Autotest: Jeep Wrangler 4xe 380 Rubicon, een elektrische offroad revolutionair

De Jeep is een van de meest traditionele auto’s ter wereld waarvan de geschiedenis 80 jaar teruggaat. De Jeep Wrangler 4xe, de legitieme opvolger van de Willys Jeep uit 1941, rijdt met (deels) elektrische aandrijving. Hij werd al lang aangekondigd. In deze gedetailleerde review vind je de details en de technologie van deze elektrische offroad-revolutionair. En hoe het werkt en vooral hoe het rijdt om de vraag te beantwoorden; Is deze Jeep Wrangler 4xe 380 Rubicon ‘outdoorgeschikt’?

Als ik een auto review voor Gearlimits, kijk ik er vanuit die optiek altijd naar met kamperen, skiën, mountainbiken, snowboarden en andere outdoor activiteiten in het achterhoofd. Dus een auto die comfortabel is en toch ruimte heeft voor alle ‘gear’. We moeten ermee de sneeuw in kunnen of er een zandweg mee kunnen doorkruisen. Met andere woorden, wat is de ‘outdoorgeschiktheid van de auto. En het oog wil ook wat. Als er dan wordt geïnvesteerd in een auto, doe dat dan in een auto waar je warm van wordt.

Autotest: Jeep Wrangler 4xe 380 Rubicon, een elektrische offroad revolutionair
© Gearlimits | NickAnthony

INHOUD

 • Design & Techniek
 • On/off-road rijervaring
 • Prijs & Model Range
 • Conclusie
 • Facts & Figures
 • Offroad video impressie

Design & Techniek

Op het eerste gezicht zie je helemaal niets van de nieuwe aandrijftechniek. Zelfs een blik onder de motorkap, die met klassieke motorkapsloten kan worden geopend, belooft geen aha-effect – daar kijk je alleen maar naar de inmiddels bekende viercilinder turbo met twee liter cilinderinhoud, 272 pk. Dit komt doordat Jeep met de Wrangler 4xe een voor PHEV ongebruikelijke elektrische oplossing heeft geleverd: de elektromotor bevindt zich direct in de hoofdtransmissie en vervangt daar de klassieke koppelomvormer. Twee koppelingen, een richting de verbrandingsmotor en een andere aan de transmissiezijde, zorgen ervoor dat beide motoren gelijktijdig of puur elektrisch kunnen worden aangedreven.

© Gearlimits | NickAnthony

De powertank, een lithium-ionbatterij met een capaciteit van 17,3 kWh, is weggewerkt onder de achterbank. Als je het niet weet, zie je het niet eens. Hij wordt overigens geleverd met een vulklep ter hoogte van de voorruit, wat een ontspannen bediening met de laadkabel mogelijk maakt.

© Gearlimits | NickAnthony

De interieurruimte is prima. De bagageruimte daarentegen is wat krap. Helemaal als je zoals ik regelmatig flink wat materiaal meeneemt. Mede door het lithium-ionbatterij pakket onder de achterbank is er niet een geheel vlakke laadvloer te creëren.

© Gearlimits | NickAnthony

De Wrangler 4xe op de weg

Bij de eerste Europese presentatie benadrukten de verantwoordelijken bij Jeep dat de nieuwe Wrangler 4xe nu een uitstekend forens- en stadsvoertuig is. Al is de auto flink aan de maat voor de ‘korte’ stadsritjes: 4,88 meter lang, drie meter wielbasis en leeggewicht van 2.409 kilo.

Wat belangrijker is, is de interactie tussen de twee soorten aandrijvingen, het werkt eigenlijk best goed. Bij het gebruik van het gaspedaal met grove motoriek zijn lichte reacties op belastingswisselingen merkbaar, anders gaat het automatische systeem onopvallend en ijverig door met zijn dagelijkse werk en merk je nauwelijks de ingewikkelde stroomverdeling tussen de twee aandrijvingen.

