Fixies a.k.a. Fixed Gear Bikes – GearGuide

gearlimits-gearguide-fixies-brougham-blkJe zou een fixie kunnen omschrijven als een (vintage) racefiets met een vast verzet. Een vast verzet betekent dat er een directe verbinding is tussen je pedalen en je achterwiel. Dit maakt het onmogelijk je benen stil te houden tijdens het fietsen. Zodra het achterwiel draait draaien ook de trappers. De trappers malen als het waren door.

Sommige fixies hebben zelfs geen remmen, stoppen gebeurd door tegen druk te leveren op de pedalen. Hetzelfde is het geval bij baanfietsen. De fixie is hierop gebaseerd. Mede door de fietskoeriers is deze trend op gang gekomen.

De fixie is zo populair omdat ‘de fiets’ hierbij wordt terug gebracht naar zijn oervorm. Fixies zijn vaak uniek en gebouwd door de bereider zelf, gestript van alle toeters en bellen. Echter, met de fiets alleen ben je er nog niet. Je moet er echt op leren fietsen. Het is vooral wennen aan het feit dat het niet moglijk is je benen stil te houden. Daarbij heeft een fixie slechts één rem (voorrem). Echte freaks hebben zelfs geen (velg)remmen op hun fiets zodat ze alleen kunnen stoppen door tegendruk op de pedalen te geven. Hoewel ervaren koeriers op deze manier al slippend (skidding) een noodstop kunnen maken, is het wel handig (en wettelijk verplicht) remmen te monteren.

In onderstaande video (Parool TV) wordt uitgelegd wat een fixie is en waarom we ze ineens in het straatbeeld zien:

[vc_video link=”https://youtu.be/3v-zG6d392o”]

MEER GEARGUIDE