Waarom iedere buitensporter bewust zou moeten zijn van vegan outdoorkleding

Waarom vegan outdoorkleding? Bij Gearlimits weten wij als geen ander dat het jezelf onderdompelen in de natuur en het genieten van buitenactiviteiten een enorme impact kan hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Even het lawaai en de afleiding van de stad achter je laten.

Verbinding maken met alle kleine details in de natuur – zoals luisteren naar het geruis van een beekje of het zien van een zoemende bij die van bloem naar bloem vliegt – kan dingen in perspectief plaatsen en je een nieuwe kijk op het leven geven. 

Maar heb je ooit nagedacht over de outdoorkleding die je draagt en welke impact je broeken, hardshells, schoenen etc. hebben op de natuur waar je zo van geniet? Wellicht is het vegan outdoorkleding overwegen waard? En wist je dat outdoor merken en retailers zich daar steeds meer van bewust worden? Zo informeert Bever bijvoorbeeld de consument waar ze op moeten letten als zij een vegan jas willen aanschaffen uit haar assortiment.

Wat is vegan (outdoor) kleding eigenlijk?

Kort gezegd: Vegan (outdoor)kleding is ethisch gemaakt en erkent dat dieren niet wreed behandeld hoeven te worden of moeten lijden voor menselijk gewin. Kunstmatige vezels, synthetische vezels, gerecyclede of hergebruikte materialen, biologisch katoen, hennep, bamboe, houtpulp vezels zijn enkele van de haalbare opties voor vegan kleding.

Waarom zou je voor vegan outdoorkleding kiezen?

In de eerste plaats om je buitensport ervaring ethischer te laten zijn. Dierlijke landbouw is niet alleen een van de grootste oorzaken van aantasting van het milieu en klimaatverandering, maar het is ook flink dieronvriendelijk. Dieren worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden grootgebracht voordat ze worden verminkt of geslacht vanwege hun huid, vacht of andere lichaamsdelen. Hoe je het ook bekijkt, vertrouwen op dieren voor ons buitenplezier is onmenselijk.

Lange tijd werd aangenomen dat van dieren afkomstige ‘materialen’ de beste waren, maar dit is niet langer het geval. Vegan vriendelijke materialen worden veel gebruikt en zijn vaak beter, synthetische alternatieven voor dons zijn bijvoorbeeld goedkoper en houden je warm als het eenmaal nat is, zonder dat er tijdens het maken ervan dierenleed noodzakelijk is.

Wat maakt outdoor kleding niet-vegan?

Outdoormateriaal en -kleding zijn vooral gebaseerd op materialen van dierlijk oorsprong, met name leer, dons en wol. Zelfs in gevallen waarin bedrijven beweren ‘duurzaam geproduceerde’ of ‘ethische’ materialen te gebruiken, is het het nog steeds zo dat dieren worden blootgesteld aan gruwelijke omstandigheden, soms zelfs nog in leven zijn wanneer ze worden ontdaan van hun veren.

Ook niet-zichtbare materialen zoals lijm en kleurstoffen die worden gebruikt kunnen de  – op eerste oog vegan outdoor kleding – toch niet zo vegan maken als beoogd. Dit betekent dat producten met de vermelding ‘leervrij’ en ‘synthetisch leer’ toch nog steeds lijm en/of kleurstof is gebruiken die dierlijke materialen bevat. Ook als fabrikanten synthetische materialen gebruiken, is het niet altijd te garanderen dat ze vegan zijn.

Hoe weet ik of een merk vegan is?

Als merken vegan zijn, of producten maken die vegan zijn, dan wordt dit ofwel op de labels vermeld en op de website, zodat het controleerbaar is; vaak middels certificering. Dit betekent dat er helemaal geen dierlijke producten in de productielijn worden gebruikt en dat ze volledig dierenleedvrij zijn. Bij het kiezen van outdoor kleding is het ook belangrijk om op verantwoorde merken te letten die duurzaamheid en menselijk welzijn voorop stellen. Goede voorbeelden zijn:

Haglöfs Chaos GTX Jas

Comfortabele en stevige jas die je beschermt tegen weer en wind. De Chaos Jas van Haglofs is onderdeel van de 2-laags Gore Tex-familie, met de daarbij horende karakteristieke duurzaamheid, geweldige prestaties en bescherming tegen wind en regen.

De twee steekzakken met ritssluiting geven je ruimte om je waardevolle spullen in op te bergen. De mesh voering zorgt voor een extra hoog ademend vermogen. De jas is in de taille te verstellen, met een aantrekkoord.

Vaude Cyclone V Jas

Warm softshell jack voor allround gebruik van milieuvriendelijk geproduceerd materiaal. Deze winddichte, waterafstotende Cyclone V Vaude klassieker met fleecevoering is geschikt voor veel sporten zoals sneeuwschoenwandelen, wandelen, nordic walking en meer.

Dit product is met Eco Finish milieuvriendelijk zonder fluorkoolstof (PFC) waterafstotend gemaakt. Het Vaude Green Shape-label staat voor een milieuvriendelijk, functioneel product uit duurzame materialen.

Elvine Barnard Jas

De Barnard Jas van Elvine is erg geschikt voor normale, winterse omstandigheden. Het materiaal is waterproof en heeft een waterkolom van 8000 mm. Dit model kan een flinke regen- en onweersbui daarom zeker aan! De naden zijn getaped, wat ook een voorwaarde is om een jas waterproof te krijgen.

De afwerking aan deze jas is gegeven door middel van de Bionic Finish Eco methode. Een methode waarbij er onder andere minder water en minder chemicaliën zijn gebruikt, waardoor het zeer milieuvriendelijk is. Extra speciaal bij dit model zijn de zakken met fleece erin verwerkt, voor extra warme handen.

Picture Organic Clothing Track Jas

Perfect draagcomfort, uitstraling en kwaliteit, maakt je winteruitrusting compleet. Het Picture Organic Track ski/snowboardjack is naast redelijk geïsoleerd (5 op schaal van 10) volledig getaped en heeft een zeer hoge (20K/15K) waterdichtheid/ademend vermogen.

Het jack heeft o.a. een liftpasspocket, ventilatieritsen, afsluitbare manchetten, sneeuwvanger en gogglepocket met cleaner. Het jack is iets langer van achter en heeft tevens een verstelbare capuchon.

Hopelijk geeft bovenstaande lijst met vegan outdoormerken je het vertrouwen de volgende keer vegan outdoorkleding te overwegen. Gezien het feit dat outdoormerken hun klanten aanmoedigen om naar buiten te gaan en tijd in de natuur door te brengen, zouden ze zich dan niet allemaal zorgen moeten maken over het milieu en het welzijn van de mensen die hun kleding produceren?

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Het hele jaar door ben ik met verschillende activiteiten en of trainingen buiten te vinden. De afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround...

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief