Videoreview: Canyon Spectral AL 8.0 EX…Wow

Met de deur in huis, want dat verdient deze fiets. Vanaf het eerste moment heb ik ontzettend genoten van de Canyon Spectral AL 8.0 EX. Een fiets die gewoon helemaal bij mij past; zit als gegoten.

Omstandigheden

Ik heb in Frankrijk, Spanje en Nederland op de Canyon Spectral gefietst. In Frankrijk was het terrein steil en rotsachtig, op veel plekken was de ondergrond vochtig/nat. In Spanje heb ik in de bergen gereden, met rotsachtige ondergrond; steile technische routes, matige jumps en drops, bij warm, droog weer. In Nederland op de Utrechtse Heuvelrug gereden, bij droog weer op bos -en zandgronden.

Review

Ik heb het in een eerder blog al toegegeven; ik ben niet een ontzettende fan van klimmen op de MTB. Waar mijn hart sneller van gaat kloppen en het bloed hard van gaat stromen is downhill. Als je snel gaat weet je dat je leeft; als je “silky smooth” over rotsen kunt dansen, helemaal in balans, met zoveel vertrouwen in je fiets dat je steeds minder druk op je remmen legt en de fiets steeds meer durft te laten gaan…dat is geluk. En dat was er wat gebeurde toen ik op de Canyon Spectral mijn eerste afdalingen deed. Over “sketchy” trails met veel losliggende stenen op rotsen knalde ik naar beneden. De Canyon Spectral vrat de trail op en spuuge het achter me uit. Alles wat ik van de fiets vroeg deed die ook.

Frame en geometrie

Ik mocht de testfiets in ontvangst bij Canyon bikes in Eindhoven. Auto vol met familie en campeer spullen, achterop een rek met twee fietsen. In de ochtend had ik de een Hybride MTB op het rek getild, 22,5 kilo zwaar (daarover later nog een blog en review), en ik maakte me even kort zorgen om het gewicht op de trekhaak. Maar toen ik de Canyon optilde was ik wel redelijk amazed: slecht 12,5 kilo, voor een aluminium frame van een full suspension MTB met erg vette demping en dikke banden eronder is dat erg licht. Ondere andere heeft Canyon gewicht gewonnen met een hele dunne/slanke toptube. Een fraai gebogen tube die in een rechte lijn doorloopt naar de achteras. Echt errug mooi wat mij betreft.

Canyon Spectral JumpDe geometrie van de frame is wat eigenlijk essentieel is voor een fijne zit. Veel mensen kijken allen naar frame maat (bv 16″, 18″ of 20″) maar veel wezenlijker zijn maten als “reach”, de balhoog hoek op zadel tube hoek. Die bepalen namelijk o.a. hoe lang een fiets is, hoever het voorwiel van je af staat, wat je lichaamspositie is ten opzicht van je trappers en de afstand van je zadel tot het stuur, de “reach” dus. Bij De Canyon Spectral is de reach van het frame dat ik gebruikte (L) 627 mm. Dat is lekker ruim waardoor je minder dicht op je stuur zit. Grof gezegd betekende dat je lichaam relatief verder naar achter zit. Erg prettig bij downhills waar het van belang is je gewicht goed naar achteren te brengen en houden zodat je niet over je stuur vliegt als het te stijl wordt.

Die houding heeft ook wel een klein nadeel bij het klimmen. Je hebt dan minder gewicht en minder druk op je voorwiel waardoor deze bij klimmen soms wat kan gaan zwabberen of bij erg steile stukken zelfs los kan komen van de grond. En dat wil je niet. Dus op de Canyon moet je bij het klimmen bewust je lichaam echt naar voren bewegen, dan zit je goed. Maar focus van de geometrie is dus op dalen, snel, hard en agressief.

De gewicht van het frame helpt daar ook bij, op elke moment kan je zwenken, je fiets alle kanten op smijten, loskomen als het nodig is om full speed je fiets te herpositioneren op de trail, alles. Heerlijk.

Ik zou wel benieuwd zijn hoe de Spectral met een carbon frame zou voelen, wel stijver en een tikkie lichter (300 gram); maar ik ik heb geen seconde verlangd naar carbon.

Demping

150 mm voor en 140mm achter. Een ruime veerweg die heel veel kan hebben. Daarbij is vooral de achterdemper, de Cane Creek DBInline, een super interessant ding. Er zijn een hele hoop settings die je kunt aanpassen (high en low speed compressie, high en low speed rebound, enz; daarover is een aparte blog nog te schrijven), zodat de mate van demping past bij je persoonlijke gevoel, rijstijl en de ondergrond waarop je rijdt. Fabrieks klaar is de demping al goed, maar als je een beetje gear nerd bent dan ga je lekker hiermee spelen. Met een imbus sleutel kan je deze settings aanpassen. En een goede setting op je demping maakt echt al het verschil.

Overigens kan je de achterdemper ook met een simpele switch op de demper “locken” zodat je geen krachtverlies tijdens het klimmen hebt als je echt moet stampen op je trappers en een te zachte demping de fiets kan laten golven; dat wil je absoluut vermijden en dan kan op de DBInline dus snel en vrijwel blind (ff oefenen met switch vinden tijdens het rijden).

De DBInline is wat mij betreft een topdemper die ik vaker hoop tegen te komen.

Dropperpost

Canyon DropperIk zeg het al heel lang: als je het geld en het gewicht kunt accepteren: zorg voor een dropperpost op je MTB. In plaats van een eenvoudige zadelpen zit er een veer of zuiger in de post waardoor je met behulp van een switch op je stuur het zadel een x-aantal millimeters kunt laten zakken. Op de Canyon Spectral zit een Rockshox Reverb Stealth, met 125 mm ruimte om te zakken. Deze zit op veel andere fietsen en is echt een top ding. Lucht geveerd, heel smooth en heel betrouwbaar; waar andere dropper posts nog wel eens vanzelf weer uitveren blijft de Reverb Stealth onder alle omstandigheden gewoon op zijn plek.

Waarom een dropper post zo essentieel is? Vooral bij downhill moet je gewoon je zadel lager kunnen zetten; de hoge zit die de beste trap hoogte kenmerkt is bij steile en snelle downhills gewoon gevaarlijk. Je moet je lichaams gewicht namelijk kunnen laten zaken en goed naar achteren kunnen brengen. Daarnaast wil je je fiets vrij onder je heen en weer kunnen bewegen. Als het zadel zakt, zit deze niet meer in de weg, kan je vrij je lichaam van voor naar achteren bewegen en van links naar rechts. Je staat dan wel voortdurend op je benen dus beetje spierconditie is wel fijn.

Als je dan weer vlak moet rijden of moet klimmen, wil je wel je zadel weer op de goede hoogte om maximaal rendement uit het trappen te kunnen halen; bij een dropper post druk je op de knop op je stuur, en hij stijgt weer naar de goede hoogte. Ideaal dus. Zeker als je afwisselend daalt en klimt kan je binnen een split second de ideale hoogte van je zadel kiezen. Voilá.

Afmontage

Canyon shifterDe afmontage op de Spectral is niet de top of the bill, maar uitstekend in orde: alles SRAM en een 1×11 speeds set-up. Ik heb vaker gefietst met een enkel blad voor en een ruime 11 bladen achteren en van vlak tot echt steil klimwerk volstaat het bereik prima. De Shifter voor moest ik even aanwennen, zowel op -als terug schakelen doe je door de drukken met je duim, in plaats van wat ik gewend was dat je de terug shifter met je wijsvinger bedient door het naar je toe te halen. Maar dat wende dus wel erg vlot, en ik merkte dat het ervoor zorgt dat je beter je stuur blijft vasthouden omdat je alles eenvoudigweg met je duim doet. Niet per se uniek aan de Spectral maar wel gewoon prettig.

Conclusie

Ik heb wekenlang met onelofelijk plezier met de Canyon gereden. De bergen van Frankrijk en Italie maar ook de trails hier in NL. Ik lockte de achterdemper en zette de voorvork in een stijvere stand en knallen maar. Een hele zooi Strava PR’s kapot gereden (mocht ook wel een keer ;-)).

Gisteren reed ik naar Eindhoven om de fiets terug te brengen. Zoals ik in de videoreview zeg; met pijn in mijn hart heb ik de fiets teruggegeven. Met een prijs van € 3499,- is het namelijk geen hele goedkope fiets (alhoewel je wel enorm veel waarde krijgt voor je geld) en mijn spaarpot was ff leeg. Als ik weer op zoek ga naar een nieuw fiets met een vollere spaarpot ga ik wel eerst ff Canyon bellen.

[vc_message icon_fontawesome=”fa fa-shopping-basket”]De Canyon Spectral AL 8.0 EX heeft een adviesprijs van € 3499,- euro. Canyon kan je niet bij de fietswinkel kopen maar alleen online via de Canyon website.[/vc_message]

Review overzicht

Frame Geometrie
Demping
Klimmen
Dalen
Beweeglijkheid
Afmontage
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

2 REACTIES

  1. Hi Mark, ik ben zelf ook vakplan de spectral te kopen, vraag me alleen af wat jouw lichaamslengte en tussenbeen maat is met een L. ik vind de sizingtool van canyon niet helemaal betrouwbaar. Mvg
    Romano

  2. Hi Romano, dank voor je reactie. Goed plan ;-)! Ik ben 188 lang, tussenbeen maat is bij mij 80 cm tot mijn enkel, 85 tot zool van mijn voet. Succes met het kiezen en veel plezier met de fiets!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief