Review: Osprey Mutant 38 rugzak

Osprey Mutant 38

De 5de generatie van de Mutant is een betrouwbare, intelligente (klim) rugzak voor het hele jaar door. Het is een lichte, flexibele, stripbare en veelzijdige rugzak. U kunt op deze klimpartner vertrouwen. Bij het maken van beklimmingen in koude weersomstandigheden, zult u het rugpand, de ski-lussen aan de zijkant en het Dual ToolLock ™ -systeem waarderen, waarmee u snel en veilig een ijsbijl kunt bevestigen.

 

Het hoofdcompartiment van de Mutant 38 is via een verwijderbaar topvak bereikbaar. Wat betekent dat u uw rugzak kunt overbelasten als een pakpaard. Of het topvak volledig verwijderen voor meer ruimte bij het hoofd en een lager gewicht. Gelijkwaardige klimrugzakken hebben vaak minimale bescherming en compressie mogelijkheden in deze modus, maar niet de Mutant 38. Gebruik de ingebouwde FlapJacket ™ die een weerbestendige sluiting biedt en het houdt je uitrusting volledig samengeperst.

In het topvak vindt u een snel op te bergen mesh voor het dragen van een helm. De heupgordel met omgekeerde wikkeling en geïntegreerde materiaallussen bieden je comfort, minimalisme en een plek voor je uitrusting. Rotsklimmen in de zomer of ijsklimmen en skitochten in de winter, de Mutant 38 is je perfecte partner bij jouw activiteiten.

Belofte van Osprey

Het merk Osprey werd geboren in 1974 in Californië op de zetel van een enkele naaimachine, met een hoofd vol ideeën en een verlangen om innovatieve rugzakken te ontwerpen en te bouwen naar de hoogste kwaliteit. Tegenwoordig blijven Osprey-producten die pioniersgeest voortzetten, gebruikmakend van de hoogste bergen tot de meest afgelegen eilanden en overal daar tussenin.

Testcondities Osprey Mutant 38

De omstandigheden waarin ik de Osprey Mutant 38 heb getest waren verschillend. Voor een langere periode was de Mutant 38 mijn partner tijdens uitstapjes. Uitstapjes zoals wandeltochten en klimactiviteiten. Ik heb de Osprey Mutant 38 niet getest met regenachtig of slecht weer dus daar kan ik niets over vertellen.

 

Review Osprey Mutant 38

Mijn eerste indruk was zeer positief. Toen ik de Osprey Mutant 38 thuis uitpakte was het eerste wat mij opviel het gewicht, materiaal en natuurlijk zijn stoere uitstraling. Het merk Osprey is mij bekend om zijn kwaliteit. Dat is dan ook iets wat direct opvalt als je de Osprey Mutant 38 ziet en voelt. De afwerking en de materiaalkeuze is prachtig. Het oog voor detail is zichtbaar en de mogelijkheden van de Osprey Mutant 38 zijn oneindig.

Zo…. eerst even wat zaken checken. Het gewicht van de tas viel toch enigszins tegen want na meting woog de tas meer dan 1200 gram. Hoe kon ik dat gewicht verlagen. Na wat onderzoek werd het rugpand verwijdert samen met het topvak. Hierdoor werd het gewicht behoorlijk vermindert tot wel 740 gram. Verder zag ik veel bevestigingspunten voor diverse doeleinden.

Met het passen van de  Osprey Mutant 38 voelde ik direct de prettige pasvorm. De schouderbanden zijn zo gevormd dat zij ontzettend comfortabel aanvoelen. Verder voelt de Osprey Mutant 38 goed aan op de rug. Dit komt mede door de heupband die de tas als één geheel laat aanvoelen.

Naar buiten met de  Osprey Mutant 38

De tas ging overal mee naartoe: o.a. België, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk en natuurlijk Nederland. Tijdens de verschillende wandeltochten heb ik de tas gebruikt en wat mij verbaasde wat de enorme ruimte. Naast de enorme ruimte in de tas was ook het topvak van de  Osprey Mutant 38 groot.

De Osprey Mutant 38 heeft een stoere uitstraling. Dit komt o.a. door de kleurensamenstelling, donkerblauw met de oranje accenten. De binnenzijde van de tas is hierdoor erg donker. Ook hier is aan gedacht door Osprey want er zijn oranje accenten aangebracht zodat je spullen goed zichtbaar zijn.

 

 

Het draagsysteem van De  Osprey Mutant 38  is perfect. Ik heb de tas getest met verschillende belasting van 6 tot bijna 11 kilogram. Wat mij opviel was het draagcomfort. De  Osprey Mutant 38 is goed verstelbaar d.m.v. heup, borst en schouderbanden.

Osprey Mutant 38 werd ook getest tijdens enkelvoudige klimsessies. Hier viel mij vooral op dat de tas geen hinder was en als één geheel voelde tijdens het klimmen. Ook hier zijn de gevormde schouderbanden geen belemmering. De heupband voorzien van materiaallussen zijn goed geplaatst en bieden veel ruimte voor je benodigde materialen.

Zoals ik al eerder benoemde is het topvak groot. Bij volledige belading kun je daar wat hinder van ervaren tijdens verticale beklimmingen met klimhelm. Het viel mij op dat het mij beperkte in mijn bewegingsvrijheid. In de praktijk zou ik overigens tijdens het klimmen en of top pogingen ten aller tijden de tas totaal strippen en zou het mij geen hinder opleveren.

Producteigenschappen

Toepasbaar:                           enkel of meerdaags klim, alpien, wandel en skitochten Model:                                   unisex
Inhoud:                                 38 liter
Max. gewicht:                        1220 gram
Min. gewicht:                         740 gram, topvak en rugpand verwijderd.
Waterdicht:                           nee
Inclusief regenhoes:               nee
Heupband afneembaar:          nee
Materiaal:                             420HD Nylon Packcloth

Compatibel met het Hydraulics ™ en Hydraulics ™ LT-reservoir
Daisy chains voorzijde bieden flexibele bevestigingsopties
Dual ToolLock, voor het bevestigen van ijsbijlen
FlapJacket ™ bovenklep voor gebruik zonder deksel
Handschoenvriendelijke gespen
Geïntegreerde materiaallussen op heupgordel
Geïntegreerde ski / klimhelm opslag
Intern vak voor hydratatie zak
Sleutelbevestiging
Verwijderbaar HDPE-framesheet met aluminiumbehuizing T6061
 

Pasvorm

Osprey Mutant 38 is verkrijgbaar in twee maten, de maten S/M en M/L..
Ik heb de M/L getest,  de maten zijn (cm): 73 (l) x 32 (w) x 30 (d), mijn lengte is 180 cm en ik heb een slank postuur.

De pasvorm van de Osprey Mutant 38 is perfect. Hij sluit naadloos aan en de schouderbanden bieden voldoende comfort. De bevestiging van de borstband is verstelbaar, de wijze waarop is ideaal. Het is geen schuifsysteem oid maar een vaste verstelling. Kortom je zet de borstband op de juiste maat en de borstband verplaatst niet meer als jij dat niet wilt.

Pluspunten

  • mogelijkheden
  • pasvorm
  • toepasbaarheid
  • prijs

Minpunten

  • gewicht, volledig opgebouwd

Korte conclusie

De  Osprey Mutant 38 is voor vele activiteiten geschikt en toepasbaar. Daarom is dit een uitstekende rugzak als aanvulling op je materiaal. Maar als de rugzak volledig opgebouwd is met rugpand en topvak, heeft de rugzak een gewicht van meer dan 1200 gram. Voor mij persoonlijk mag dat wel iets lichter.

Zou ik de Osprey Mutant 38 aanraden? Jazeker, zoals ik al eerder vertelde, deze alleskunner is voor velen een aanwinst.
Of je nu gaat wandelen, klimmen of toerskiën.

 

Review overzicht

comfort
duurzaamheid
toepasbaarheid
gewicht
prijs/kwaliteit
design
Danny van Haaften
Danny van Haaftenhttp://www.dhbuitensport.nl
Buitensporter, ik ben werkzaam bij de overheid en in mijn vrije tijd hou ik mij bezig met verschillende disciplines van de buitensport. Sinds 2000 ben ik actief als wegatleet in competitief verband en heb ik afstanden tot aan de marathon gelopen. Omstreeks 2007 ben ik tevens gegrepen door het survivalrun virus. Sindsdien heb ik vele survivalruns als wedstrijdatleet in binnen en buitenland gelopen. Als rode draad hier doorheen ben ik actief als berg-buitensporter in verschillende disciplines o.a. rotsklimmen, meerdaagse bivak-wandeltochten en fietstochten. In 2016 ben ik gestart met DH Buitensport om mensen te motiveren meer naar buiten te gaan.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Canyon Grizl CF SL 8 gravel fiets | Review

Toen Canyon een nieuwe gravelbike aankondigde kon ik niet wachten. Na de Canyon grail met zijn bekende dubbedek stuur was ik erg nieuwsgierig waar...

Timothy Olson is het nieuwe gezicht van de Ocean Outdoor Film Tour

De European Outdoor Film Tour 2022 komt er weer aan! De avonturenrugzak is propvol met nieuwe verhalen van mensen die hun passie onvoorwaardelijk volgen....

AGU SIX6 Bib III & Solid Merino wielerkleding | Review

AGU, een Nederlands bedrijf, vroeg Gearlimits om de nieuwe SIX6 wielrenkleding te reviewen. Hoe AGU old-school materialen en de nieuwste technologieën combineert tot een...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Review: Osprey Mutant 38 rugzakOsprey Mutant 38 De 5de generatie van de Mutant is een betrouwbare, intelligente (klim) rugzak voor het hele jaar door. Het is een lichte, flexibele, stripbare en veelzijdige rugzak. U kunt op deze klimpartner vertrouwen. Bij het maken van beklimmingen in koude weersomstandigheden, zult u...