Recensie: EOFT 15/16

EOFT, de European Outdoor Film Tour, een Europees antwoord op de bekende buitensport filmfestivals in de VS. Dit jaar is het al de tiende editie van deze tour, waarbij verschillende plaatsen door heel Europa aangedaan worden.

Waar bezocht?

Een bioscoopzaaltje in de JT bioscoop te Deventer.

Met z’n hoevelen bekeken?

Verwacht dat er toch wel zo’n 120-140 personen in de zaal zaten, er moesten zelfs stoelen bijgezet worden.

Wat ik er goed aan vond?

Er zit veel variatie in de vertoonde films, waarbij er veel aspecten van de buitensport worden getoond. Het zijn niet enkel de extreme sports, maar ook avonturen van ‘normale’ personen. De getoonde films gingen over een trektocht van zuid naar noord door de VS op paarden, skiën op een onbewoond eiland nabij Kamtchatka (Rusland), klimmen in Patagonië tot aan longboarden.
Alle films waren qua lengte ook fijn, waarbij de langste edit 25 minuten duurde. De vertoonde films waren vaak aangepaste edits van langere documentaires/films. Mijn interesse is nu wel gewekt om ook de originele edits van de films te gaan bekijken.

Meest indrukwekkende film?

Een korte film van minder dan 4 minuten over de longboard afdalingen van James Kelly, “Burn it down”. Hierin wordt longboarder James Kelly geportreteerd waarbij hij in jeans en een t-shirt met zo’n 70km/u over het asfalt zich naar beneden laat glijden in de Sierra Nevada. Je grenzen verleggen betekend ook dat het ook fout kan gaan, wat ook kort in de film getoond wordt.
[vc_video link=”https://youtu.be/Ce1hWjXVn6c”]

Leukste film van de avond?

“A line across the sky”, het verhaal van Tommy Caldwell en Alex Honnold over hun alpiene tocht in Patagonië, de Fitz Traverse. De twee zijn geen alpiene klimmers, maar weten toch een prachtige prestatie neer te zetten met een grote dosis humor. Met de camera van een smartphone geven ze je als kijker een inzicht in hun leven tijdens de tocht van enkele dagen.
[vc_video link=”https://youtu.be/ZOScetWwEwc”]

Ga ik volgend jaar weer?

Ja, het is een leuke avond uit, en hoewel je waarschijnlijk de meeste films ook wel van achter je computerscherm of iPad kan bekijken, is het ook wel een belevenis om de films op een groot bioscoopscherm te bekijken. Met de kosten van €14 voor een kaartje is het ook niet veel duurder dan een normaal bezoek aan de bioscoop.
Waar kan je meer info vinden?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.