GearBite: hardloop en fitness schoenen met grafeen, de Inov-8 G-series

Inov-8 werkt samen met de Universiteit van Manchester om het allereerste bedrijf te worden dat grafeen in hardloop- en fitnessschoenen verwerkt. Grafeen is het dunste materiaal op aarde en is 200 keer sterker dan staal. Het werd voor het eerst geïsoleerd door de Universiteit van Manchester in 2004 en is ’s werelds eerste tweedimensionale materiaal met een dikte van slechts één atoom. Grafeen heeft het potentieel om een groot aantal technologische gebieden te revolutioneren. Laboratoriumtests hebben aangetoond dat de rubberen buitenzolen van deze schoenen sterker, rekbaarder en slijtvaster zijn.

Graphene Membranes

Michael Price, directeur van inov-8 product en marketing: “Off-road lopers en fitnesssporters leven in het sportieve extreme en hebben de beste buitenzoolgrip nodig om hun prestaties te optimaliseren, zowel tijdens het lopen op natte trails als tijdens het sporten in zweterige sportscholen. Te lang hebben ze deze behoefte aan grip moeten compromitteren met de wetenschap dat dergelijk rubber snel verslijt.

“Nu, met behulp van de baanbrekende eigenschappen van grafeen, is er geen compromis. Het nieuwe rubber dat we hebben ontwikkeld met het National Graphene Institute aan de Universiteit van Manchester, stelt ons in staat om de grenzen van grip te breken. Onze lichtgewicht G-Series-schoenen bieden een combinatie van tractie, stretch en duurzaamheid die nog nooit eerder in sportschoenen is gezien. Daarom wordt 2018 het jaar van ’s werelds beste grip.”

[vc_video link=”https://youtu.be/X_rhRbRF0fM”]

Grafeen wordt geproduceerd uit grafiet, dat meer dan 450 jaar geleden werd gewonnen in de meren van het Lake District in Noord-Engeland. Ook het merk inov-8 werd hier opgericht., zij het veel recenter, in 2003. Het merk handelt nu in 68 landen over de hele wereld.

Inov-8 CEO Ian Bailey over de samenwerking en de gepatenteerde technologie: “Productinnovatie is de belangrijkste prioriteit voor ons merk. Het is de enige manier waarop we kunnen concurreren met de grote sportmerken. De baanbrekende samenwerking tussen inov-8 en de Universiteit van Manchester plaatst ons in de voorhoede van een revolutie in grafietsportschoeisel. En dit is nog maar het begin, want het potentieel van grafeen is echt onbeperkt. We zijn zo enthousiast om te zien waar deze reis ons heen zal brengen.”

De wetenschappers die grafeen als eerste isoleerden, ontvingen in 2010 de Nobelprijs voor de natuurkunde. Voortbouwend op hun revolutionaire werk, heeft het team van de Universiteit van Manchester baanbrekend werk verricht in projecten met grafeen-verbeterde sportwagens, medische apparatuur en vliegtuigen. Nu kan de universiteit sportschoeisel toevoegen aan haar lijst met wereldprimeurs.

Dr. Aravind Vijayaraghavan, hoogleraar in Nanomaterials aan de Universiteit van Manchester: “Ondanks dat grafeen het dunste materiaal ter wereld is, is grafeen ook de sterkste en maar liefst 200 keer sterker dan staal. Het is ook buitengewoon flexibel en kan worden gebogen, gedraaid, gevouwen en uitgerekt zonder schade aan te richten.

“Wanneer het wordt toegevoegd aan het rubber dat wordt gebruikt in de G-Series-schoenen van inov-8, verleent grafeen al zijn eigenschappen, inclusief de sterkte. Onze unieke samenstelling maakt deze buitenzolen 50% sterker, 50% rekbaarder en 50% beter bestand tegen slijtage. Het met grafeen versterkte rubber kan op alle oppervlakken effectiever buigen en aangrijpen, zonder dat het snel verslijt, waardoor een betrouwbare, sterke en langdurige grip wordt geboden. Dit is een revolutionair consumentenproduct dat een enorme impact zal hebben op de sportkledingmarkt.”

[vc_gallery interval=”5″ images=”23192,23190″ img_size=”full”]

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief