Recensie: REEL ROCK 10 Film Tour

De REEL ROCK Film Tour is een Amerikaanse productie die al een paar jaar, ieder jaar, tourt. Wat ooit in 2006 begon met twee filmmakers die gave klim en adventure films wilden tonen is nu uitgegroeid tot een tour op 450 locaties wereldwijd. De film tour wordt in Nederland gedragen door Mountain Network, bekend van de klimhallen en daarom ook de locatie van de film.

Er wordt een selectie aan klim- en adventure gerelateerde films getoond die vooral de klimsport belichten. Soms zijn het projecten van professionele klimmers, zoals Alex Honnold, maar ook bijzondere evenementen of personen krijgen een podium. Dit jaar was een bijzondere tribute voor Dean Potter onderdeel van het programma. Potter die in mei 2015 om het leven kwam bij een ongeluk met het wingsuit vliegen, stond ook bekend als free solo klimmer.

Oren versus ogen

Vorig jaar heb ik REEL ROCK 9 gezien in Mountain Network Amsterdam, dit jaar besloot ik voor de locatie Mountain Network Nieuwegein te kiezen. Vorig jaar vond ik de akoestiek in de klimhal beroerd en ik hoopte dat het in een andere hal misschien iets beter zou zijn. Helaas. Ook hier waren de karakters in de film nauwelijks te verstaan doordat het geluid wegstierf in de hal. Natuurlijk, een klimhal is niet gemaakt om films in te vertonen maar misschien ligt daar het knelpunt. Want waarom kiezen voor een klimhal met z’n beperkingen terwijl de beleving van een film gedeeltelijk wordt veroorzaakt door geluid! Daarbij dienen beeld en geluid elkaar te ondersteunen en daar was geen sprake van.

Ik kon de problematiek met het geluid goed beoordelen omdat ik een van de getoonde films reeds had gezien in de European Outdoor Film Tour korte tijd terug. De organisatie van EOFT kiest ervoor om de screening in een bioscoopomgeving te doen. Een uitstekende keuze! Daar komen de films tot hun recht en is het een genot om onder te dompelen in de bijzondere verhalen en de straffe beelden.
Het scherm was wel goed neergezet en goed zichtbaar voor iedereen en het beeld had een uitstekende kwaliteit. Daar viel niks op aan te merken. Wel jammer dat de films niet (Nederlands) ondertiteld zijn en met slechte verstaanbaarheid mis je toch best veel van de inhoud van de film.

Locatie REEL ROCK

De locatie, een klimhal, heeft de nodige voor- en nadelen. Natuurlijk, de film richt zich op de klimmers gemeenschap. Dan is de locatiekeuze logisch. De temperatuur in de klimzaak was vrij laag. Normaal gesproken erg prettig als je er komt klimmen, maar een vervelende ervaring als je er komt om 2 uur stil te zitten. Daarnaast had ik moeite om 2 uur stil te zitten op plastic stoeltjes die hier niet voor gemaakt waren. Gelukkig was het zicht op het scherm prima en kon ik mijn zitplek zelf kiezen en enigszins aanpassen naar het zicht.

Ticketprijs

De tickets voor deze film tours zijn aan de prijs. Op zich niet zo gek, want je krijgt een keur aan fantastische producties te zien op een avond! Ik heb er geen moeite mee om daar dan iets meer voor te betalen dan voor een gemiddelde bioscoopfilm.

Algemene REEL ROCK indruk

De overall indruk is goed. Er heerst bij de films altijd een ontspannen sfeer, mensen weten waar ze voor komen en het zijn dan ook mensen van allooi waarin je vaak jezelf herkent. Vaak kan het publiek de prestaties die in een film geleverd worden beoordelen vanwege eigen ervaringen in die sport.

Conclusie

Als de locatie wordt gewijzigd naar een bioscoopzaal of conferentieruimte dan is de film absoluut een aanrader voor de klimmers onder ons, maar ook voor de algemene outdoor fanaten.
Volgend jaar zal de REEL ROCK 11 touren door Nederland. Ga ik de film bezoeken? Nee, ik denk het niet. Tenzij – zoals ik hierboven al aangaf – de locatie wordt gewijzigd. De verstaanbaarheid van de karakters in de film was zodanig beroerd dat het kijkplezier er enorm onder te lijden heeft gehad. Jammer.

[vc_video link=”https://youtu.be/mXNOTJFEBsQ”]

Christianne Visser
Christianne Visserhttp://www.christiannevisser.com
Tennis, hockey, voetbal, mountainbiken, trailrunning, skien, klettersteig/via ferrata en nu ook (sport)klimmen; Christianne heeft het allemaal gedaan. De laatste tijd ligt het accent op het (sport)klimmen met het volgen van cursussen. Om straks zelf die cursussen te mogen geven, volgt ze de opleiding tot sportkliminstructeur Indoor Toprope.

3 REACTIES

  1. Christianne, interessant dat je wat over het REEL ROCK schrijft; en je hebt gelijk. Geluid was afgelopen twee jaar erg slecht! Ik had daarnaast ook iets over de films verwacht, dat mis ik in je stuk. Das jammer!

    • Dave, bedankt voor je reactie op mijn artikel. Ik heb er bewust voor gekozen om de films inhoudelijk niet te benoemen omdat ik de REEL ROCK echt an sich als filmtour wilde recenseren. De films zijn wel stuk voor stuk kwaliteitsfilms! Aanrader? The Dawn Wall over de beklimming van die rots in Yosemite door Kevin Jorgeson en Tommy Caldwell afgelopen jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief