Skibindingen – GearGuide

Scott-BC-13-Guardian-B100-BindingMet alleen de juiste ski’s ben je er nog niet. De juiste bindingen zijn net zo belangrijk. Je bindingen spelen een cruciale rol als het om veiligheid gaat.

Afbeelding: Scott BC 16 Guardian B100 Binding

De skibindingen geven iedere beweging die je maakt, en de druk die je uitoefent, door aan je ski’s. Dit is letterlijk de ‘verbinding’ tussen skischoen en ski. Voor een beginner is het bijvoorbeeld belangrijk dat je bindingen kiest waar je snel uitklikt.

De juiste bindingen

Bindingen die goed zijn afgesteld en juist worden gebruikt vergroten je veiligheid tijdens het skiën. Kies bindingen die passen bij jouw ervaring, niveau en ambitie. Niet alle skibindingen passen bij alle skischoenen en andersom. Let hier op als je nieuwe bindingen of schoenen gaat kopen. Neem deze mee als je niet zeker weet welke combinatie voor jou het best is.

Afstelling

Om te voorkomen dat je de ski’s verliest op momenten dat je het niet verwacht of dat ze niet losschieten op moment dat je het wel verwacht, is het belangrijk dat de afstelling goed is. In beide gevallen kan dit blessures veroorzaken.

Laat het afstellen van je bindingen over aan een specialist. Deze stelt je bindingen af volgens de internationale ‘DIN-norm’. Deze afstelling is sterk afhankelijk van je leeftijd, je gewicht, de lengte van de zool van je skischoenen en je skiniveau. Hoe hoger het niveau, hoe hoger de DIN-afstelling en hoe moeilijker de ski’s losschieten. Zorg ervoor dat je de vakman goed informeert voordat hij jouw bindingen afstelt. Wees eerlijk over bijvoorbeeld je gewicht en je ski-ervaring. Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid. Loop de afstelling samen met de specialist nog een keer na zodra ze zijn afgesteld.

Om een indruk te krijgen hoe afstelling volgens de DIN-norm werkt, kun je hier je indicatieve DIN instelling berekenen.

Nogmaals: laat het daadwerkelijk afstellen over aan een specialist.

[td_block4 category_id=”64″ limit=”12″ sort=”popular” custom_title=”MEER GEARGUIDE” custom_url=”https://www.gearlimits.com/tag/gearguide/”]