[Update] Review: TomTom Adventurer Multisports Horloge

[vc_message]Update 23-07-2018: De reden voor deze update op het TomTom-horloge review, is dat na enkele maanden de polsband volledig is doorgescheurd. We hebben de sterren die we hadden toegekend op materiaal gebruik verlaagd.[/vc_message]

Fitness trackers en horloges zijn al bijna niet meer weg te denken bij de moderne en complete sporter. Van fitbits tot apple phones, van de sportschool tot alpine omgevingen. Er is wel veel verschil tussen wat je op de markt kunt vinden, en wat je nodig hebt voor specifieke activiteiten.

De TomTom adventurer is nu al weer een tijd op de markt en de afgelopen maandag heb ik tijdens verschillende activiteiten kunnen gebruiken: hardlopen, hockey (jazeker, ook non action sport), zwemmen, mountainbiken, snowboarden, alpinisme en hiken. De horloge is ook bedoeld om bij die verschillende activiteiten te gebruiken. Omstandigheden varieerden warm en droog, tot koud en nat. Tijd dus om de tussenstand op te maken ten aanzien van de horloge.

Voor onze reviews kijken we altijd naar wat de belofte van een product is. De Adventurer belooft te helpen met statistieken en daarmee gepaard gaande inzichten voor een variëteit van verschillende sport activiteiten. Met GPS, kompas en hoogtemeter die maar ook een ingebouwde hartslagmeter en inzicht in je “Fitnessleeftijd” en V02max, helpt de Adventurer met het tracken en eigenlijk ook begrijpen wat je doet, en hoe het beter kan.

GPS, compas en hoogtemeter

Hiermee voorziet de TomTom in het tracken van je activiteiten. En ik moet eerlijk zeggen dat op alle punten de TomTom het erg goed doet. Het verbinden met het GPS bij het opstarten van de tracking heeft soms wel erg lang opstart tijd nodig  voordat het GPS signaal gevonden is en je werkelijk kunt beginnen, vooral fietsend door het bos had ik soms wel een kilometer geen signaal. Maar als het signaal eenmaal daar is, houdt de TomTom Adventurer deze ook vast. Als je horloge verbonden is met je telefoon, gebruikt de Adventurer de locatie van je telefoon om nog sneller de GPS verbinding tot stand te brengen.

Je kunt ook routes inladen waarna de Adventurer je helpt om de weg te vinden. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik deze optie nog niet heb uitgeprobeerd. Deze zullen we op later moment nog een aan de review toevoegen.

De statistieken die de TomTomAdventurer aanbiedt voor gevolgde activiteiten algemene statistieken onder andere je route,  afstand, totale tijd, verbrande energie, snelheid (gedurende je hele activiteit, maar ook gemiddeld en top). Maar ook sportspecifieke, je hoogtemeters en beklimmingen (fietsen) je afdalingen en lifttijd (wintersport), slagen per minuut (zwemmen), pasfrequentie (hardlopen) en niet te vergeten, je hartslag en hartslag zones.

Ingebouwde hartslagmeter

Je hartslag zegt heel veel over wat voor een soort inspanning je levert. Daarbij horen ook verschillende hartslag zones die op verschillende manieren op je fysiek en conditie werken. TomTom onderscheidt Piek, Snelheid, Conditie, Fat burn en Rustig. Bij elke activiteit meet TomTom je hartslag activiteit en op basis van je hartslag in rust, bepaalt ook in welke hartslag zone je tijdens je activiteit hebt gezeten. Met dit inzicht kan je veel gerichter trainen op bepaalde vormen van fitheid, van meer vetverbranding tot het verhogen van je piek belasting. Super goede inzichten en in de app wordt het heel eenvoudig, aantrekkelijk en overzichtelijk gepresenteerd. (waarover later meer).

Je hartslag wordt optisch gemeten via LED lichten op je pols, dus geen borstbanden en voor zover ik heb kunnen merken meet deze heel adequate. Omdat zo’n optisch meting veel energie gebruikt, loopt je horloge ook wel een stuk sneller leeg. Waarbij ik ook meemaakte dat ik wilde beginnen aan een activiteit en de horloge meedeelde dat het batterij niveau te laag lag. Op zich wel prettig omdat je dan niet midden in je activiteit ineens merkt dat je horloge gestopt is met meten.

Daarnaast meet de horloge ook je dagelijkse stappen om te kijken hoeveel je op een dag beweegt. Ook “insightful” is je nachtrust, alhoewel de horloge niet altijd onderscheid kan maken tussen, rust, slapeloosheid en slaap. Maar inzicht in je slaap ritme’s in grote lijnen kan wel heel erg veel inzicht opleveren en je slaap patroon en wat je daar eventueel aan moet veranderen om fitter te worden en te voelen. Slaap heeft een enorme een niet te onderschatten invloed hierop waarbij regelmatig en voldoende slaap van essentieel belang is voor herstel en vooruitgang van je fitheid.

[vc_message]Update 23-07-2018: Sinds de eerste publicatie heb ik verschillende keren meegemaakt dat de realtime hartslag volledig ernaast zit. Het meten van een hartslag van 180 slagen per minuut bij rustig rijden door het bos, maar zeer laag gemeten hartslag bij intensieve inspanning op steile hellingen. We hebben de sterren die zijn toegekend voor fitnesstracking gedowngraded.[/vc_message]

Fitness leeftijd en V02max

VO2max is een uitdrukking van hoe hoog de zuurstof niveau in je bloed is en zegt daarmee veel over je fitness niveau. Sinds een nieuwe update van de software biedt TomTom ook een soort fitness coach d.m.v hun fitness punten die je kunt verdienen met activiteiten, om daarmee je fitness leeftijd te verbeteren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar vrijwel niet mee gewerkt heb, ik ben zelf wat minder vatbaar voor de motiverende invloed van dit soort toepassing. Ik heb echter voor deze review wel kunnen constateren dat het wel werkt, en dat het interessant is om te zien welke inspanning eigenlijk gevraagd wordt van je om je niveau van fitheid gelijk te houden of te verbeteren. Nu ik dit lees moet ik daar misschien toch wat mee doen (toch motiverend dus?)

Ease of Use

De TomTom Adventurer is eigenlijk een heel simpele horloge, geen fancy schmancy full colour scherm of erg hippe vormgeving maar een monochrome, bijna analoge weergave (die daardoor ook zuinig is) en een navigatie menu die erg lijkt op de TomTom bandit, waarvan we eerder zagen dat deze simpel en to the point is. Door een eenvoudige knop kan je boven, onder, links en rechts kiezen om door de verschillende menu opties te navigeren. Doordat deze knop best wel op de horloge ligt en makkelijke te bediend is, kan deze ook soms per ongeluk bediend worden. Dus daar moet je even op letten.

De horloge verbindt met de de app via Bluetooth, warbij het synchroniseren van activiteiten soms veel te lang duurt (echt irritant lang) en ook niet altijd duidelijk is wanneer alles wel en niet gesynchroniseerd is. Daar is zeker ruimte voor verbetering. Als je activiteiten er wel op staan is het een hele heldere en mooi vormgegeven app waar je makkelijk de data kunt vinden die je zoekt. Wel done TomTom! Je kunt overigens ook standaard je horloge in verbinding houden met je telefoon, waardoor je ook melding van oproepen op je pols krijgt. Kan handig zijn als je je telefoon hebt weggeborgen en toch wilt voelen/merken als je gebeld wordt.

De MP3 speler op mijn versie van de TomTom kon ik niet goed testen omdat de horloge geen verbinding wilde maken met mijn bluetooth headset (die het wel met andere devices prima doet). Dus dat was wel jammer. (Alhoewel ik eigenlijk ook nooit sport met muziek aan).

Tot slot kan je je activiteiten gemakkelijk via social media delen met behulp van de TomTom sports app.  Je kunt een eigen foto toevoegen, het systeem voegt de route en een aantal relevante cijfers to. Ziet er goed uit, werk ook goed.

Kleine irritaties

Wat ik wel erg irritant vindt is dat er geen vast icoontje is van de status van je accu. Je kunt er heen navigeren maar dit zou echt in het hoofdscherm moeten staan. Ik heb te vaak meegemaakt dat de horloge ineens leeg was, meerdere malen vlak voor een route die ik wilde rijden, waardoor dus vaak activiteiten niet in je overzicht staan en bijdragen aan je fitnessleeftijd. Op zijn minst zou de horloge een seintje kunnen geven als de horloge op 10 of 15% van zijn accu zit.

Daarnaast heeft de TomTom Adventurer een oplaadkabel met een eigen koppelstuk naar de horloge. Ben je die even kwijt dan kan je je horloge niet opladen. Het zou veel beter zijn als het gewoon een van de USB standaarden zou kunnen zijn.

Conclusie

De TomTom Adventurer is een complete en goed uitgeruste horloge die je goed kunt gebruiken voor een veelheid aan activiteiten en veel inzicht oplevert in wat je doet. Grotendeels erg betrouwbaar, eenvoudig in gebruik en is zowel voor je dagelijks leven als je avonturen zeer bruikbaar.

Review overzicht

Materiaal gebruik / fabricage
Fitnesstracking
Sportstracking
Gebruiksvriendelijkheid
App/Software
Sports coaching
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Olight Camping Kick-Off korting actie

We zitten weer volop in het kampeerseizoen. Kamperen is leuk, voordelig en kan tegenwoordig erg comfortabel. Voor ieder wat wils. Wakker worden in de...

Sonos en The North Face verbinden muziek, reizen en avontuur op een manier die bijzonder is

Sonos en The North Face trappen een speciale samenwerking af die de weg baant voor een totaal nieuwe beleving van bijzondere expedities en landschappen....

GearBite: De nieuwe SPY+ Monolith zonnebril

SPY+ lanceerde recent een symbool van pure expressie. De Monolith is gearriveerd vanuit een andere dimensie om onze ogen te openen en niet alleen...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief