Review: Magura MT8 Carbon Remset

Van Magura heb ik de MT8 remset getest. De Duitse fabrikant van rem- en veringsystemen zet de MT8 in de markt als de ‘first choice for cross country’. Sla je de handleiding erop na, dan blijkt de set ook geschikt te zijn voor all mountain en enduro. Mijn Cannondale Habit zit tussen een cross country en een all mountain in en de MT8 is een mooie upgrade voor dit soort fiets, ondanks dat mijn skills als beginnend mountainbiker nog mijlenver achterblijven bij de mogelijkheden van het geheel.

Looks

Covers Habit

Het eerste wat opvalt als ik mijn groengele fiets ophaal na montage van de remmen, zijn de felrode covers van de MT8. Als je een andere kleur wilt kan dat, want Magura biedt de mogelijkheid om de set te customizen. Standaard wordt de set echter geleverd met rode covers.

 

Covers MT8

De remklauwen hebben 2 zuigers en dat is dan ook de reden dat Magura de remmen classificeert als ‘cross country’. De set is uitgerust met de Storm SL.2 180mm remschijven. Voor de MT8 kun je kiezen uit 3 verschillende schijven met diameters van 140-203mm.

Afstelling & prestatie

Tijdens het ritje naar huis krijg ik geen voorrang van een vrachtauto… Ik merk meteen het verschil met de standaard remset die eerst op mijn fiets zat. Het is appels met peren vergelijken, zowel qua kwaliteit als qua prijs, maar ik ben erg onder de indruk. Wat een remkracht!

Draaiknop

De remhendels voelen fijn aan, de greep is licht maar stevig. Op de remmen zitten 2 draaiknopjes. De ene is voor het instellen van het drukpunt van de rem, de andere voor het aanpassen van de reikwijdte van de hendel. Bij het instellen van het drukpunt merk ik weinig verschil. Wellicht dat deze optie wel van pas komt wanneer de remblokken versleten raken. In eerste instantie lukt het me niet om de reikwijdte van de hendel lekker af te stellen. Ik heb vrij lange vingers, maar zelfs op de ‘kortste’ stand is de hendel te ver van mijn stuur vandaan om mijn vinger in de voorgevormde uitsparing te leggen. Dat is verre van ideaal, hierdoor moet ik de hendel continue iets aantrekken om contact te houden met de remmen. Misschien valt dit tijdens het rijden mee en ik duik dan ook het bos in.

Na een paar ritten besluit ik om de remhendels meer naar de buitenkant van het stuur te verplaatsen, waardoor mijn vinger meer in het midden van de hendel komt te liggen. Ik ben gewend om zo ver mogelijk aan de buitenkant van de hendel te pakken, waar je de grootste hefboomwerking hebt. Door de aanpassing kan mijn vinger nu wél ontspannen en dit geeft meer vertrouwen. Prima afstelling zo.

Het is verrassend hoe soepel de remmen aanvoelen. Het lijkt een beetje op het knijpen in een spons. Mijn vorige remmen voelden harder en directer aan, met als gevolg dat ze niet altijd even goed te doseren waren. Het voor mij nieuwe gevoel van de MT8 went vervolgens snel. De remmen zijn prettig doseerbaar en hierdoor heb ik meer controle over mijn fiets.

Testomstandigheden

De remmen heb ik in Nederland getest tijdens de laatste warme zomerdagen en de eerste dagen van de herfst. In de regen, maar ook met temperaturen rond het vriespunt. Afgezien van de glibberige ondergrond bij nat weer, wat natuurlijk van invloed is als je remt, merk ik geen verschil in prestatie van de remmen op zich.

Conclusie

Prima, goed te doseren remmen met ontzettend veel remkracht. De adviesprijs voor de Magura MT8 Carbon is € 559,- exclusief schijven en adapters. Kwalitatief zijn de remmen te vergelijken met o.a. Sram Level en Shimano XTR. De prijs van de MT8 ligt wat hoger, maar daar staat tegenover dat de MT8 lichter is dan zijn concurrenten.

Review overzicht

Comfort
Materiaalgebruik
Gebruiksvriendelijkheid
Looks
Prijs/kwaliteit

Samenvatting

Prima, goed te doseren remmen met ontzettend veel remkracht. De adviesprijs voor de Magura MT8 Carbon is € 559,- exclusief schijven en adapters. Kwalitatief zijn de remmen te vergelijken met o.a. Sram Level en Shimano XTR. De prijs van de MT8 ligt wat hoger, maar daar staat tegenover dat de MT8 lichter is dan zijn concurrenten.
Inge Waasdorp
Inge Waasdorp
Zeg 'fietsen' en je hebt mijn aandacht. In 2015 ben ik na jaren niet gefietst te hebben weer gaan mountainbiken. Inmiddels ben ik verslaafd aan deze mooie sport en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig zit ik ook regelmatig op de racefiets. Als er niet gefietst wordt ben ik te porren voor kamperen, hiken, kajakken en kampvuurtjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief