Videoreview: Trek Stache 9.7

De Trek Stache is misschien wel de meest eigenzinnige fiets die ik de afgelopen jaren heb gereden. Ik herinner me dat ik het voor het eerst zag tijdens de Bike Motion 2016 en verwonderde me over de geniale fabricage van de zeer speciale achtervork, die in het geval van Stache de Midstay wordt genoemd. Maar daarover later meer.

“Een van de gemakkelijkste 29-ers om een wheelie mee te doen!”

 

Martin Sneeuw van Trek Benelux was erg enthousiast over de fiets en vertelde ons dat we echt vooral er een keer op moesten gaan fietsen om de Stache te voelen. “Het is een van de gemakkelijkste 29-ers om een wheelie mee te doen,” zei hij met een glimlach. We waren dus heel blij toen we de kans kregen om op deze fiets te rijden, met zijn 29-er wielen met 3 inch-bijna-fat-banden en zijn uitgesproken compacte geometrie.

Omstandigheden

We hadden een korte “window of opportunity”, slechts twee weken om op de fiets te rijden. Ik noem dit omdat ik normaal gesproken graag wat langer op de fiets rijdt en dat onder verschillende omstandigheden. We hebben vooral op de Utrechtse Heuvelrug gereden met technische flow trails, meer XC dan enduro. Zand en bosgrond. We hebben bij droog en licht vochtig weer gereden.

De Belofte

De Stache 9.7 heeft als doel alles te bieden wat een hardtail 29er te bieden heeft, maar dan zachter en wendbaarder. Zachter door 3-inch banden op lagere druk te rijden om zo meer vering te bieden. En wendbaarder dankzij de kortere wielbasis.

Wielbasis en wendbaarheid

Om te beginnen met de wielbasis: Trek is erin geslaagd het wiel zeer “diep” in het frame te plaatsen. De achtervork op de Stache, de zogenaamde “Midstay”, is a-symmetrisch, waarbij de ketting onder de achtervork loopt om de trapas veel dichterbij het wiel te kunnen brengen. In feite ziet je het kettingblad de achterband voor een deel overlappen. Dat is tamelijk uniek. Het idee achter deze complexe constructie is simpel: hoe strakker je de band het frame in kan duwen, hoe dichter je bij het midden van de fiets komt, hoe korter de liggende achtervork, hoe korter de wielbasis en hoe wendbaarder de fiets zal zijn.

De Stache komt zijn wendbaarheidsbelofte na. De fiets stuur heel makelijk en direct, het is speels tijdens straat trucjes en je kunt hem met gemak door alle slingers van de trail sturen. De plus size banden geven je enorm veel grip tijdens het maken van strakkere of high speed bochten. Op de route bij Kwintelooijen waar we reden is een plek waar je op snelheid naar beneden rijdt, een heel krappe bijna haarspeld bocht maakt en direct volle bak steil moet klimmen. Je moet proberen wat snelheid door de bocht mee te nemen, snel een aantal versnelling terugschakelen en doorpakken. Dit was een bocht waar de Stache echt voor is gemaakt. De vanaf het stuur verstelbare zadelpen (seat dropper post) helpt om de zadelhoogte en rijpositie te veranderen van laag voor de afdaling, naar hoog  voor de klim. Uitstekend.

Wielen, banden en snelheid.

En op de klim is waar ik vond dat de Trek Stache echt tot zijn recht kwam. De fiets is licht en stijf, de kracht die je levert wordt effectief overgezet op die stevige 29-inch banden die over alles heen rollen. Wortels op beklimmingen waren makkelijk te overkomen, je kunt het voorwiel gemakkelijk optillen of er gewoon met snelheid overheen rijden. Op de meer platte XC-segmenten is de Stache gewoon ook heel snel. En hoewel ik niet echt de beste XC-rijder ben, had ik het gevoel dat ik gewoon door kon blijven versnellen.

De fiets is licht en stijf, de kracht die je levert wordt effectief doorgezet naar de stevige 29-inch wielen.

 

Snelheid op afdalingen is wel wat anders, de fiets is iets minder stabiel dan fietsen met een langere wielbasis, maar dat is zoals te verwachten is. En je kunt met de lengte spelen vanwege de Stranglehold Dropout (komen we later op terug).

Hardtail en plus banden

Zoals gezegd geven de plus-banden je de mogelijkheid om de banden iets zachter te laten dan met gewone banden. Je compromitteert echter dan wel een beetje op snelheid. Bij andere dikkere banden heb ik gemerkt dat als je ze te zacht laat lopen, ze snel kunnen gaan stuiteren. Dus ik hield ze goed onder druk (misschien een beetje te veel om eerlijk te zijn) in mijn zoektocht naar die snelheid en kracht op beklimmingen. Het nadeel hiervan is dat de achterband er bij afdalingen wel een beetje springerig van werd en je dus minder soepel die afdaling doet. Normaal rijdt ik volledig geveerd, en neem ik afdalingen graag met zoveel mogelijk snelheid. Daarin ben ik er meer aan gewend dat de achterwielophanging de ruwheid van het parcours “opslokt” en glad strijkt. Dus miste ik dat met de Bontrager Chupacabra-banden bij de druk (ongeveer 1,8 bar) waarmee ik reed. (Geweldige naam overigens, Chupacabra: google maar eens de vertaling vanuit het spaans 😉

Soepel, clean and veelzijdig

De Trek Stache heeft een SRAM GX 1×12 groep die scherp en soepel schakelt. De SRAM XG-cassette heeft een breed bereik van 10-50 om je te helpen bij steile beklimmingen. Ik hou zelf niet zo erg meer van een voorderailleur. Zonder is het eenvoudiger, “cleaner”, betekent minder onderhoud en scheelt weer gewicht. De rest van de fiets is net zo clean, met interne kabelgeleiding en een vrije minimalistische cockpit. Het SRAM Guide R-remsysteem doet zijn werk, goed. Remmen gaat goed progressief, doseren doet het goed. Ik Moet daar wel bij zeggen dat in de tijd dat we hebben kunnen rijden op de Nederlandse trails, het niet mogelijk was om echt op de proef te stellen als het gaat om langdurig en hard remmen: iets dat je zou tegenkomen als je echte bergritten en afdalingen gaat doen.

Het feit dat je zo’n grote cassette en dergelijke grote banden kunt laten draaien, wordt mogelijk gemaakt door de Boost 148 op de achteras. Grotere wielen met de stijfheid van kleinere. En het andere stuk eenvoudige technologie is de Stranglehold-dropout, een systeem waarmee je de achteras 15 mm heen en weer kunt bewegen in het achterframe en de lengte van de chainstay aan je voorkeuren en rijstijl kunt aanpassen. Ik had geen tijd of gelegenheid om hier echt mee te spelen. Dus, helaas, kan ik er niet over rapporteren.

Conclusie

De Trek Stache 9.7 is snel, is wendbaar, het rolt gemakkelijk over de meeste obstakels heen. Je kunt er agressief bergop mee rijden en over vlakkere trails kan je blijven knallen. Bergaf rijden vereist een actieve en alerte rijstijl. Kortom de Stache waar voor het gemaakt is, erg goed.

[vc_gallery interval=”3″ images=”19577,19567,19568,19571,19578″ img_size=”full”]

Review overzicht

Klimmen
9
Afdalen
7
Frame
4
Vering
7
Sturen en wendbaarheid
9
Stabiliteit
8
Afmontage
8

Samenvatting

De Trek Stache 9.7 is snel, is wendbaar, het rolt gemakkelijk over de meeste obstakels heen. Je kunt er agressief bergop mee rijden en over vlakkere trails kan je blijven knallen. Bergaf rijden vereist een actieve en alerte rijstijl. Kortom de Stache waar voor het gemaakt is, erg goed.
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

2 REACTIES

    • Hi Henk, Dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, met minder druk is de fiets stuk relaxter! En nog vetter dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: Coleman Meadowood 4L Blackout Tent

Nieuw in de 2021 collectie van Coleman zijn de Meadowood Blackout tenten. Gearlimits heeft de Meadowood 4L een weekend meegenomen naar de camping. De...

GearBite: nieuwe Polar Grit X Pro sporthorloges en upgrade van de Vantage V2

Polar Electro lanceert vandaag nieuwe toevoegingen aan zijn familie sporthorloges: de Polar Grit X Pro en Polar Grit X Pro Titan. De lancering valt...

Het nieuwe Rab Arc Eco Jacket is milieubewust, duurzaam en waterdicht

Rab maakt sinds 1981 duurzame outdoor kleding, ontstaan vanuit passie voor het buitenleven. Zij zien het als topprioriteit om verantwoord geproduceerde producten te maken...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief