Bij GearLimits houden wij van action cams omdat met de juiste camera je ook nog zo kunt nagenieten van die geweldige momenten die je beleefd hebt. Nog een keer de kick van snelheid voelen, die g-krachten, de fantastische omgeving waar je doorheen knalde…en met de meeste actioncams kan je zoveel vangen, jezelf, je omgeving; maar altijd maar in een richting. Wat zou mooier zijn om in één opname alles om je heen te kunnen filmen? Onmogelijk? Think again. Er komen namelijk steeds meer panoramic camera’s op de markt, zoals de 360cam, de Bublcam, de Centr camera en de Panono. Sinds kort bestaat ook de V360, een action camera die in een “hoek”  van 360 graden om je heen filmt. Dat wil zeggen, op een verticale as, (niet 360×360 graden).

Schermafbeelding 2014-12-31 om 16.18.44De technologie die dit mogelijk maakt is al erg gaaf. Waar je normaliter bij de andere camera’s minstens 6 camera’s nodig (de Panono heeft 36 camera’s) hebt en complexe software die vervolgens deze beelden aan elkaar monteert in een 360 viewing modus, doet deze camera dat in een keer. De camera filmt in full HD 1080p maar dan een 360 graden beeld. Effectief spreek je dan over niet 1920 bij 1080 maar 6480 x 1080, en dit met 30fps.

De camera heeft de vorm van een cilinder, waarbij het doet denken aan een eenvoudige camping lantaarn of foodprocessor. De bovenzijde bestaat uit een kunststof koker waar de “6 element glass lens system” in gehuisd is. Een lens dus. De binnenkant is gevuld met argon gas tegen condensatie. Onder de lens zit de processor en een stereo microphone voor geluid. Tot slot aan de onderkant vinden we een standaard tripod mount, maar ook heeft de V.360 de mogelijkheid om op GoPro Mounts gemonteerd te worden. De processor zorgt ervoor dat het beeld direct in een 360 graden viewing mode geconverteerd wordt. De output ziet er uit als een normaal beeld in twee dimensies, met dien verstande dat je met je muis bijvoorbeeld van links naar rechts (of andersom) kunt vegen om de hoek die je bekijkt te bekijken. Een voorbeeld hiervan kan je vinden op www.v360life.com.

Schermafbeelding 2014-12-31 om 16.19.02Wat deze films laten zien overigens, is dat je de camera wel vlak moet monteren op je richtingsvlak, want als deze scheef staat zal een van de hoeken met name de lucht filmen. Daarnaast weet ik niet of het exporteren van een film naar bv Youtube wel dezelfde functionaliteit behoud, of dat ze alleen binnen de eigen 360 enable videoplayers gedraaid kan worden. Wij vermoeden dat het laatste het geval is, ook gegeven het feit dat op de site van v.360 de desktop videoplayers en apps kunnen worden gedownload waarmee de films bekeken kunnen worden. De deelbaarheid van de video’s wordt wel wat minder daarmee. Maar die beperking zal een kwestie van tijd zijn. Ik kan me niet voorstellen dat op de lange duur we niet op bv Youtube deze functionaliteit gaan krijgen

Schermafbeelding 2014-12-31 om 16.48.43Maar wat kan je er dan op dit moment echt breed van delen? Ik heb ook gezien dat de beelden in een soort panoramische videomodus bekeken kunnen worden, wat zich wel weer leent voor een reguliere viewing experience. Dit levert wel al hele gave beelden op.

Ook nog leuk om te vermelden is dat de specs aangeven dat de camera ook een ingebouwde GPS, barometer, hoogtemeter en versnellingsmeter heeft warme extra gave data wordt opgeslagen. Daar hou ik wel van alhoewel ik nog niet weet hoe deze data geïntegreerd gaan worden in de video.

Onze eerste indruk is dat de camera de weg voorbereid naar nieuwe manieren om jouw mooiste action momenten vast te leggen en te herbeleven. De adviesprijs is nu 399,- dollar, niet absurd duur; wat de Europese prijzen gaan worden is nog onbekend. In het eerste kwartaal van 2015 zou de camera ook internationaal verzonden moeten gaan worden.

Voor zover wij weten is de camera nog niet beschikbaar in Nederland. We hebben het dus ook nog niet kunnen testen. GearLimits is bezig met een van deze mooie camera’s in onze handen te krijgen om te testen en reviewen. Zo gauw we meer informatie hebben lees je dat op gearlimits.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.