Review: Patagonia Men’s Fore Runner Evo Trailrunning schoenen

Informatie testcondities

De hardloopschoenen zijn getest in geaccidenteerd terrein, in een heuvelachtige omgeving, zowel op een natte als een droge ondergrond.

Review

Deze Patagonia Fore Runner Evo schoenen zijn bedoeld als zijnde zogenaamde trailrunning schoenen. Ik heb altijd wat moeite met het begrip trailrunning omdat dat een andere manier van hardlopen zou suggereren, terwijl het de facto gaat om het hardlopen in geaccidenteerd terrein. Daaronder versta ik onder meer kleine en smalle voetpaadjes in bijvoorbeeld bergachtig terrein. De te gebruiken schoen moet mijns inziens in ieder geval meer stabiliteit bieden dan de gemiddelde schoen, het profiel van de schoen moet geschikt zijn voor een ruwere ondergrond en de schoen moet in zijn geheel stevig zijn. Deze schoen voldoet aan die bestanddelen. Daar komt nog iets bij namelijk dat Patagonia deze schoen zeer licht heeft gemaakt. Dat is mijns inziens niet noodzakelijk en moet in ieder nooit ten koste gaan van de stabiliteit.

De stabiliteit van deze schoen is in orde. Hij heeft op de juiste punten (waaronder het hielbed en de enkel) goede stevige vlakken waardoor de schoen een degelijke stabiliteit geeft op die momenten waar het er op aankomt zoals korte steile en onoverzichtelijke stukken waar je op het laatste moment moeilijk kan corrigeren.

De schoen geeft voldoende grip op rotsachtige bodem, gravel en natuurlijk een bosachtige ondergrond. Ik heb de schoenen te kort om te beoordelen of het profiel ook slijtvast is. In ieder geval zorgt het profiel ervoor dat je moeilijk weg slipt, voldoende grip hebt en natuurlijk controle kan uitoefenen op de ondergrond.

De stevigheid van de schoen is goed. Ik heb hierboven al opgemerkt dat deze schoen licht is en dat dat niet ten koste moet gaan van de stabiliteit en stevigheid. Nu, dat is niet zo; de totale stevigheid is in orde, maar zorgt daarentegen niet voor een stijve schoen.

Het enige minpunt wat ik heb betreft de soberheid van het voetbed van de schoen. Het voetbed is sober vormgegeven. De demping is voldoende, maar de schoen voelt na enige tijd relatief hard aan. Dat maakt dat je na enkele uren je naar meer comfort (wellicht demping) verlangt. Diezelfde soberheid zorgt er ook voor dat de schoen minder geschikt om langere afstanden te lopen.

Pluspunten

  • Stabiliteit
  • Stevigheid

Minpunten

  • Soberheid voetbed

Review overzicht

Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs/kwaliteit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief