gearlimits-gps-ontvangers-gearguide-garmin-monterra
Garmin Edge 810 GPS Ontvanger

GPS Ontvangers – GearGuide

Een GPS is gemeengoed geworden. Plaatsbepalers zitten tegenwoordig zelfs in smartphones. Er zijn wel drie grote verschillen tussen smartphones en “dedicated” GPS devices: betere satelliet ontvangst, langere batterijduur dan veel smartphones en krachtigere navigatie functies. We hebben het hier dus over het ‘device’ dat specifiek is ontworpen als GPS ontvanger. Dit device voorziet je van informatie over de afstand die je aflegt, de snelheid waarmee je beweegt, de koers die je loopt, fietst etc. Je kunt vooraf routes bedenken of je GPS ontvanger dat laten doen. En je kunt achteraf zien waar je geweest bent.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een GPS ontvanger? Belangrijk is voor jezelf te bepalen waarvoor je de ontvanger wilt inzetten. Ga je de GPS ontvanger alleen gebruiken als back-up om je coördinaten te kunnen bepalen of wil je daadwerkelijk op de digitale kaart op het beeldscherm navigeren.

Onderwerpen:

  • Global Positioning System
  • Nauwkeurigheid
  • Geheugen
  • Terminologie

Global Positioning System (GPS)

Het Global Positioning System (GPS) kan dankzij de ontvangst van signalen van vier satellieten een zeer nauwkeurige positiebepaling uitvoeren. Door deze coördinaten weet je op de ‘kaart’ waar je je bevind. Gegevens als afgelegde afstand, te volgen koers, nog af te leggen traject, snelheid en geschatte aankomsttijd zijn in één oogopslag af te lezen .

De meeste GPS ontvangers hebben een handzaam formaat en de menugestuurde bediening is doorgaans erg eenvoudig. Ze zijn vooral ideaal in situaties waar weinig of geen landschapskenmerken zijn, of door weersomstandigheden die niet te zien zijn. Zoals in de woestijn, op zee of tijdens een white out.

Maar ook in andere situaties is het voor de outdoor of action sporter een geweldige en makkelijke manier om te navigeren. De ontvangers bieden erg mooie mogelijkheden om routes te plannen, gegevens bij te houden en voor het opslaan van zogenaamde ‘points of interest’.

Nauwkeurigheid

Alle nieuwe ontvangers zijn ook geschikt voor WAAS (Wide Area Augmentation System), dat plaatsbepaling tot op drie meter nauwkeurig maakt. Deze extra nauwkeurigheid komt door de toepassing van aanvullende grondstations en satellieten die de signalen corrigeren. Het systeem is alleen beschikbaar in Noord-Amerika. Sinds 2005 is ook een Europese variant (EGNOS) operationeel. EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) is een systeem dat wordt gebruikt om de afwijking van GPS te minimaliseren. Met GPS kan de afwijking oplopen tot 20 meter, met behulp van het EGNOS systeem kan dit worden beperkt tot 2 meter afwijking.

Galileo is het niet-militaire wereldwijde satellietnavigatiesysteem (GNSS) dat gebouwd wordt door de Europese Unie (EU) in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie, ESA. Galileo moet volgens planning in 2014 wereldwijd operationeel zijn en kan dan, net als GPD, door iedereen gratis gebruikt worden voor tijdsreferentie en plaatsbepaling. Naast de gratis open service die nauwkeuriger zal zijn dan GPS, zal Galileo ook extra commerciële diensten beschikbaar stellen.

WAAS is het systeem dat in Noord-Amerika wordt gebruikt. In Japan heet hetzelfde systeem MSAS (MTSAT Satellite Augmentation System). Een toestel met EGNOS kan ook WAAS en MSAS ontvangen.

GLONASS is een Russiche GPS variant die tegenwoordig ook op steeds meer GPS devices zit en die je kunt gaan gebruiken voor een nog snellere verbinding met de benodigde satellieten.

Geheugen

In het verleden beschikten veel GPS ontvangers over een vast intern geheugen, van wisselende grootte. Hierdoor was de opslagcapaciteit van digitaal kaartmateriaal doorgaans beperkt. Zonder PC was het niet mogelijk een kaart van een ander gebied in een GPS te laden.

Door de toepassing van verwisselbare Micro SD-geheugenkaarten is dat veranderd. Door de grotere geheugencapaciteit is het mogelijk geworden meer kaartmateriaal in een GPS te zetten, of mee te nemen voor onderweg door een paar losse geheugenkaartjes.

MEER GEARGUIDE