Review: Skullcandy Vert draadloze board- en buitensport hoofdtelefoon

De Skullcandy Vert is een bijzondere hoofdtelefoon. Een draadloze headset, die stiekem wel ‘bedraad’ is. De headset is bedoeld voor op de piste. Is dit een handige gadget en hoe werkt het apparaat eigenlijk in de praktijk? Maarten, fervent snowboarder, heeft direct de proef op de som genomen en deze nieuwe headset getest in de Zwitserse en Oostenrijkse sneeuw. In deze korte review lees je er meer over…

Muziek op board en bike met de Skullcandy VertBijzondere headset

Skullcandy staat als merk bekend om z’n bijzondere producten. Net even iets andere designs, kleuren en modellen. Bij Gearlimits waren we daarom meteen enthousiast over het idee van de Skullcandy Vert. Veel skiërs, snowboarders en ook mountainbikers kennen de uitdaging; Wel graag muziek tijdens het sporten, maar ook een helm op. Omdat tegenwoordig alle headsets draadloos zijn, gaat dat prima, maar bediening moet dan wel via de telefoon. Vol in de actie is het dan lastig om het volume te regelen, een ander nummer te kiezen of een telefoongesprek aan te nemen. De Vert maakt het mogelijk om tijdens het sporten muziek te bedienen, zo kan de telefoon in de zak blijven. De bediening gebeurt via een grote bedieningsknop die ergens aan vast wordt gemaakt, zo is het ook met grote handschoenen of wanten aan gemakkelijk om de muziek te bedienen zonder de telefoon aan te raken. Deze innovatieve headset van Skullcandy beschikt zelfs over ‘Tile’, een Bluetooth tracker die het makkelijk moet maken om je verloren hoofdtelefoon te vinden.

Het ideale product tijdens actiesporten?

De belofte van deze ‘draadloze’ hoofdtelefoon is erg aantrekkelijk, maar als je verwacht het ideale product te hebben gevonden, dan kom je bedrogen uit. In de praktijk is het werken met de Vert niet altijd even gemakkelijk. Zo zit de bedrading regelmatig in de weg, is de bedieningsknop lichtgevoelig en de geluidskwaliteit niet fantastisch. Ook lukte het ons niet om de Tile-functie aan de praat te krijgen. Toch is het een gadget die zijn voordelen heeft en kan het zeker geen kwaad om een zonnige dag off-piste met dit device door te brengen.

Unboxing de Skullcandy Vert

De verpakking ziet er gelikt uit, de voorzijde van de verpakking is een ‘deurtje’, wanneer deze open is, is de headset goed te zien achter plastic. Echt duurzaam is het niet, want na het uitpakken blijft opvallend veel plastic over, bovendien had de doos vier keer kleiner gekund. Het lijkt alsof de verpakking ontworpen is om impuls aankopen in de winkel te stimuleren. De Vert bestaat uit twee earbuds die met een bedieningsknop verbonden zijn middels ‘old school’ bedrading. Het is een opvallend interessant en uniek product en alle marketing-uitingen en teksten op de verpakking, zoals ‘high altitude audio’, verwijzen naar gebruik in actie. Ik kan mij voorstellen dat reizigers op een vliegveld snel verleid worden om de headset mee te nemen.

Review: Skullcandy Vert draadloze board- en buitensport hoofdtelefoonWat direct opvalt is de degelijke bouw en de aantrekkelijke oordopjes, ze zitten als gegoten en de helm schuift er heerlijk overheen. Ook bij een wat krappere helm zijn de ‘oortjes’ nauwelijks te voelen. In de verpakking zitten hulsjes voor om de earbuds heen, die zorgen ervoor dat het oor goed wordt afgesloten en verhogen de kwaliteit van het geluid. Helaas maken deze het ook lastig om, zelfs als de oortjes uit staan, een degelijk gesprek te voeren met anderen, het voelt alsof je oordopjes in hebt.

Activeren en verbinden

Het connecten van de Skullcandy gaat gemakkelijk, binnen enkele seconden is de headset verbonden met de OnePlus 6T. De geprinte, simpele gebruiksaanwijzing ziet er wat goedkoop uit, maar deze lijkt niet nodig want het aansluiten gaat vrij intuïtief. Met het ingedrukt houden van de grote ‘hoofdknop’ gaan lampjes knipperen en de Vert verschijnt op het scherm van de tablet of telefoon. Als eerder gemeld lukt het niet om de Tile-functie te installeren, deze zou het mogelijk moeten maken om de Vert via Bluetooth te vinden na verlies, maar werkt na meerdere keren proberen niet op de OnePlus en later ook niet op de iPhone X. Jammer, want deze feature testen was een van de doelen.

Review: Skullcandy Vert draadloze board- en buitensport hoofdtelefoonGeluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon is prima, maar niet fantastisch. De bass komt goed door, Anderson Paak klinkt heerlijk, zeker met de hoesjes om de earbuds. Ook techno en hiphop klinken vrij goed, zelfs op hoog volume hoorde ik geen echte vervorming van het geluid. Dat valt me alles mee. Toch merk je duidelijk dat er een compromis is gemaakt en hoor je bij de midden en hoge tonen minder detail, dat is overigens niet gek in deze prijsklasse (rond de € 80,00). Klassieke muziek of singer-song writer klinkt dus iets minder goed. Bij het luisteren van audiobooks kunnen de stemmen wat schel doorkomen, het aanpassen van frequentie in de app waarvan je luistert (indien mogelijk) biedt dan een uitkomst.

Bediening

Wat enorm fijn is wanneer je met anderen de piste af gaat, is de mogelijkheid om snel de muziek uit te zetten wanneer je weer even stil staat om met elkaar te praten. Ook kun je gemakkelijk een telefoontje beantwoorden op de piste of in de lift. Een druk op de grote bedieningsknop zorgt, na een kleine vertraging, dat de muziek wordt gestopt of gestart. De vertraging hiervan is in mijn optiek net iets te lang, waardoor ik regelmatig het idee had dat ik de knop niet goed had ingedrukt, met het resultaat dat ik na twee keer drukken de muziek slechts even stopte en deze daarna direct weer door ging, een bevestigend piepje bij drukken zou handig zijn.

Ingedrukt houden van de grote knop activeert in mijn geval Google Assistant, erg handig om even de tijd te vragen, iemand te bellen of een nummer ‘op te roepen’. De accuduur is prima, Skullcandy belooft 10 uur en volgens mij klopte dat aardig met mijn gebruik. Het was fijn geweest als de headset bij het aangaan even noemt hoeveel procent batterij nog over is. Na enkele dagen kreeg ik de melding ‘battery low’, 10 minuten daarna was de Vert volledig leeg.

De Vert oogt innovatief en aantrekkelijk , maar heeft ook een ‘downside’. Het volume wordt geregeld door dezelfde knop even kort naar links of naar rechts te draaien, dat gaat vrij eenvoudig met grote handschoenen aan en hier is wel een handig piepje te horen. Omdat de bedieningsknop echter afwisselend aan de linker- en rechter zijkant van mijn hoofd zat (bevestigd aan mijn goggles), vergt het enige aanpassing om direct de juiste kant op te draaien. Door de knop langer vast te houden bij het draaien, kun je naar het volgende of vorige nummer skippen. Bij het stellen van het volume gebeurde dit regelmatig per ongeluk, juist omdat je met dikke wanten soms net iets langer vasthoudt.

Gevoeligheid knop

Ook is de knop zo gevoelig dat deze al snel geactiveerd wordt door een lichte aanraking. Tijdens een pisterun merkte ik dat de knop ongewild door de kraag van mijn jas werd bediend bij het bochtenwerk. Bocht naar rechts… volume omhoog en bocht naar links… volume naar beneden. De muziek ging ook regelmatig uit of aan, doordat ik mijn arm even langs de knop haalde. Daarnaast is het bevestigen van de knop zelf soms een opgave, zeker met handschoenen aan. De grote ronde button zelf zorgt voor de nodige ongewenste activaties bij het bevestigen aan tas, helm of skibril. Bovendien is het noodzakelijk om een dunne strap te hebben om de clip aan te bevestigen, de band van een rugtas is bijvoorbeeld te dik voor de clip. Is een bevestigingsplek niet voorhanden aan de helm, jas of rugtas, dan is de bedrading veel te kort om de bedieningsknop in een zak te doen en laten bungelen is ook geen optie.

Bedrading

De bedrading is ook een beetje onhandig, zeker in de kou, dan wordt het snoer wat hard en kan het vervelend in de weg zitten voor het gezicht. Ook is het draaien van de knop lastig wanneer de clip niet vastzit, omdat het hele apparaat anders mee draait. Een vergrendeling van de button zou ook handig zijn, zeker wanneer deze in de zak of tas zit. Omdat de knop fijngevoelig is wordt deze voortdurend ongemerkt ingedrukt. Dan gaat het snel met de batterij en verlopen telefoongesprekken onverwacht opeens via de oortjes die ook in de tas of zak zitten. De clip oogt stevig, maar het lijkt erop dat het apparaat nagenoeg onbruikbaar is wanneer deze breekt, oppassen dus. Een handige hardcase waar ook de bedrading in gaat zou geen overbodige luxe zijn.

De Skullcandy Vert is een grappige gadget en ik kan me zeker voorstellen dat deze bij regelmatig gebruik goed van pas kan komen. Ben je met anderen, dan kun je de muziek voor een gesprek uitzetten, maar moet je echt goed je best doen om de ander te horen. Zeker omdat gebruik eigenlijk altijd gepaard gaat met het dragen van een helm.

Stiekem reken ik erop dat Skullcandy binnenkort met een versie 2 komt die net even iets beter werkt, want het blijft een geweldig idee. Een vergrendeling op de knop zou ik dan zeker aanraden en, indien mogelijk, een wireless bediening! Die ga ik zeker kopen dan!

Conclusie

Prima headset voor op de piste of op de mountainbike als je bediening wenst tijdens het sporten. De Skullcandy Vert is een uitstekende eerste poging, ik verwacht echter wel wat aanpassingen bij een tweede versie.

De Skullcandy Vert kost € 79,95 en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Review: Skullcandy Vert draadloze board- en buitensport hoofdtelefoon

Review overzicht

Design
8
Comfort
8
Functies
7
Geluidskwaliteit
7,5
Accuduur
9
Bediening
8
Prijs/kwaliteit
7,5

Samenvatting

De Skullcandy Vert is een prima headset voor op de piste of op de mountainbike als je bediening wenst tijdens het sporten. De Vert is een goede eerste poging, ik verwacht echter wel wat aanpassingen bij een tweede versie.
Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut
Maarten is actief mountainbiker, snowboarder en hardloper, daarnaast is hij actief in allerlei andere sporten en een echte outdoor fanaat die veel in het bos en de bergen te vinden is. Hij lanceert maandelijks een podcast (coach2pro op SoundCloud, Spotify en iTunes), schrijft expert reviews voor Managementboek en organiseert de SpiritWalk en Chateausessies. Daarbij is hij al jaren een van de drijfende krachten achter TEDxHaarlem (www.tedxhaarlem).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Het hele jaar door ben ik met verschillende activiteiten en of trainingen buiten te vinden. De afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround...

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Skullcandy Vert is een prima headset voor op de piste of op de mountainbike als je bediening wenst tijdens het sporten. De Vert is een goede eerste poging, ik verwacht echter wel wat aanpassingen bij een tweede versie.Review: Skullcandy Vert draadloze board- en buitensport hoofdtelefoon