nadeel van de gele kleur in combinatie met veel gebruik tijdens regenachtige wandelingen is dat vlekken direct zichtbaar zijn, en als je het niet direct uitwast, ze in de stof trekken. Zo heb ik op mijn broek rondom de pijpen nog enkele moddervlekken zitten van enkele Noorse wandelingen, zelfs na herhaaldelijk wassen sindsdien. Persoonlijk vind ik dat voor een dergelijke wandelbroek geen probleem, maar ik zou de Fjällräven Nils nu niet meer gebruiken als dagelijkse kantooroutfit (voor zover je een outdoorbroek daarvoor zou gebruiken).

Winkeladviesprijs: € 129,95

Review overzicht

Prijs - Kwaliteit
Bewegingsvrijheid
Weerbestendigheid
Gebruiksvriendelijkheid

Samenvatting

Een fijne broek met net voldoende zakken, en in het geel geeft de Nils een beetje kleur aan de doorgaans groene en grijze buitensportkleding.
Eddo Kloosterman
Eddo Kloostermanhttp://www.eddokloosterman.com/
Ik ben een full-time software engineer, maar naast mijn werk een fanatiek kanopolospeler, klimmer, vakantiefietser en fotograaf.

Read also

Related

Advertisment

Latest posts

00:03:38

The 4 must-see winter sports films

Previously you could find our 5 winter sports classics that you must see before the winter season starts. We have selected 4 must-see winter...

The Ethical Sweater Weather knits from Fjällräven

From walks in bright snowy landscapes to cosy evenings by the fireside, make the most of the winter weather with a stylish and sustainable...

Review: Etxeondo winter cycling clothing

Etxeondo (pronounced "etsje-ondo") from the Spanish Basque Country has been making and supplying high-quality cycling clothing since 1976. The family business is known for...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.