Drie rijmodi

Met een druk op de knop (links onder het stuurwiel) kunnen drie rijmodi worden geselecteerd:

Hybrid: De standaard instelling. Het systeem beheert automatisch de aandrijving, waarbij de voorkeur altijd uitgaat naar de elektromotor. Het systeem gebruikt eerst de accucapaciteit. De 2.0T benzinemotor wordt ingeschakeld, zodra de accu bijna leeg of wanneer de bestuurder maximale prestaties vraagt.

Electric: De aandrijving wordt alleen verzorgd door de elektromotor. Alleen als de accu bijna leeg is of als maximale prestaties worden gevraagd, schakelt het systeem ook de 2.0T benzinemotor in.

E-Save: In deze stand is het mogelijk om alleen gebruik te maken van de 2.0T benzinemotor. Daarmee is de accucapaciteit te bewaren voor later gebruik. Bijvoorbeeld om later volledig elektrisch offroad te gaan, of om een stadscentrum in te kunnen rijden waar alleen lage-emissie voertuigen zijn toegestaan.

© Gearlimits | NickAnthony

De acceleratie vanuit stilstand is een behoorlijke krachtuitspatting, mocht je dat willen. Samen trappen de 380 pk uit benzine en elektronen de Wrangler je flink in de rug. De beloofde 6,4 seconden van nul naar 100 km/u kloppen wel zo ongeveer, al hecht ik er in een auto als deze weinig waarde aan. Aan de andere kant zijn de verbaasde blikken goud waard als je met deze terreinbull bij het stoplicht als een speer je weg vervolgt.

© Gearlimits | NickAnthony

Het relaxte gedeelte is vooral in de stad te beleven met een puur elektrische aandrijving. Daar rijdt de Wrangler zoals een PHEV elektrisch rijdt, soepel, glijdend, kalm en theoretisch erg stil. De designers zijn echter nogal nuchter te werk gegaan bij het samenstellen van het AVAS-geluid (Acoustic Vehicle Alert System, “vehicle warning noise generator”). Het akoestische alarm dat e-auto’s moeten kunnen maken is om te voorkomen dat je geruisloos een onvoorzichtige voetganger meepakt.  

© Gearlimits | NickAnthony

In het interieur klinkt de kunstmatige waarschuwing als een wasdroger met lagerschade, en omdat de AVAS volgens Amerikaanse specificaties tot 30 km/u ingeschakeld moet blijven, reageert het vrijwel continu in het drukke binnenstedelijke verkeer.

De Wrangler 4xe offroad

Het gedrag van de Wrangler 4xe in het terrein, daar keek ik echt naar uit. Met dank aan De jongens uit Schoorl konden wij de Rubicon ook op terrein goed aan de tand voelen. Een echt terreinbeest dat in moeilijk terrein puur elektrisch kan worden bestuurd, bestond nog niet. Dit is waar de voor PHEV ongebruikelijke aandrijftechniek zijn vruchten afwerpt: doordat de elektromotor voor de automatische transmissie zit, kan alles erachter hetzelfde blijven: tussenbak met offroad-reductie, de starre assen met hun standaard sperdifferentieel op de Rubicon. Dit is allemaal bekende en bewezen techniek zoals we die van eerdere Rubicon Wranglers kennen.

© Gearlimits | NickAnthony

Er is keuze uit 4H auto, 4H part time, 2H of 4L. Op onverharde paden, bossen en modder is hij in zijn element en komt zijn uiterlijk nog meer tot zijn recht.  Op normale vlakke wegen is hij comfortabel, op slechte wegen voel je zijn vrij harde ophanging iets meer door, wat ook in het stuur zijn gevolgen heeft en af en toe wat correcties vraagt. 

© Gearlimits | NickAnthony

En zo leidt de testrit passend door uitdagend terrein – tussen de duinen van Schoorl, door kniediepe modder, water en soms volledig buiten de gebaande paden direct over mulle zandhellingen.

En op batterijen?

Die werken erg goed! Met de minste druk op het pedaal is de per direct de 245 Newtonmeter van de elektromotor beschikbaar. Bijzonder prettig is het vlotte werken van de praktisch traploos regelbare elektromotor tijdens het rijden. Bij het wegrijden, vooral op een helling, is de start een beetje stroef, ook hier merk je dat geen enkele hydraulische omvormer de stijgende kracht in de transmissie verzacht. Uitgelokte lastwisselingen zorgen voor verdere onrust in het frame en een licht geklik in de aandrijflijn, maar volledig ongevaarlijk. Het rijgeluid, dat niet anders is dan dat van een op afstand bestuurbare model elektrische auto, is even wennen.

Prijs & Model Range

De laatste jaren is het een steeds exclusiever geworden een ​​Jeep Wrangler te rijden. En met de extra PHEV-technologie, je raadt het al, wordt het er niet goedkoper op. De Wrangler 4xe in de Sahara-versie kost € 80.690, € 82.990 voor de Rubicon en € 84.690 in de 80-jarig jubileumvariant, zoals ik die gereden heb.

De nieuwe 4xe is niet geheel onbelangrijk voor Wrangler-fans, want je kunt niet meer om de plug-in hybride heen: de diesel is in Europa al uit het programma gegooid en de pure benzinemotor heeft, gezien de CO2 boetes, misschien ook zijn langste tijd gehad? Wie zal het zeggen.

In principe is de nieuwe technologie, afgezien van de extra 400 kilo ballast, zeer welkom. Hij kan korte dagelijkse ritten puur elektrisch aan en indien nodig, de kracht van benzine èn elektronen benutten – ook bij andere PHEV’s wordt dit zeer gewaardeerd. Met de Wrangler is er ook het feit dat hij puur elektrisch en zonder ook maar één uitlaatgaswolk door het terrein kan ‘rammen’, met de geconcentreerde expertise van 80 jaar geschiedenis. Sterker nog, hij doet het heel goed. De actieradius van zo’n 50 km is wat mager, maar op dit moment zo’n beetje de standaard van plug-in hybrids. Dat zal in de nabije toekomst ongetwijfeld ook verbeteren.

Conclusie

Ik ben positief verrast door een auto die elementen samenbrengt die eigenlijk niet bij zijn aard passen. Deze stoere machine is zeker ‘outdoorgeschikt’. Deze plug-in hybride is niet goedkoop. Al krijg je er wel een ‘outdoorgeschikte’ prettige wagen voor zowel op de weg als offroad.

Facts & Figures

De specificaties van de geteste Jeep Wrangler 4xe 380 Rubicon.

 • Merk: Jeep
 • Model: Wrangler 4xe 380 Rubicon
 • Brandstof: Hybrid
 • Exterieur: Billet Silver Metallic
 • Prijs vanaf: € 80.690,-
 • Prijs getest model: 84.690,-
 • Brandstofverbruik: 4,1 l/100 km

Video impressie offroad in Schoorl

Review overzicht

Design
9
Exterieur
9
Interieur
7,5
Rijeigenschappen
8
Bediening
8
Outdoorgeschiktheid
9

Samenvatting

Met de Jeep Wrangler 4xe 380 Rubicon krijg je een ‘outdoorgeschikte’ prettige wagen voor zowel op de weg als offroad.
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het hoe en waarom van een goede lawine-uitrusting

Off-piste skiën en snowboarden is bijzonder populair. De aantrekkingskracht van verse, onbetreden sneeuw is groot. Het gevaar des te meer. Jaarlijks kost het vele...

Een weekendje binnen? Dan kun je ook avontuur zoeken met gamen

Voor buitensporters is buiten zijn een deel van hun leven. Of het nu gaat om bergbeklimmen, kajakken op rivieren of hardlopen over paden, ze...

De thru-hiking paklijst voor langeafstandswandelaars

Wat heb je nodig voor jouw volgende langeafstandswandeling? Goede vraag! Samen met thru-hiking gingen we op onderzoek uit en kwamen we tot een handige...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Met de Jeep Wrangler 4xe 380 Rubicon krijg je een ‘outdoorgeschikte’ prettige wagen voor zowel op de weg als offroad.Autotest: Jeep Wrangler 4xe 380 Rubicon, een elektrische offroad revolutionair