A Weekend Alpine Adventure met Berghaus in Chamonix [video]

In 2017 organiseerde het Britse outdoormerk Berghaus een wedstrijd tijdens de Belgische tournee op het Banff Mountain Film Festival in België en Luxemburg. Deelnemers moesten een aantal vragen beantwoorden en raden hoe licht een bepaald jack was om een Weekend Alpine Adventure in Chamonix te winnen. Twee dames en twee heren werden geselecteerd uit Berghaus Gids Pierre Dewit, hadden de meest geweldige tijd in en rond Chamonix.

Na eerder dit jaar aan het project ‘Hyper 100 Adventure Review‘ te hebben gewerkt, werden we door Berghaus gevraagd om een tweedelige video te maken van dit geweldige weekend. We waren twee dagen met de groep op stap, en volgden hen over de Mer de Glace op de eerste en de Glacier du Géant op de tweede dag.

Twee dagen filmen in Chamonix

Het leek vrijdag niet zo, de dag voorafgaand aan twee dagen filmen van de groep. Het weer was lekker en tijdens een wandeling door de hoofdstraat van Chamonix, misschien wel de openluchthoofdstad van de wereld, waar winter- en zomersneeuw en bergsporten samengaan in een statige ambiance van het drop, kon ik de opwinding diep in mijn buik voelen. Vanuit het dorp kun je de Mer de Glace-gletsjer over de berg zien stromen, outdoor shops tonen de beste gear die je kunt vinden, overal om je heen andere outdoor liefhebbers, tot in de lucht waar parapenters hun lome cirkels over het dorp draaien. En toen we in de schattige rode trein stapten die ons naar het Montenvers station en de Mer de Glace zou brengen … het gevoel van thuiskomen, zijn waar je moet zijn, wat mij altijd weer overvalt als ik in de bergen ben.

Dag 0 | Mer de Glace

We gingen die dag naar de Mer de Glace om een eerste verkenning te doen, maar wat me echt in negatieve zin overviel toen we het voetpad naar de rand van de gletsjer afliepen, waren de kleine bordjes die aangaven hoe hoog de gletsjer was geweest, vijf, tien, vijftig, honderd jaar geleden. We daalden af naar het heden…De snelheid waarmee de gletsjer is afgenomen is echt verbazingwekkend en verontrustend. Wandelend in de gletsjer, het ijs zien smelten, de gletsjer zien huilen om zichzelf, het maakte me best verdrietig.

Dag 1 | Refuge du Montenvers

De volgende dag was het alsof dat verdriet zich had omgezet in een totale depressie. We kropen omhoog met dezelfde trein, maar de schitterende uitzichten op de Drus en de Grands Jorasses aan de andere zijde de vallei en de gletsjer zelf werden verhinderd door grijze, zware wolken. Al snel liepen we door stromende regen en worstelden we over gladde rotsen en losse stenen. Een hele kille, stevige wind blies langs de vallei en verkleumde ons tot op het bot. Onze gids Pierre veranderde van plan; waarbij eerst een wandeling over de gletsjer het plan was geweest, verlegden we al snel onze focus en klommen vanuit de de vallei terug omhoog langs de Via Ferrata terug naar de Refuge du Montenvers. Na meer dan een uur op een gladde en koude berg wand, waar regen en wind ons teisterden, konden uiteindelijk sokken uitgewrongen en handen opgewarmd  worden voordat we de trein terug naar beneden namen.

Dag 2 | Mont Blanc

De tweede dag op stap met de groep kon niet anders zijn geweest, qua weer dan. Aangekomen aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc beloofde en leverde de dag diep blauwe luchten, droogkoude alpine winden, frisse witte sneeuwvelden, gletsjer spleten en het harde, oogverblindende licht van de zon. Het doel was om een ​​beklimming van de Aiguille de Midi te doen, maar ook deze dag leerde ons dat “de berg beslist,” zoals Pierre het zo mooi stelde. In dit geval was de Glacier du Géant bewogen en gebarsten en tarcteerde ons op een gletsjerspleet, te breed om over te steken, precies aan de voet van de top die we wilden beklimmen. Na een kort moment van teleurstelling, draaiden we ons om en begonnen aan de terugweg naar de Punta Helbronner waar we de gondel weer naar benden zouden nemen. En bij elke stap voelde onze teleurstellingen oplossen in de majestueuze uitzichten op de bergen rond de Glacier du Géant.

En terug in de Monte Bianco gondel sloten we af met een bijzonder “All you need is Love” moment. Als je wilt weten wat dat betekent moet je echt de video bekijken!

Al met al drie prachtige dagen waar we onze liefde voor outdoors konden combineren met onze waardering voor geweldige gear en het filmen in de meest majestueuze landschappen die je je kunt voorstellen. En dat met een geweldige groep mensen!

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite

Giant stelt haar nieuwste range Reign endurofietsen voor. Deze bestaat uit geheel nieuwe framesets met een aanpasbare geometrie en de mogelijkheid om een achterwiel...

282 bergen aan elkaar rennen in Schotland; Munro Missie 2023

Een maand geleden spraken Geert van Nispen en ik met Hayco Volkers. Hij heeft net als wij een voorliefde voor Schotland. Samen vertelden we...

Duurzame buitensport met Gearshare

Sinds kort heeft Nederland een deelplatform voor outdoor gear; GearShare.nl. Je kunt hier eenvoudig je outdoor spullen verhuren of uitlenen aan gelijkgestemde avonturiers. Door...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief