Sneeuwschoenen – GearGuide

gearlimits-gearguide-fimbulvetr-sneeuwschoenenSneeuwschoenen zijn een hulpmiddel dat het makkelijker maakt om over sneeuw te lopen. Ze verspreiden het gewicht van de drager over een groter oppervlakte zodat de voeten door de kleinere druk niet wegzinken in de sneeuw.

Afbeelding: Fimbulvetr sneeuwschoenen

Een sneeuwschoen bind je met riemen onder je gewone bergschoen. Er is een scharnier bevestigd ter hoogte van de tenen terwijl de hak meestal los zit. De sneeuwschoen scharniert daardoor tijdens het lopen, net als een langlauf- of tourski. Bij sommige modellen kun je de hak vastzetten, wat onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld afdalen) prettig kan zijn. Sneeuwschoenen worden ook gebruikt door snowboarders en skiërs om toegang te krijgen tot moeilijk te bereiken gebieden.

Gebruik

Waar moet je op letten bij de aanschaf van sneeuwschoenen? In eerste instantie is het van belang te weten wat voor soort tochten je gaat lopen. Is het veelal vlak, dan zijn lange sneeuwschoenen met een groot draagvermogen prettig. In bergachtig terrein zijn iets kortere, of instelbare sneeuwschoenen met goede ijzeren punten aan de onderzijde het prettigst. Voor het steilste klimwerk zijn speciale ‘klim-sneeuwschoenen’ te koop, waarbij onder de losse hak een soort verhoging kan worden opgeklapt zodat de sneeuwschoen schuin onder de schoen zit, in de zogenaamde ‘stijgstand’. Dit is erg prettig.

Een tweede factor is het gewicht van de gebruiker. Hoe zwaarder de persoon, hoe langer de sneeuwschoen. Denk bij het kopen aan de extra 20 tot 25 kilo die je bij je hebt op rugzaktochten. Ook hier kun je denken aan verstelbare lengten, waarbij je de sneeuwschoen in diepere sneeuw kunt verlengen.

Typen

Tegenwoordig zijn er drie typen sneeuwschoenen. Ten eerste de klassieke frame sneeuwschoen, waar het draagvermogen ontstaat door een opgespannen sterk kunststof ‘zeil’ in een aluminium frame.

Naast de frame-sneeuwschoen is er de volledig harde kunststof sneeuwschoen. De vol kunststof varianten zijn iets lichter, en alleen deze varianten bieden verlengstukken voor diepe sneeuw. Ook zijn alleen bij deze typen varianten met vaste hak verkrijgbaar.

gearguide-sneeuwschoenen-opblaasbare-small-foot2Opblaasbare sneeuwschoen van Small FootRecent is daar de opblaasbare variant bijgekomen. Deze zijn ontwikkeld door Small Foot en wint steeds meer terrein. Het idee voor opblaasbare sneeuwschoenen is enkele jaren geleden geboren uit een goed afgelopen ongeval in de bergen tijdens het beoefen van extreme sporten.

Afbeelding: Opblaasbare sneeuwschoen van Small Foot

 

De opblaasbare sneeuwschoenen zijn compact en kunnen worden opgevouwen tot twee kleine pakketjes. Deze maken de sneeuwschoenen compact en maakt het mogelijk deze eenvoudig en ongehinderd mee te nemen tijdens activiteiten in de bergen.

Tijdens het lopen heb je geen ‘last’ van de sneeuwschoenen en het vergt ook geen bijzondere training of gewenning. Je loopt op dezelfde manier als zonder sneeuwschoenen, alleen heb je plots veel meer grip en zak je minder ver weg in de sneeuw. In principe gebruik je voor extra evenwicht altijd skistokken bij het lopen op sneeuwschoenen, al is dat niet noodzakelijk.

MEER GEARGUIDE