Lundhags Jaure Mid Trekkingschoenen | Review

De Lundhags Jaure Mid Schoen is de meeste technische schoen van Lundhags. Met een duurzaam en lichter lager gedeelte met het nieuwe Certech Exp technologie – een shell constructie met een buitenste laag in Liba Smart, tussenlaag in EVA en Micro-fibre het dichtst bij de voet.

Verder heeft de Jaure Mid een betere duurzaamheid door de TPU teenkap en een nieuwe hielwig voor een betere shock absorptie. De schacht is vervaardigd in Heinen Terracare full-grain leer en het nieuwe Ariaprene die zorgt voor een goede isolatie, een hoog comfort en een prettige pasvorm biedt.

110 km inlopen

De Lundhags Jaure Mid trekking schoenen heb ik intensief gedragen gedurende de Fjällraven Classic; een tocht van 110 km van Nikkaloukte tot Abisko in Zweden. Bestaande uit verschillende soorten ondergrond. Van zand, rotsen, losliggende stenen tot drassige ondergrond, op balken en hangbruggen. Met temperaturen tussen 12 en 25 graden Celsius. Met name ongelijk terrein met zelfs een klim over de geduchte Tjäktja pas.

Review

gearlimits-review-lundhags-jaure-mid-trekking-schoenen

De schoenen ontving ik twee weken voor aanvang van de Fjallraven Classic. Genoeg tijd – leek mij – om ze goed in te lopen. De Lundhags Jaure Mid is een volledig leren schoen, wat altijd mijn voorkeur heeft. Ik ben persoonlijk geen voorstander van met Gore-Tex voorziene trekking schoenen. Dit omdat ik de schoenen in zowel koude als warme gebieden wil kunnen gebruiken. Daarbij is het vaak onvermijdelijk dat je voeten nat worden, ongeacht Gore-Tex of niet. Het voordeel van schoenen met zowel een leren binnenvoering als leren buitenzijde is dat de schoen uitermate goed kan ventileren. Leren schoenen zijn nooit waterdicht, maar sterk waterafstotend en met de juiste onderhoudsmiddelen kan je aardig in de buurt komen van waterdichtheid.

Zo op het eerste gezicht ogen de Lundhags Jaure Mid als close-combat boots, zoals gebruikt door bepaalde eenheden van defensie. Daarbij ogen ze ‘zwaar’ maar schijn bedriegt. Opvallend licht zelfs; 840 gram per schoen. Dat heeft vooral te maken met de combinatie van gebruikte materialen. Lundhags heeft de afgelopen jaren een eigen materiaal ontwikkeld, genaamd Cellular Rubber (Certech). Het ondergedeelte van de schoen is hier van gemaakt. Kort komt het erop neer dat Certech een technologie is waarbij een structuur ontstaat met microluchtbellen zodat een flexibel en licht rubber ontstaat, die ook nog een 100% waterdicht is.

TPU Toecap

Voor het taaiere werk heeft Lundhags de Jaure Mid voorzien van een TPU Toecap (zie afbeelding links). Dit is een als het ware en kleine kap die bij de neus aan de zool is bevestigd. Doel hiervan is tweeledig. Enerzijds verdeeld deze krachten die op de neus worden uitgeoefend en anderzijds beschermt deze schoen tegen slijtage van de neus, wat de levensduur van de schoenen verlengt.

Ondanks de relatief korte inloopperiode van twee weken alvorens ze gedurende 110 kilometer echt goed in te lopen, moet ik zeggen dat ik – een flinke blaar daargelaten – mij niet kan heugen ooit fijnere boots te hebben gedragen dan de Lundhags Jaure Mid.

Inlegzolen & sokken

Lundhags adviseert om een dubbel paar sokken te dragen in de schoenen. Zelf zweer ik bij Superfeet inlegzolen, dus heb ik beide gedurende de tocht afgewisseld. Dubbele sokken met zowel de Lundhags als de Superfeet inlegzool en enkele sokken met zowel Lundhags als Superfeet inlegzool.

In onderstaande tabel mijn bevindingen:

tabel-lundhags-vs-superfeet-inlegzolen
* dunne sokken als eerste laag met daarover wat dikkere sokken

Conclusie

De Lundags Jaure Mid trekkingschoen is een lichte, goed zittende, professionele en stoer ogende schoen. Wat prijs en kwaliteit betreft zit de Jaure Mid in het topsegment, maar het is de investering (€ 430,-) meer dan waard. Met een beetje goed onderhoud, gaan ze 30 jaar mee. Ik heb zelden zulke prettige trekkingschoenen gedragen.

Lundhags Jaure Mid Trekkingschoenen

Review overzicht

Comfort & Pasvorm
Ademend vermogen
Waterdichtheid
Gewicht
Prijs/Kwaliteit

Samenvatting

De Lundhags Jaure Mid trekkingschoen is een lichte, goed zittende, professionele en stoer ogende schoen. Met een beetje goed onderhoud, gaan ze 30 jaar mee. Ik heb zelden zulke prettige trekkingschoenen gedragen.
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

2 REACTIES

  1. ik heb van die heel hoge lundhags bergschoenen.
    Ik heb deze enorm veel met ledervet ingesmeerd. Maar Toch scheurt de stiknaad achteraan mijn hiel. Ze zijn max 3jaar oud.
    Waar kan ik deze laten herstellen

Reacties zijn gesloten.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Helly Hansen Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket | Review

Het mag geen geheim zijn dat we bij Gearlimits houden van goede outdoor kleding. Onze redactie is, naast het schrijven van artikelen, bijna altijd...

Vallon Freebirds skibril; stijl, comfort en goed zicht | Review

De Vallon Freebirds skibril van een uitstekende keuze dankzij de hoogwaardige Carl Zeiss lens met anti-fog coating.

De natuur in met de nieuwe Haglöfs Front Proof hardshell 

De Front Proof hardshell van Haglöfs is een hoogwaardige outdoor jas die ideaal is voor avonturiers die op zoek zijn naar bescherming tegen de...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Lundhags Jaure Mid trekkingschoen is een lichte, goed zittende, professionele en stoer ogende schoen. Met een beetje goed onderhoud, gaan ze 30 jaar mee. Ik heb zelden zulke prettige trekkingschoenen gedragen.Lundhags Jaure Mid Trekkingschoenen | Review