Verborgen milieu impact van outdoor gear

Als je op avontuur gaat hou je je waarschijnlijk aan het ‘leave no trace’ principe. Je hebt respect voor dier en natuur, laat geen afval achter en doet je best geen sporen achter te laten. Want je gunt de avonturier die na jou komt weer net zo’n mooie ervaring als jij. Helaas hebben we een grotere impact op het milieu dan we vaak weten.

Dit komt doordat een groot gedeelte van deze impact verborgen is in de kleding en materialen die we gebruiken. De textielindustrie is zelfs de op één na grootste vervuilende industrie ter wereld. Gelukkig is ons outdoor materiaal geen ‘fast fashion’ en worden de meeste nieuwe aankopen wel overwogen gedaan.

Toch kan het geen kwaad om bij de aankoop van nieuwe gear naast technische specificaties en prijs ook stil te staan bij de duurzaamheid van een product/merk. In dit artikel laat ik je zien waarom duurzaamheid zo belangrijk is door een aantal van de verborgen milieu impacts zichtbaar te maken.

Sporen in de sneeuw

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij CO2-uitstoot is transport. Dat is niet gek, want de meeste van onze materialen komen van over de hele wereld vandaan. Het produceren van de kleding zelf is echter ook erg vervuilend. Dit komt voornamelijk omdat de productieprocessen energie intensief zijn. Aangezien productie veelal uitbesteed is aan Aziatische landen waar energie nog grotendeels uit kolen en gas wordt opgewekt resulteert dit in een hoge CO2-uitstoot. De impact hiervan is ook merkbaar op de plekken waar veel van ons juist de mooiste avonturen beleven.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de gletsjers in de Alpen in rap tempo smelten en met de huidige CO2-uitstoot zijn de voorspellingen voor 2050 niet positief. Wij kunnen ons steentje bijdragen door ons bewust te zijn van deze impact, alleen nieuwe kleding of materialen aan te schaffen als je het echt nodig hebt, te kiezen voor materialen die gemaakt zijn om lang mee te gaan, en zoveel mogelijk te kiezen voor merken die bijvoorbeeld met hernieuwbare energie produceren of die inzetten op een CO2 neutrale koers.

Verborgen milieu impact van outdoor gear

PFCs

Een andere vorm van vervuiling die niet zichtbaar is maar wel degelijk grote gevolgen heeft is die van PFC’s. Deze chemicaliën worden ook wel eeuwige chemicaliën genoemd omdat ze niet afbreken in de natuur. Wellicht ken je ze van de PFAS-discussie op het nieuws of van de anti-aanbaklaag in je koekenpan. Ze behoren allemaal tot dezelfde familie van chemicaliën. PFCs wordt veel in regenkleding gebruikt om materialen waterdicht te maken.

Voor de drager van kleding met PFCs zijn de chemicaliën ongevaarlijk, de meeste PFCs komen namelijk vrij tijdens het productieproces. Dit neemt echter niet weg dat ze wel degelijk schadelijke gevolgen hebben voor mens, dier en milieu. Ze zijn in verband gebracht met kanker en onvruchtbaarheid en worden wereldwijd op de meest afgelegen plekken in de natuur aangetroffen. Dat is ook waarom Greenpeace met de Detox-Outdoor campagne outdoor bedrijven al jaren oproept te stoppen met het gebruik van PFCs. Gelukkig wordt hier steeds meer gehoor aan gegeven waardoor het ook voor ons outdoor liefhebbers makkelijker wordt om goede PFC-vrije alternatieven te vinden.

Verborgen milieu impact van outdoor gear

Synthetische microvezels

Bijna iedere outdoor liefhebber heeft er wel één in de kast hangen: een fleecevest. Dit komt vooral omdat fleece een aantal handige eigenschappen heeft. Het reguleert vocht goed, is lichtgewicht en houd je warm. Het heeft echter één groot nadeel. Bij elke wasbeurt breken er kleine synthetische microvezels af die via je wasmachine in het water terecht komen. Op deze manier dragen onze synthetische materialen, en voornamelijk fleece materialen, bij aan de plasticsoep. Wat de impact hiervan precies gaat zijn op onze gezondheid is nog onduidelijk. Maar onderzoek laat wel zien dat deze vorm van plastic vervuiling potentieel serieuze problemen gaat veroorzaken voor mens, dier en milieu. Er zijn al een aantal producten op de markt die je als consument kunt gebruiken om te voorkomen dat deze microvezels in het milieu terecht komen. Bijvoorbeeld de Guppyfriend waszak. Deze waszak vangt de microvezels op tijdens het wassen zodat ze niet in het rioolwater terechtkomen. Een meer lange termijn oplossing is om slijtvastere materialen te ontwikkelen zoals Polartec bijvoorbeeld heeft gedaan met Power Air, een mid-layer stof die 5x minder vezels verliest. Deze stof wordt momenteel gebruikt door Houdini in hun Power Air Houdi.

Verborgen milieu impact van outdoor gear

Kiezen voor duurzame(re) outdoor kleding

Wil je zelf ook graag bewustere keuzes maken bij het aanschaffen van nieuw materiaal, maar weet je niet altijd waar je moet beginnen? Bekijk dan de ‘How-to: duurzame outdoor kleding kiezen’ van de Groene Avonturier.


Gerjan den Hertog
Gerjan den Hertoghttps://www.groeneavonturier.nl/
Mijn naam is Gerjan, oprichter van de Groene Avonturier. Ik geniet van wandelen en kamperen. Of het nou gaat om dag wandeling, een weekendje de Ardennen in of een meerdaagse trektocht, ik vind het allemaal mooi! Daarbij vind ik het belangrijk om dit op een verantwoorde en duurzame manier te doen. Mijn plezier in hiken en passie voor duurzaamheid heeft geresulteerd in De Groene Avonturier: een webshop in duurzame outdoor en wandelkleding

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Verleg grenzen met de RoamFree HT Hiker van Helly Hansen

Met de hulp van experts werkt Helly Hansen aan het creëren van complete outfits die betrouwbaar zijn tijdens lange dagen in de natuur. Deze...

Check de nieuwste AirZone Ultra lichtgewicht rugzakken van Lowe Alpine

Lowe Alpine komt met een geweldige nieuwe toevoeging aan hun collectie voor lente/zomer 2024 - de fantastische AirZone Ultra rugzakken.

La Grande Odyssée in Isère: Een geweldige ervaring voor outdoor fans

Afgelopen zomer reisde ik al eens per trein naar de Franse Alpen. Nu ben ik uitgenodigd om in de winter de bergen te bezoeken....

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief