Ski’s

Ski’s – GearGuide

gearguide-gearlimits-skis-salomon-equipe-8-skate

De ski-industrie is booming wat betekent dat er een enorme verscheidenheid is aan ski’s waar je uit kint kiezen. Er zijn gespecialiseerde ski’s voor zowat elk soort terrein en stijl die je kunt verzinnen, of juist all-mountain ski’s waarmee je in verschillende omstandigheden uit de voeten kunt. En dan zijn er ski’s die perfect zijn voor beginners tot ski’s die de uitdaging van de ambitie van geavanceerde renners zullen aankunnen. Wat erg belangrijk is, is dat je d ski past die past bij je niveau, en welk soort skien dat je gaat doen.

Afbeelding: Salomon Equipe 8 Skate

Er zijn daarnaast nogal wat verschillende disciplines (riding styles). Er bestaan vele soorten ski’s. De keuze van ski’s is erg persoonlijk en hangt af van je gewicht, lengte, ervaring en wat je wilt gaan doen. Daarom moet er toch echt wel aandacht worden besteedt aan het kopen (of huren) van ski’s.

Onderwerpen:

  • Disciplines & typen
  • Lengte (Size)
  • Stijfheid (Flex)
  • Camber/Rocker

Disciplines & typen ski’s

gearguide-skis-comfort-Nordica-Transfire-78-TI-defDender je het liefst met een rotvaart over de Buckelpistes, amuseer je je vooral off-piste of liever gewoon rood of blauw? Het is verstandig na te gaan voor jezelf waar je de ski’s het meest gaat gebruiken.

Afbeelding: Nordica Transfire 78 TI – Comfort/Piste

Het verschil tussen jouw niveau en het niveau waarvoor je ski’s bedoeld zijn, mag niet te groot zijn. Is dit wel het geval? Dan moet je heel erg aan je nieuwe ski’s wennen, en dat kost tijd. Hierdoor kom je minder toe aan het skiën zelf en het verbeteren van je techniek.

  • Comfort/Piste/Allround
  • Allmountain
  • Off-piste/Freeride
  • Slalom
  • Freestyle

Comfort/Piste/Allround ski’s

Dit zijn over het algemeen de wat soepelere ski’s die zich makkelijk laten besturen en eenvoudig draaien. De ski’s zijn redelijk vergevingsgezind. Uiteraard kan je op deze ski’s ook prima carven met een behoorlijke snelheid. De perfecte ski voor de gemiddelde skiër. Deze ski’s zijn zowel prima voor de beginner als voor de gevorderde skiër.

Allmountain ski’s

gearguide-skis-allmountain-rossignol-experience-98-defDe naam zegt het al: wat je ook wilt gaan doen, het gaat lekker met allmountain ski’s. Piste, park en poeder liggen in het bereik van deze ski’s en daarom is het ook niet gek dat het de grootste en meest verkochte categorie ski’s is. Uiteraard geldt ook hier weer dat er veel verschil is in opbouw en stijfheid tussen de vele modellen maar allmountain ski’s die passen bij je eigen niveau is een goede keuze.

Afbeelding: Rossignol Experience 98 – Allmountain

 

 

Off-piste/freeride ski’s

gearguide-skis-freeride-K2-SideSeth-defBackcountry rijden; je met grote snelheid door nauwe paden persen en dikke sprays in de poeder trekken. Freeride ski’s zijn over het algemeen bedoeld voor het off-piste werk en voor skiërs die van snelheid en strepen houden. Omdat ze vaak vrij stijf of heel specifiek voor off-piste gemaakt zijn is deze categorie niet echt geschikt voor een beginnende skiër.

Afbeelding: K2 Sideseth – Freeride

 

 

Slalom ski’s

gearguide-skis-slalom-Head-Worldcup-i.SL-defDe slalom is weggelegd voor degene die over een behoorlijke skitechniek en krachtige benen beschikt. De slalom ski is speciaal gemaakt voor geprepareerde, harde (ijzige) pistes en korte, gesneden bochten. Deze ski’s zijn voorzien van een camber. Hij staat als het ware continu onder grote spanning. De kracht die je in een slalomski stopt, komt ook weer terug.

Albeelding: Head Worldcup i.SL – Slalom

 

 

Freestyle ski’s

gearguide-skis-freestyle-salomon-suspect-defFreestyle ski’s zijn ski’s die gemaakt zijn voor het gebruik in snowparks en funparks. Ski’s om mee te springen en vormen mee te maken. Deze latten zijn licht en hebben twee ’tips’ waardoor sprongen makkelijker worden en achteruit skiën en landen geen probleem is. Deze ski’s skiën vaak prima op de piste en leveren ludieke all-round ski’s op. Freestyle ski’s zijn makkelijker bij een kortere lengte, denk aan zo’n tien centimeter korter dan de lichaamslengte.

Afbeelding: Salomon Suspect – Freestyle

 

Lengte (size)

gearguide-lengte-skisEen van de meest gestelde vragen is “hoe lang moeten mijn ski’s zijn?” De lengte van je ski’s wordt vooral bepaald door de skidiscipline, je ervaring en gewicht. Je gewicht is een goede indicator bij het bepalen van de juiste skilengte. Ook je persoonlijke voorkeur is een essentiële factor. Vind je wendbaarheid belangrijk; dan ga je voor korte ski’s. Terwijl langere ski’s weer beter zijn voor in diepe sneeuw.

Als richtlijn kun je aanhouden dat de ski tot je neus of voorhoofd moet komen. Ervaren skiërs zullen kiezen voor ski’s die iets langer zijn dan hun eigen lengte. Deskundige verkopers (of verhuurders) weten welke ski’s voor welk gewicht geschikt zijn. Het is daarom de moeite waard om – vooral als je begint – de adviezen van verkopers op te volgen.

Stijfheid (flex)

De stijfheid beschrijft de flexibiliteit van je ski’s. Ski’s hebben altijd twee soorten “flex”: over de lengte van nose naar tail (lengteflex) en over de breedte van kant naar kant (torsieflex). De mate van deze flex, dus hoe makkelijk of moeilijk het te buigen is, wordt de “stijfheid” genoemd.

Over het algemeen zullen beginners de voorkeur geven aan een flexibeler ski’s omdat deze minder gevoelig zijn voor slechte techniek en fouten. Minder stijfheid zorgt ervoor dat de ski’s op lagere snelheid zich juist veel makkelijker laat sturen. Je bent als beginner ook nog bezig aan het verbeteren van je techniek en je bochtenwerk en juist minder stijvere ski’s zijn veel vergevingsgezinder.

Hoe stijver de flex van de ski’s is des te stabieler het blijft op hoge snelheden en in gesneden bochten. Dat is goed nieuws voor een gevorderde skiër, maar als je pas net een paar weken ervaring hebt en je wil je eerste ski’s aanschaffen dan zijn wat soepeler, minder stijve ski’s een betere keuze.

 

Camber/Rocker

ski-profilesEr zijn de laatste jaren nogal wat ontwikkelingen gaande op het gebied van shapes van de ski’s. De termen Camber en Rocker worden vaak genoemd en dit zijn erg belangrijke termen die de keuze voor ski’s kunnen bepalen.

  • Traditional camber (zie profiel 1 in afbeelding) – standaard “nose” en “tail” en in het midden de camber . Hoe langer de camber, hoe groter de afstand dat de rand van de ski de sneeuw raakt (effective edge). Deze ski’s doen het goed op hard-packed piste sneeuw en met korte gesneden bochten. Daarnaast zorgt de camber voor een spanning in de ski waardoor als de druk die je in de ski stopt, minder wordt, bijvoorbeeld bij het uitkomen van een bocht, of bij een sprong, de ski zich weer naar de oorspronkelijke vorm zet. Het effect hiervan heet “pop” en geeft extra energie/snelheid mee in je exit.
  • Camber met Front rocker en of Tail rocker (profielen 2 en 3) – door rocker in de tip toe te voegen is een poeder run makkelijker, de effectieve edge wordt wel korter maar is nog steeds genoeg voor die mooie carve bochten op de piste.
  • Full Rocker / Zero camber (profiel 4) de ski is nagenoeg vlak. Wel contact met de piste, makkelijker van rand naar rand dan een camber, maar minder grip dan camber. Ook prima voor in de poeder.
  • Reverse camber / Rocker (profiel 5) – deze is tussen de “nose” en “tail” in het midden boller. Hierdoor heb je een kortere effectieve edge, dus minder geschikt voor lange snelle carves bij hoge snelheden. Maar wel heel bewegelijk, bochten draaien wordt easy en in de poeder doet deze ski het uitstekend door de “float” van het board.

Er zijn heel veel combinaties van de camber en rocker mogelijk, en er zijn voortdurend nieuwe variaties op de markt te vinden. Grosso modo kan je dus zeggen:

  • Meer camber: meer grip, meer controle bij meer snelheid, harder werken voor bochtend, minder bewegelijk.
  • Meer rocker: meer bewegelijkheid, meer float, flexibeler, makkelijker voor park en poeder.

 

Base

Een wellicht minder opvallende onderdeel van het board, maar met grote invloed op performance en prijs is de base van het board, dat wil zeggen, de onderkant die in contact staat met de sneeuw, in Nederland ook wel het belaag genoemd. Je hebt hierin eigenlijk twee varianten: “Extruded” en “Sintered.” Het materiaal voor de base zijn polyethyleen bolletjes (P-Tex).

Extruded: P-Tex wordt onder grote hitte gesmolten waardoor de polyethyleen bolletjes samensmelten. Hierdoor ontstaat een vlak en glad materiaal. Er zijn geen porien en het board kan moeilijker wax opnemen. Het is wel duurzamer en makkelijker te repareren. Dus als je budget kleiner is, of je rekent ook aardig wat butsen en batsen op je board (bv doordat je veel jibt in het park) dan is een dergelijke base voor jou misschien de beste keuze.

Sintered: P-Tex wordt onder extreem hoge druk samengeperst. Hierdoor wordt een sterke en duurzame base gevormd met poriën. Hierdoor kan wax beter worden opgenomen. Boards met deze base zijn veel sneller, maar duurder in aanschaf en duurder bij reparaties. Heb je ruimte in je budget, wil je echt knallen/racen en ben je gevoelig voor hoe goed een board glijdt, dan is de sintered base voor jou.

Base Schema