Kajaks

Bij de aanschaf van een kajak is het belangrijk voor jezelf duidelijk te hebben wat je er mee wilt gaan doen. Moet de kajak snel, stabiel, koersvast, licht, etc zijn.

Afbeelding: Tiderace Extreme zeekajak

Als je van plan bent om ook kampeertochten te maken met de kajak dan is een kajak met waterdichte compartimenten in het voor- en achter dek met grote dekluiken aan te raden zodat de kampeeruitrusting zonder problemen mee kan. Koop nooit een kajak zonder eerst proef te varen. Vaak is de mogelijkheid aanwezig bij verenigingen en winkels diverse kajaks eerst uit te proberen.

  • Typen
  • Materiaal
  • Peddels

Typen

Recreatieve kajak

Dit zijn korte (tot zo’n 4 meter) en brede kajaks (meestal tussen de 70 en 75 cm breed), dus erg stabiel en wendbaar maar niet zo snel, geschikt voor korte tochten op vlak water.

Toer kajak

Iets minder breed (rond de 60 cm) en langer dan de recreatieve kajak, vaak voorzien van een waterdicht compartiment en deklijnen,geschikt voor lange tochten op binnen water.

Zeekajak

Deze hebben een lengte tot zo’n 5,5 meter en zijn maximaal 60 cm breed,en voorzien van een karakteristieke oplopende voor-en achterpunt,ze zijn vaak snel en voorzien van 2 of 3 waterdichte compartimenten en deklijnen  over de gehele lengte van de kajak,geschikt voor lange tochten op groot water en binnen water.

‘sit-in’ en ‘sit-on top’ kajaks

Bij een sit-in kajak zit je in de kajak, deze zijn geschikt voor alle seisoenen gezien er genoeg beschutting is om het water uit de boot te houden. Ze zijn vaak uitgerust met compartimenten. 

Sit-in kajak Epic 18 X kajak

 

De sit-on top kajaks waar je op de kajak zit (voorbeeld is de surfski), voordeel is de grote bewegingsvrijheid en bij omslaan klim je makkelijker weer op de kajak, nadeel kan zijn dat je bij koude weersomstandigheden minder beschut zit.

sitontop Epic V6

Sit-on-top kajak Epic V6 TOURER

Peddels

wpid-sea-kayak-peddelsDe aanschaf van de peddel is net zo belangrijk als de aanschaf van de kajak, immers met de peddel wordt de kajak voortbewogen. Voor kajakvaren gebruik je een dubbelbladige peddel waarbij de peddelbladen zijn gedraaid(het peddelblad wat zich niet in het water bevindt vangt hierdoor minder wind)

Het peddelblad is vaak asymmetrisch van vorm, de bovenkant van het blad heeft een andere vorm dan de onderkant van het blad, zo blijft tijdens de insteek in het water, de waterdruk op het blad gelijk.

Er zijn verschillende lengte’s verkrijgbaar, om de juiste lengte te bepalen wordt vaak gekeken of het mogelijk is  de vingertoppen over het peddelblad te doen bij een verticaal gehouden peddel echter dit is niet altijd toereikend,laat je daarom goed adviseren.

Materiaal

Kajaks zijn meestal gemaakt van polyester; vormvast en licht maar wel kwetsbaar, of van polyethyleen deze zijn duurzaam maar wel zwaar en minder vormvast. Ook worden ze gemaakt van ABS thermoform/Prilite deze zijn sterk, uv-bestendig en lichter in gewicht. Daarnaast zijn er kajaks van kevlar/carbon (sterk en licht). Ook heb je nog de opblaasbare kajaks, deze zijn makkelijk mee te nemen, vaareigenschappen zijn wat minder dan hard-shell kajaks. Vouwkajaks (meestal houten of metalen constructie met huid) kosten wel even tijd om op te bouwen.

MEER GEARGUIDE