We spraken Martin Snel van Trek op Bikemotion 2016 over de Trek Stache 9.8 Carbon 2017. De Stache is een 100% hardtail trailbike, voorzien van 29 x 3.0” banden. Breed inzetbaar; voor zowel de Benelux als daarbuiten. Martin vertelt ons dat het idee soms heerst dat, hoe breder de banden, hoe trager de fiets is, maar in tegenstelling tot een 26” fatbike moet de Stache een hele snelle fiets zijn.

“Als je met de Stache eenmaal vaart hebt, dan blijft hij gaan.” De Stache is als hardtail lichter dan veel full-suspension fietsen; zo’n 12 kg. Wil je een full-suspension van rond dat gewicht, dan heb je vaak een carbon frame nodig met daarbij lichte onderdelen.

gearlimits-bikemotion-2016-highlight-3-de-trek-stache-9-8-carbon-achterwiel-in-frame

Hardtail

De Trek Stache is een hardtail waarbij de banden de klappen opvangen. “Het is een fiets die alles kan. Je kunt een full-suspension MTB aanschaffen, maar dat is toch voor velen een brug te ver. De Stache is geschikt voor crosscountry, strand, in de bossen en op rotsachtige ondergrond.” aldus Martin. Omdat je met die oversized 3″ banden continu tractie hebt, zal je goed grip in de bochten houden.

Geometrie

Wat wij bijzonder vonden is hoe Trek 29″ wielen in een frame hebben kunnen proppen met toch een niet hele grote wielbasis. De korte liggende achtervork is omhoog geplaatst (Midstay) en zo gevormd dat de vork aan de kettingzijde om de band heen loopt, waardoor het achterwiel diep in het frame kan worden geplaatst. De bredere Boost148mm achteras (waarover later meer) zorgt voor en strakke en stijve aansluiting achter en ruimte voor die dikke banden.

Een kortere wielbasis betekend meer behendigheid, wat soms de zwakke plek is van een 29″ fiets. Normaal gesproken is het bijvoorbeeld een aardige opgave om met een 29”er een wheelie te trekken, maar met de Stache moet dat geen probleem zijn.

“Vorig jaar is de Stache geïntroduceerd met aluminium frame en is erg goed ontvangen. Het blijkt een allround fiets. Komend seizoen komt daar de carbon Stache bij. Nog lichter en wendbaarder.”

Voor meer informatie over Mountainbikes check ook onze GearGuide

Maar er is meer vernieuwd aan de Stache. Trek voorziet alle Stache fietsen van een 120 mm voorvork, in plaats van de 110 mm variant waarmee de 2016 modellen waren uitgerust. Ook de aluminium Stache krijgt een 120 mm voorvork. Daarbij is de “reach” 15 mm langer geworden en de trapas wat lager. De Stache komt meer en meer in de buurt van een hardtail-enduro.

Boost technologie

Bij de Stache wordt gebruikt gemaakt van de zogenaamde boost technologie. Dit betekend dat de fiets is voorzien van bredere naven en een bredere crank. Brede naven hebben de eigenschap dat de spaken meer in bredere parapluvorm zijn ‘gespaakt’, waardoor je een stijver wiel krijgt.

Een bredere naaf moet ook weer in een breder frame passen, dus het frame is hier op aangepast. Alles is aan elkaar gelinkt en afhankelijk van elkaar. “Trek is de innovator geweest van de boost technologie en dat is door de industrie opgepakt. Met andere woorden: met de Stache is geschiedenis geschreven door Trek.”

Prijzen:

Hieronder vind je de verschillende modellen en de adviesprijzen. Check hier de Trek dealerlocator voor een dealer bij jou in de buurt.

  • Stache 5             Aluminium     €1.799
  • Stache 7             Aluminium     €2.299
  • Stache 9.6          Carbon          €3.499
  • Stache 9.8          Carbon          €4.499
  • Stache Carbon Frameset          €1.499

Meer over deze unieke fiets zullen we binnenkort op GearLimits publiceren, zodra we de aan de Trek Stache toegedichte eigenschappen hebben geprobeerd.

TREK STACHE VIDEO 2016

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.