Review: Vaudé Torii 4+2 familietent

“Afar under the numerous stars

By far closer, my family”

– Haiku by Jijeon Jang

Bij GearLimits besteden we veel aandacht aan tenten ,maar meestal van het kleine en lichtgewicht soort dat in je rugzak past voor die lange schitterende hikes die je gaat doen. Met 15 kilo is de Vaudé Torii niet exact lichtgewicht te noemen. Maar als in ogenschouw neemt dat het pak van 60-35 centimeter transformeert in een 6-persoons tent met een binnentent oppervlakte van 8,5 vierkante meter, dan is het een ander verhaal.

Omstandigheden

Ik heb de Vaudé Torii tijdens een berg vakantie in Spanje gebruikt. Met een lekkere groene camping in de buurt van het schitterende middeleeuse dorpje Besalu, als basiskamp trokken we de bergen in om te klimmen, wandelen, MTB-en en nog meer actiefs en gezelligs. Ik was met mijn vrouw, twee kinderen (12 en 14) en een hond. Een echte actieve gezinsvakantie dus. De bedoeling was om te kijken of de Vaudé Torii een goede basiskamp zou zijn voor ons. Temperaturen in die periode waren erg hoog. Overdag 30 graden en meer in de schaduw, en ’s avonds bleven de temperaturen ook erg hoog.

Ventilatie

Dat was dan ook meteen de grootste uitdaging tijdens onze review periode, om toch zo veel mogelijk van die warmte, of zelfs hitte buiten te houden. We hadden gelukkig een plek op onze camping met redelijk wat schaduw, dus daar had de tent veel hulp van. En wat onder dit soort omstandigheden helemaal lekker is, is het feit dat de Torii een soort “convertible” tent is, dat wil zeggen dat op het middenstuk van de tent een “dak” met drukknoppen vast te zetten of los te halen is.

Onder dit “schuifdak” (je schuift het overigens niet) zit een mesh dat vrij uitzicht biedt naar de lucht en ook het beetje frisse lucht dat af en toe binnenkwam. Als de zon onder is kan het dak er helemaal af en merk je dat de tent zijn opgebouwde warmte dooe de mesh makkelijker kwijt kan. Als je zeker bent dat het in de avond niet gaat regenen kan het dak de hele nacht los.

Ik merkte wel dat in de slaap compartimenten (waarover later meer) de temperatuur wel merkbaar hoger bleef dan de middenruimte waar het “schuifdak” zat. Dit ook ondanks de twee kleine tent stokken die op de buitenzijde van de tent zorgden voor een ventilatie opening naar het 4-persoons slaap compartiment.

Enig minpuntje van dit afneembare dak was dat de middelste druk knop op het dak moeilijk bereikbaar was en met hoe strak het dak zit (als het vast zit) is het lastig die laatste drukknoop vast te zetten.

Ruimte

Was de Torii een goede basecamp voor al onze activiteiten? Om kort te zijn, ja. Er zijn twee slaapcompartimenten, een 4-persoons en 1 2-persoons. Mijn oudste zoon sliep in zijn eentje in de 2-persoons, en ik samen met mijn vrouw en dochter sliepen in het grote 4 persoons compartiment. Onze hond bleef in het middengedeelte in zijn bench. Voor iedereen dus lekker ruimte.

Ik moet daarbij wel zeggen dat als je er twee mensen bij denkt, het toch wel erg krap zou worden. Zeker bij de temperaturen die wij hadden zou het denkelijk met 4 personen in het 4-persoons compartiment wel erg krap en super warm worden.

Probleem bij het 2 persoons compartiment is dat richting de bovenkant van dit compartiment het binnententje niet gespannen kan worden. Daardoor hing de stof erg los en gaf een gevoel van erg weinig ruimte in dit gedeelte.

In het middelste gedeelte is het lekker ruim en hoog. Ik kon er met mijn 188 centimeter op gemak staand doen wat ik moest doen, en ook de oppervlakte van het middelste gedeelte ie voldoende. Bij minder goed weer kan je daar gemakkelijk je eten koken of gezellig met elkaar zitten.

Beide compartimenten zijn apart in de buitentent te hangen, en als je een van de twee niet gebruikt ook weg te laten.

Constructie

De Torii oogt allereerst erg mooi. Het profiel is als van een trekkerstent, maar is toch nog erg hoog en ruim. Zonder dat ik alle scheerlijnen hoefde te spannen (waarmee je de de laatste “rimpels” uit het zeil kunnen spannen natuurlijk) stond de tent als een huis. De buitentent hangt binnen een deels exo -deels intern skelet van in totaal 9 tent stokken. Het kostte me even moeite om te snappen hoe dit skelet opgezet moest worden. Aan beide lengte zijden van de tent heb je twee staande stok “poorten” zou je kunnen zeggen, die aan elkaar worden voor bonden door de vier stokken die over de bovenzijde van het middelste tent gedeelte lopen.

Het was de eerste paar keer even een gedoe om dat allemaal goed op te zetten en alleen is het best lastig. Zeker omdat de kleur indicatie van de stik sleuven niet klopte en ik dus in eerste instantie de verkeerde stokken in de verkeerde sleuven had zitten. Hopelijk is dit een foutje in onze review tent. En als je het eenmaal weet ook prima.

Als het skelet op spanning staat, staat de tent ook als een huis. De rest van het doek hang je op spanning met haken langs de tent stokken. Simpel en doeltreffend. De tent heeft aan beide lengte zijde een ruime opening (die je tegen elkaar open kunt zetten voor extra ventilatie) en nog een opening aan de kopse zijde als het kleine slaap compartiment niet gebruikt.

Bergruimte

Aan de voorzijde van het slaap compartiment zijn aan weerszijde van de ingang ruime opbergvakken waar je makkelijk en georganiseerde je kleinere spullen kunt opbergen. Verder is er nog een ruim driehoekig opbergvak in een van de hoeken tegen de “nok” aan geplaatst.

Opzetten en afbreken

Zoals gezegd was het opzetten in eerste instantie even lastig, maar met enige oefening lukt het goed. De kunst is een van de twee “poorten” langs de lengte kant eerst ook aan de onderzijde van de tent aan de grond lussen te bevestigen, de verbindingsstukken te plaatsen en dan de andere “poort” overeind te duwen. Pas dan kan je de tent op spanning zetten, ander schieten/vallen de verschillende stokken telkens uit de koppel stokken. Wat heel irritant kan zijn.

Inpakken en oprollen is super easy. De tent is in opgerolde staat ook echt bescheiden qua afmeting en kan dus makkelijk mee in je dakkoffer, achterbak oid met nog ruimte voor meer spullen.

Conclusie

 De Vaudé Torii 4+2 is een mooie, lichte familietent, die met het “convertible” dak een hele gave en nuttige feature heeft; het zorgt voor beter ventilatie en meer licht in de tent. Het voegt ook toe aan het ruimtelijke gevoel van de tent. Er kunnen zeker 6 mensen in de Torii, maar dan moet je elkaar erg lief vinden denk ik, of elkaars warmte hard nodig hebben ;-).

Vaudé Torri 4+2

6-persoon familietent

Winkeladviesprijs: € 1600,-

[vc_btn title=”KOOP DE VAUDE TORII 4+2″ style=”flat” shape=”square” color=”black” size=”sm” align=”left” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.vaude.com%2Fnl-NL%2FProducten%2FTenten%2F5-Persoons-of-meer%2FTorii-4-2P||target:%20_blank|”]
[vc_gallery interval=”0″ images=”24583,24582,24581,24574,24573,24571,24563,24570,24562,24561″ img_size=”full”]

Review overzicht

Comfort
Ruimte
Ventilatie
Gebruiksgemak
Opzetten
Afbreken en inpakken
Pakgrootte en gewicht
Constructie
Prijs-kwaliteit
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

"Afar under the numerous stars By far closer, my family" - Haiku by Jijeon Jang Bij GearLimits besteden we veel aandacht aan tenten ,maar meestal van het kleine en lichtgewicht soort dat in je rugzak past voor die lange schitterende hikes die je gaat doen. Met 15...Review: Vaudé Torii 4+2 familietent