Omstandigheden

De The North Face Ultra Trail schoenen zijn gereviewd tijdens het hardlopen, bij het training geven en tijdens een cross van 23km.

Review Ultra Trail schoenen

Toen ik de schoenen voor het eerst uit de doos haalde, viel mij het gave uiterlijk van de schoenen op, het lichte gewicht en ook de zool. En bij zien van de zool begon ik te twijfelen of deze schoenen wel genoeg grip zouden hebben op alle verschillende ondergronden.

Mijn eerste indruk van de schoen is zeker positief en dit werd bevestigd bij het aantrekken van de schoen. Op het moment van instappen merk je direct hoe stevig de schoen om de hak zit. Er zit een versteviging bij de hak en dit is duidelijk merkbaar en zeer prettig, het geeft een zeer stevig en vast gevoel. Daarbij vind ik het prettig dat mijn tenen de vrijheid hebben om te kunnen bewegen en ook dit is mogelijk in deze schoen. Op het moment dat ik de veters aantrok gaat de schoen strak om de middenvoet heen zitten waardoor je nog meer stevigheid ervaart. En als laatste, er zitten geen naden aan de binnenkant van de schoen bij de voorvoet, de enige naden vind je richting de hak om de stof aan de binnenkant bij de hak vast te maken en ook deze storen niet.

Ik heb de schoenen op verschillende ondergronden en weersomstandigheden getest. En daar waar ik in het begin twijfelde over de grip die de zool zou bieden, twijfel ik nu absoluut niet meer. Tijdens een wedstrijd waarbij de ondergronden varieerden van los zand tot verharde wegen, van gravel tot enorme stenen en van droge warme omstandigheden tot natte koude omstandigheden, heb ik geen enkele keer het gevoel gehad dat de schoen geen grip had. Korte bochten, van steen naar steen springen en nog meer capriolen zijn ermee uitgehaald.

Hier werd het belang van de pasvorm van de schoen ook duidelijk. Doordat de hak stevig is, de schoenen in het midden goed om je voet zitten en de soepelheid bij de voorvoet kun je er alle kanten mee op en krijg je niet het gevoel dat de schoen je in de steek laat. Ze zijn echt een onderdeel van jou!

De soepelheid van de schoenen bij de voorvoet heeft als voordeel dat het goed mee vormt met de ondergrond, echter kan dit ook nadelig zijn op het moment dat je over een aantal scherpe stenen loopt, want dit voel je wel door de zool heen.

De schoenen ademen goed, dit is zichtbaar door de mesh waar een groot deel van de schoenen uit bestaan maar ondanks dat blijven mijn voeten na elke training met blote voeten, toch plakken aan de zool. Daarbij moet ik wel zeggen, dat de mesh geen tot weinig zand en ander vuil doorlaat dat kan gaan irriteren tijdens het lopen.

Ik had verwacht dat de stof van de schoen vatbaar zou zijn voor schade door takken, stenen etc, maar dit blijkt niet het geval. Wel blijkt dat er schade komt door het lopen opzich. bij het knikpunt van de voorvoet en middenvoet komen gaatjes in het mesh gedeelte. Met name rond het plastic/rubber dat om de schoenen is gemaakt. Ik heb veel kilometers gemaakt, maar binnen drie maanden mag dit niet gebeuren.

Pluspunten

  • Lichte schoenen
  • Stevige pasvorm
  • Uitstekende grip
  • Uitneembare zool
  • Droogt snel
  • Makkelijk schoon te maken

Minpunten

  • Mesh gaat snel kapot
  • Voeten plakken aan zool

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.