Review: Odlo Ski Cocoon Insulated Down Jacket Women

Testcondities

Ik heb de Odlo Ski Cocoon dagelijks in Nederland gebruikt. Hoewel in de markt gezet als een ski jas heb ik de jas in die omgeving niet kunnen testen. De jas is echter wel blootgesteld aan zeer wisselende weersomstandigheden, variërend van temperaturen onder nul, natte sneeuw tot hevige regenbuien en temperaturen ruim boven nul.
In mijn ogen perfecte weersomstandigheden om de jas maximaal te testen. Het dagelijks gebruik bestond voornamelijk uit het gebruik op de fiets van en naar werk, sport maar ook casual gebruik. Tijdens het wachten op treinstations was deze jas mijn compagnon tijdens kille dagen.

Review

Eenmaal uit de doos gehaald en aan gepast, spreekt de jas mij gelijk aan. De jas oogt vlot, zit als gegoten en je voelt je omgeven door warmte. De jas voelt licht, maar neemt aardig wat volume in beslag. Erg packable is de jas daardoor niet.
Gelijk vallen een aantal zaken op: de mouwen van de jas hebben elastische manchetten waardoor de jas perfect afsluit bij de polsen, de jas heeft een sneeuwvanger aan de binnenkant, een binnenzak met rits, een zakje met rits op de linkermouw en 2 zakken voor je handen aan de voorzijde. De capuchon kan er af, maar die heb ik laten zitten.

Zoals gezegd, heb ik de jas in dagelijks gebruik getest waarbij ik vooral veel fietskilometers heb gemaakt en op stations heb gestaan. Tijdens de koudere dagen was ik de donzen voering dankbaar. In de zakken aan de voorzijde kan ik gemakkelijk een grote bos sleutels kwijt met daarbij dunne handschoenen en een muts. Genoeg plek dus.
Het achterpand van de jas loopt iets langer door waardoor de warmte goed behouden blijft. Desalniettemin bleef ik wel mijn shirt in mijn broek stoppen om te voorkomen dat ik toch koude lucht zou voelen. Normaal gesproken zou je onder deze jas een skibroek dragen waardoor dit niet aan de orde is, mijns inziens.

Bij gebruik viel het mij ook gelijk op dat ik gemakkelijk een trui onder de jas aan kan. Dat vond ik prettig. Ik heb ervaring met jassen gehad waar dat moeizaam ging vanwege de voering.
Tijdens een fietstocht door de stad bij temperaturen ruim boven nul en het tempo dat ik er op na hield, merkte ik dat het dons inderdaad goed ventileert maar niet goed genoeg voor mij. Ik krijg het dan algauw te warm, begin te zweten maar ik kan er niet voor kiezen om de jas uit te doen omdat het daar dan toch te koud voor is. En, waar laat ik de jas dan? Als ik lagen had gedragen (donsjas met aparte hardshell jas) had ik vermoedelijk minder problemen met de warmte die ik kwijt moest. Immers, dan kun je jezelf van een laag ontdoen maar behoud je wel de bescherming tegen, bijvoorbeeld, regen. Voor mij is dit wel een nadeel aan deze jas. Ik geef de voorkeur aan het werken met lagen: donsjas gescheiden dragen van een hardshell jas.

In de specs bij de jas staat dat de jas 750 cuin bevat. Zoals gezegd, ervoer ik de jas al als zeer aangenaam en comfortabel. De cuinwaarde verbaasde mij daardoor niet.
Vooral wanneer ik naar huis moest fietsen na het trainen in de boulderhal of wanneer ik na een lange treinreis koud uit de trein kwam en in de kou naar huis fietste, merkte ik hoe warm de jas is. In mijn ogen daardoor een prima jas voor na het sporten om warm te blijven.

De jas is winddicht en waterafstotend. Ook bij harde wind bleef ik mij comfortabel voelen in de jas. Tijdens een stortbui had ik het geluk onderweg te zijn naar huis. Ik dacht: “Ha, nu eens kijken hoe de jas zich houdt.” Met plezier keek ik hoe de druppels op de jas bleven liggen en eraf rolden. De jas bleek zich uitstekend te houden in dit hondenweer! Toen ik even later weer een regenbui moest trotseren, fietste ik glimlachend rond: ik bleef droog én warm!
Over bescherming tegen regen gesproken, de capuchon heb ik daarbij veel gebruikt. Pas toen ik de capuchon nodig had kwam ik erachter hoe ik het elastiek in de capuchon kon verstellen. Aan de zijkant van de kraag en achterop de capuchon vind je trekkoorden. Het aantrekken en hierdoor instellen van de capuchon gaat vrij eenvoudig zodra je door hebt hoe je er aan kan trekken. Het kostte mij in eerste instantie wat oefening. Bij mijn andere jassen gaat dit eenvoudiger.
De capuchon kan verwijderd worden door een rits en een paar drukknopen los te maken. Dit gaat gemakkelijk en vlot. Net zoals het opnieuw bevestigen van de capuchon.

Doordat ik de jas niet in een skigebied kon testen heb ik de sneeuwvanger niet getest. De sneeuwvanger is verwijderbaar met een rits. Bij gebruik kun je een sneeuwvanger sluiten met drukknopen. Het elastiek in de sneeuwvanger zorgt ervoor dat de sneeuwvanger nauw sluit.

Iedere rits heeft ritskoordjes waardoor je gemakkelijker grip krijgt op de rits bij gebruik van handschoenen. Ik vind de ritskoordjes vrij klein. Met dunne handschoenen voor het hardlopen ging het prima, maar met skiwanten zou het niet werken. Daarbij heeft de centrale rits aan de voorkant een beschermrubber sleeve. Vermoedelijk om te voorkomen dat het knoopje gaat schuren aan je kin. Geen andere rits heeft namelijk een beschermrubber sleeve of een metalen lipje.

Pluspunten

  • Comfort
  • Goed te combineren met 2e laag
  • Nauwsluitende manchetten
  • Verlengde achterzijde

Minpunten

  • Geen lagen-systeem
  • Ritskoordjes
  • Verstelbaarheid elastiek capuchon

Mijn conclusie is dat de Odlo Ski Cocoon een prima ski jas is voor de doorsnee wintersporter. De donsjas is zeer comfortabel, sluit goed aan. Vooral de elastische manchetten zijn een uitkomst. Daar hebben ze bij Odlo goed over nagedacht. De jas voldoet aan alle eisen die een doorsnee wintersporter zou hebben: inclusief sneeuwvanger en een zakje met rits voor de skipas. De sneeuwvanger en capuchon zijn verwijderbaar.
Ben je iemand die gaat toerskiën? Dan zou ik je deze jas niet aanraden mits je het niet snel te warm krijgt bij inspanning. De jas is immers een donsjas en shell ineen. Daarbij is de jas niet packable en daardoor niet geschikt om op te bergen in een rugzak.
Prettig is dat de jas stylish oogt en hierdoor ook uitstekend te dragen is buiten de piste.

[vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”7663,7662,7661,7660,7659,7658,7657,7656″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”full”]

Review overzicht

Pasvorm
Comfort
Gewicht
Warmte
Winddicht
Design
Prijs/Kwaliteit

Samenvatting

De pasvorm is goed en dat komt het comfort en de warmte ten goede. Dankzij het dons is de jas relatief licht, maar niet erg packable. Ook de winddichtheid komt de warmte ten goede. Dankzij het stylish design is de Odlo Ski Cocoon ook prima te dragen buiten de piste. De prijs/kwaliteit verhouding is prima.
Christianne Visser
Christianne Visserhttp://www.christiannevisser.com
Tennis, hockey, voetbal, mountainbiken, trailrunning, skien, klettersteig/via ferrata en nu ook (sport)klimmen; Christianne heeft het allemaal gedaan. De laatste tijd ligt het accent op het (sport)klimmen met het volgen van cursussen. Om straks zelf die cursussen te mogen geven, volgt ze de opleiding tot sportkliminstructeur Indoor Toprope.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief