Omstandigheden

De Bergans PowerFrame trekking rugzak is getest gedurende verschillende trips op Kreta, Noorwegen, Belgische Ardennen, maar voornamelijk tijdens lange en zeer lange tochten in het noorden van Brits Columbia (Canada). De in deze review opgenomen informatie heeft betrekking op de tochten in Canada (tenzij anders vermeld).

Het terrein bevat geen zware beklimmingen (max ongeveer 300-400 meter), maar is wel te kenmerken als zwaar tot zeer zwaar: geen paden, wilgen-gebieden (zeer taai) en het veelvuldig doorwaden van (snelstromende) rivieren.

De weersomstandigheden variëren van -15 tot +30, van droog tot zeer nat (dagenlang regen en het oversteken van rivieren waarbij de rugzak afgaat en als drijfpakket is gebruikt). Ook is de rugzak gebruikt in winterse omstandigheden.

De grond is over het algemeen zacht (dikke laag mos). Het terrein in het doorkruiste gebied is redelijk vlak. Naast het lopen zijn er vele rivieren overgestoken, soms met de rugzak op maar ook vaak de rugzak er naast in het water. Ook zijn dichtgesneeuwde bergpassen overgestoken.

Review Powerframe

Bergans Large 14Draagcomfort is super. Lasten tot soms ruim boven de 40 kg (bij aanvang van tochten van meer dan 20 dagen) zijn goed te dragen. Het op de rug krijgen blijft, gezien het gewicht een hele toer, maar eenmaal op de rug is het te dragen gewicht te vergelijken met 25 kg in een gewone rugzak (geen extern frame). De rugzak laat zich goed inpakken (lekker stug materiaal). De rugzak blijft op harde ondergrond niet eenvoudig staan. De rugzak wordt dan ook vaak op de grond liggend ingepakt (in ieder geval het onderste gedeelte).

Bij het meenemen van harde materialen (pannen, casings voor satelliet telefoon, etc.) moet er op gelet worden dat deze niet tegen het frame rusten. Door het schuren van de rugzak tussen pan en frame, slijt de coating door in de rugzak.

De Bergans PowerFrame zal niet gauw een “eerste” rugzak zijn. Mij is hij tijdens de vele lange tochten prima bevallen en een tweede keer aanschaffen zal ik zeker overwegen.

Pluspunten

  • Draagcomfort
  • Goed in te pakken
  • Robuust

Minpunten

  • Geen

Adviesprijs (online): € 469,50

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.