Dynafit Women’s Alpine trailschoen onder de loep | Review

Een regenachtige zondag in februari, een mooi moment om mijn nieuwe trailschoenen van Dynafit uit te proberen. Aan de stijl zal het niet liggen want bij Dynafit weten ze wat een fijne look betekent. Dynafit is begonnen in Oostenrijk als een fabrikant voor skischoenen en het bedrijf heeft zich verder ontwikkeld in outdoor sports met een prachtig sneeuwluipaard als logo. Sinds 2011 produceert het bedrijf trailschoenen in flitsende kleurencombinaties. Ik review de Women’s Alpine trailschoenen.

Deze Alpine trailschoen voor dames is een lichtgewicht, responsieve en uiterst veelzijdige metgezel op technisch terrein. Deze trailrunningschoen heeft een zeer goede demping en een comfortabele pasvorm. Met een drop van 6 mm van hiel tot voorvoet is deze schoen met een gemiddeld volume gemaakt voor snelle trainingen en runs van verschillende afstanden.

Pasvorm

De schoen zit direct bij het aantrekken zeer comfortabel. De naadloze tongconstructie zit aan de schoen vast en is gevuld met een zacht materiaal waardoor er geen druk ontstaat bij het strak aantrekken van de veters. Het gaas van het bovenwerk is fijn genoeg om zand buiten te houden. De schoen sluit op een prettige manier op de voet aan waardoor je stabiel loopt op wisselend trein.

Stabiliteit

De Women’s Alpine is een allround trailschoen van rond de 260 gram, die met de vibram zool geschikt is voor grip in alle treinsoorten. De Alpine is niet ontworpen voor zeer modderig terrein zoals de De Feline SL van Dynafit, maar ideaal in wisselende omstandigheden. De Alpine behoort niet tot de zeer lichte trailschoenen, maar geeft door de gebruikte materialen en het zoolontwerp veel ondersteuning en stabiliteit. 

Nauwelijks zichtbaar loopt er een verstevigende band vanaf de hiel schuin naar voren – de ‘heel Preloader-technologie’ – die de hiel ondersteunt en zorgt voor een betere pasvorm en grip. De schoen is compact en sluit goed aan zonder aan stabiliteit te verliezen en is zowel voor korte als middellange afstanden geschikt.

Dynafit Women's Alpine trailschoen onder de loep | Review

Na twee gescheurde enkelbanden is in mijn eigen systeem nog relatief kwetsbaar en ik verbaas me over de trefzekerheid waar mee ik met deze schoen loop. Het grondgevoel is met de schoen optimaal bij modder, puin en zandpaden. De schoen biedt mij voldoende demping met een stapelhoogte – de verticale hoogte van de tussenzool – van 26 mm.

De schoen bevat een Rocker middenzool (lichte curve) die de afwikkeling van de hiel of middenvoet naar de voorvoet bevordert. Het is een van de punten waar ik binnen mijn looptechniek aan werk en de schoen ondersteunt me daarin.

Waterdichtheid

Al is het bovenwerk van de schoen niet gemaakt van waterproof materiaal, toch biedt het op een regenachtige dag genoeg bescherming om niet met zompige schoenen te lopen. Na weken van regen zak ik tijdens de trainingen genoeg weg in de modder om te kunnen constateren dat de schoen goed leegloopt ondanks de teen bumper en beschermende rand en je niet loopt te soppen.  schoenen drogen na afloop van de training snel. De Ortholite inlegzool draagt bij aan het comfortabele gevoel ondanks modder of water onderweg.

Maatvoering

Let op dat de schoen een maat kleiner uitvalt dan andere merken. Ik heb de schoen een halve maat groter getest maar dit had ook een prima een hele maat kunnen zijn. 

Specificaties 

  • Gewicht: 260 gram afhankelijk van maat
  • Type: neutraal
  • Drop/ Offset: 6 mm 
  • Zoolhoogte (hak): 26 mm
  • Sluiting: veters
  • Buitenzool: Vibram megagrip
  • Tussenzool: gebogen design (rocker)
  • Binnendoor: Ortholite

Conclusie

De Dynafit Woman’s Alpine trailschoen is per direct mijn favoriete trailschoen. Hij laat je moeiteloos en energiek lopen en biedt tegelijk veel stabiliteit. Ik heb recent heb ik een andere schoen uitgeprobeerd en duidelijk gemerkt dat de Alpine veel soepeler aanvoelt maar met voldoende steun biedt. Ik word blij van de looks van de schoenen.

Dynafit Women's Alpine trailschoen onder de loep | Review

Review overzicht

Pasvorm
9
Comfort
9
Ademend vermogen
8
Waterdichtheid
7
Gewicht
8
Design
9
Prijs/kwaliteit
8

Samenvatting

De Dynafit Woman's Alpine trailschoen is per direct mijn favoriete trailschoen. Hij laat je moeiteloos en energiek lopen en biedt tegelijk veel stabiliteit.
Sanne Verploeg
Sanne Verploeg
Ik ben Sanne. Buiten vind ik de antwoorden in de eenvoud van het lopen, de simpelheid van het bestaan onderweg en de verbinding met het grotere geheel. Ik loop en klim in de bergen sinds mijn vierde en wissel dit af met hardlopen, suppen, kickboksen en roeien.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Dynafit Woman's Alpine trailschoen is per direct mijn favoriete trailschoen. Hij laat je moeiteloos en energiek lopen en biedt tegelijk veel stabiliteit. Dynafit Women's Alpine trailschoen onder de loep | Review