Review: Haglöfs Mimic Hood V series outdoor jas

Mimic, het Engels woord voor nabootsen, dan denk qua kleding al snel aan een imitatie, een mindere versie dan het origineel. Het is Haglöfs naar mijn idee gelukt om een imitatie te maken, dat beter is dan het origineel. Een donsjas, zonder dons; de Haglöfs Mimic Hood V series.

Misschien een vreemde introductie voor een isolerende jas, maar toen ik de jas voor het eerst aan deed dacht ik, wauw dat is een warme donsjas. Toen ik mij na twee weken dagelijks gebruik meer in de technische aspecten ging verdiepen kwam ik erachter dat hetgeen wat mij zou warm hield, helemaal geen dons was! Hiermee verklap ik het comfort al een beetje, maar voor de dikte van de jas, is hij erg warm. 

Comfort & pasvorm

De Haglöfs Mimic Hood V series jas voelt aan als een dun donsje als je hem draagt, maar geef de warmte van een dikke donsjas. De jas heeft een normale fit, en alle openingen zijn gekenmerkt door een elastische band, die voor een nauwe aansluiting met het lichaam zorgen. Denk hierbij aan de mouwen, de capuchon en de opening waar je onderlijf uitsteekt. Het elastiek zorgt ervoor dat zo min mogelijk warme ontsnapt, zonder dat de rest van de jas heel getailleerd zit. 

Review: Haglöfs Mimic Hood V series outdoor jas
© Gearlimits | Jeffrey Witter

Het buitenmateriaal is voor zijn gewicht erg sterk, zo heeft de jas eens goed vast gezeten in zijn eigen rits, en kreeg ik hem met lompe kracht los. Mijn verwachting was dat er toch minimaal wel en scheurtje in de stof zou zitten, maar niks. Het gebruikte materiaal is niet heel elastisch, maar toch belemmert de jas je nooit in je bewegingsvrijheid. 

Weerbestendigheid

Een van de redenen waarom de Mimic V series zo warm is is omdat de buitenstof extreem goed de wind buiten de deur kan houden. Het leek soms wel alsof de jas warmer werd, wanneer het harder ging waaien. Heel raar, maar waar. Windproof en warm, twee belangrijke aspecten voor een fijne jas, maar hoe zit het met het ademend vermogen en de waterdichtheid?

© Gearlimits | Jeffrey Witter

Ik heb zelf meerdere donsjassen en synthetische isolatie jasjes, en die zijn bijna allemaal goed warm, zeker als je in beweging bent. De synthetische jassen geven meestal weinig warmte als je niet beweegt. En waar de donsjassen dat wel doen, zijn deze vaak niet goed bestand tegen regen, en wind. De mimic heeft het beste van beide, ik heb door regenbuien gelopen zonder dat de jas doorweekt raakte. De jas is niet waterdicht, zoals een regenjas, maar kan voor een aanzienlijke periode water buiten de deur houden. En als de jas dan doorweekt is, dan nog behoudt hij een deel van zijn warmte, waar dons alle warmte verliest. Qua ademend vermogen zit het wel snor, al zou ik er niet snel in de zomer mee lopen.

Features

Qua features is de jas niet heel speciaal, je hebt een mooie napoleon pocket op de borst, en twee steekzakken op de heup. Verder heeft de jas een ruime capuchon, die makkelijk over een klimhelm kan, en daarin een elastische koord dat voor een perfecte fit op hoofd of helm zorgt.

Review: Haglöfs Mimic Hood V series outdoor jas
© Gearlimits | Jeffrey Witter

Ook heeft de capuchon een verstevigde stormflap, het doel hiervan is mij tot op heden nog niet opgevallen. Als je het wel weet, laat het weten in de reacties, ik ben erg benieuwd. Het enige wat ik qua feature nog had terug willen zien, is een extra kraagje. Sommige slaapzakken hebben een soort geïsoleerd colletje om de warmte binnen te houden. Als je dit in een isolatie jasje zou stoppen, heb je ook een warme nek, als je de capuchon niet dicht snoert.

Looks

Niet geheel onbelangrijk, de looks. Over smaak valt te twisten, maar gelukkig kan je de mimic op genoeg manieren dragen. Zo staat hij sportief maar netjes boven een spijkerbroek, of zoals mijn vriendin zou zeggen, je lijkt wel een kantoor pikkie. Maar met wat ijspegels in je baard een helm op je hoofd en ijsbijlen in de hand, zie je er uit al een doorgewinterde alpinist. Al kan ik de laatste look niet aanbevelen als je op kantoor werkt. De Mimic, is dus normaal genoeg om zo te dragen, maar toch outdoor genoeg om serieus over te komen als je de bergen in trekt.

Review: Haglöfs Mimic Hood V series outdoor jas
© Gearlimits | Jeffrey Witter

Prijs/kwaliteit

Met een prijs van 300 euro, is de Haglöfs Mimic Hood V series jacket even duur als de meeste synthetische outdoor jassen. Zo heb ik zelf een Nano Air van Patagonia, deze is ook 250 euro. Al was de Nano Air niet warm genoeg voor de meeste avonturen, dus wat ik later alsnog genoodzaakt om een dure dikke donsjas te kopen. Omdat de Mimic V series zo’n alleskunner is, scoort hij voor mij zeer hoog in prijs kwaliteit.

Conclusie

Van de vele isolerende jasjes die ik heb, staat de Haglöfs Mimic Hood V series bij mij bovenaan. De diversiteit van zijn gebruik, van kantoor tot boswandeling tot de mooiste bergtoppen maken hem naar mijn mening een must have!

Review overzicht

Comfort
10
Looks
10
Features
9
Pasvorm
10
Prijs/kwaliteit
10

Samenvatting

De Haglöfs Mimic Hood V series jas bij mij bovenaan, van de vele isolerende jasjes die ik heb. De diversiteit van zijn gebruik, van kantoor tot boswandeling tot de mooiste bergtoppen maken hem naar mijn mening een must have!
Jeffrey Witter
Jeffrey Witter
Ik ben Jeffrey Witter 23 jaar, alpinist, kliminstructeur, wielrenner, snowboarder en fotograaf. Het vinden van de juiste gear is van groot belang bij deze hobby's. Samen met GearLimits hoop ik de keuze voor jou wat makkelijker te maken, zodat je meer tijd buiten kan doorbrengen in plaats van achter de PC.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het Haglöfs ROC Flash GTX Pro Jacket is multifunctioneel

Het ROC Flash GTX Jacket van Haglöfs is een ideaal outdoor jack dat veel voordelen heeft. Het is gemaakt van drielaags Gore-Tex materiaal.

Waarom de schoenen van Hanwag duurzaam en 100% Made in Europe zijn

Consumenten in het algemeen, maar zeker binnen de buitensport, zijn kritisch en mondig als het gaat om afkomst van materiaal en door wie producten...

Zweedse consumenten roepen Fjällräven opnieuw uit tot meest duurzame merk

Voor het vierde jaar op rij hebben consumenten in Zweden Fjällräven uitgeroepen tot het meest duurzame merk van het land in de categorie ‘Clothes...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Haglöfs Mimic Hood V series jas bij mij bovenaan, van de vele isolerende jasjes die ik heb. De diversiteit van zijn gebruik, van kantoor tot boswandeling tot de mooiste bergtoppen maken hem naar mijn mening een must have!Review: Haglöfs Mimic Hood V series outdoor jas