Review: Hoka OneOne Arahi 4 hardloopschoen

Wat zegt Hoka OneOne over de Arahi 4?

Mijn eerste ervaring met Hoka OneOne en natuurlijk heb ik eerst wat research gedaan. Hoka OneOne omschrijft de Arahi 4 als één van de baanbrekende stabiliteitsschoenen en staat garant voor een loopervaring die meer soepelheid en ondersteuning biedt, maar niet inlevert op prestaties.

De Arahi 4, heeft een zogeheten  J-Frame™ stabiliteitstechnologie, dat staat garant voor ondersteuning en behendigheid gedurende de hele hardloopsessie. Compleet met een volledig nieuw bovenstuk, is de Arahi 4 licht en gestroomlijnd op elke kilometer.

 • Eenvoudig en strak bovenstuk biedt een lichter en verfijnder gevoel
 • Nieuw bovenstuk biedt structurele ondersteuning en extra ademend vermogen
 • Een vroege Meta-Rocker-variant voor een soepel draagcomfort
 • Steviger EVA J-Frame™ voor lichtgewicht ondersteuning
 • Ontwerp met vlakke leest voor stabiliteit van binnenuit
 • Op verschillende zones aangebracht rubber voor extra duurzaamheid

De visie van Hoka OneOne

Radicale veranderingen beginnen vaak als je een eenvoudig probleem probeert op te lossen. Eigenlijk was het ons doel om onze tijden bij een lange uithoudingsrace te verbeteren door een schoen te ontwerpen die sneller van de heuvels af zou gaan. Daardoor ontdekten we per ongeluk een hardloopschoen.

Onze nieuwe schoenen verbeterden ook de ervaring bij het bergop gaan. En weer omlaag. En weer omhoog. Het bleek dat het aanpassen van een schoen die een sporter helpt bij 150 kilometer in uitdagende omstandigheden ervoor kan zorgen dat alle hardlopers hier beter op kunnen presteren.

’s Nachts zijn we trailrunners, overdag werkten wij in zwaartekrachtsporten. We waren betrokken bij verschillende innovaties in de sneeuw- en wielersport, zoals de parabolische ski, en we stelden onszelf iedere dag dezelfde vraag: “Hoe kan het sneller?” Toen we een vorm-volgt-functie-discipline toepasten op het ontwerp van een trailrunningschoen, stelden we precies dezelfde vraag.

Het antwoord was een schoen die werd bespot door de bekende merken voor hardloopschoenen, maar geliefd was onder hardlopers. Deze hardlopers begonnen races te winnen en trokken daardoor de aandacht van inkopers van hardloopschoenen.

Onze ontwerpprincipes hebben net zoveel te danken aan surfen, skiën en wielrennen als hardlopen, en de gepatenteerde elementen die we in de originele schoen hebben gebruikt, oftewel het Hoka One One ®-verschil, beïnvloeden elke schoen die we maken.

Tijdens duur- en tempolopen

De Arahi 4 werden tijdens al mijn looptrainingen gedragen en getest. Ik ben een allround sporter met als passie het lopen van survivalruns. Maar van oorsprong ben ik een hardloper en dat is en blijft ook mijn basistraining. Kortom mijn wekelijkse trainingen bestaan o.a. uit verschillende hardloopvormen en afstanden met een gemiddelde totaalafstand van ongeveer 50 km per week.

Review: Hoka OneOne  Arahi 4

De Hoka OneOne, Arahi 4, gaf een goede eerste indruk. Ik kreeg de schoenen geleverd en het eerste wat mij opviel was dat de schoen eenvoudig en mooi was, met een gave kleurstelling. Toen ik de schoenen uit de doos pakte voelde ik het gewicht “of eigenlijk niet.” Het viel mij op dat de schoenen licht (291 gram) aanvoelden voor een neutrale en stabiele road-trainingsschoen.
Ik kon mij niet aan de gedachte onttrekken dat dit ten koste van de stabiliteit en of demping moest gaan.

Hier kwam ik maar op één manier achter en dat was lopen. Mijn eerste testloop was een 10 kilometer duurloop. De pasvorm is prima en ik heb niet het idee dat ik de schoenen moet inlopen. Waar ik tijdens deze eerste testloop op ging letten was, klopt mijn eerste indruk en gevoel. De schoenen zaten eigenlijk vanaf het eerste moment lekker wat misschien resulteerde in een kleine blaar waar ik eigenlijk nooit last van heb.

Mijn gedachten die ik bij de eerste indruk had bleek verkeerd. De Arahi 4 is een stabiele schoen met een goede demping. Door het vergelijkbare gewicht van bijvoorbeeld een lichte training- of wedstrijdschoen loopt de Arahi 4 erg prettig. De Arahi 4 wikkelt goed af en de techniek van de zool “het meta-rocker systeem” blijkt echt te werken. Je krijgt tijdens iedere landing het gevoel dat de schoen je vooruit stuwt.

Pasvorm Arahi 4

De pasvorm van de Arahi 4 is goed, de schoen voelt direct prima aan. De maatvoering valt iets kleiner dan dat ik gewend was, dus hou daar met de aankoop van deze allround trainingsschoen rekening mee.

Materiaal Arahi 4

Het gebruikte materiaal van de Arahi 4 oogt zeer verzorgt en duurzaam maar dat moet natuurlijk nog wel blijken. De zool van de Arahi 4 bestaat uit 2 gedeelten een wit en een geel gedeelte, het zogeheten J-frame. Dit geeft de Arahi 4 comfort en stabiliteit. De Arahi 4 heeft nog een aantal speciale zool features:

 • J-frame: conform en stabiliteit
 • Meta-rocker: de wielen voor je voeten, voortstuwing
 • ProFly: de zool is responsief, geeft mee bij de landing

Pluspunten

 • Pasvorm
 • Gewicht (291 gram)
 • Prijs (advies prijs 140 euro)
 • Techniek (zool)

Minpunten

 • Geen, ik heb nog geen verbeterpunten.

Review overzicht

gewicht
pasvorm
materiaal
prijs/kwaliteit

Samenvatting

Ik zou de Hoka OneOne Arahi 4 zeker aanraden. Het was mijn eerste ervaring met Hoka OneOne en ik ben positief verrast. Hardlopers houden in het algemeen niet zo van veranderingen. "Als iets goed werkt waarom zou ik het dan veranderen." Kijk naar de bekende A6 schoen van Asics, hoelang zijn we daar niet op doorgegaan. Maar ja… hardlopers, de techniek staat niet stil en met die reden alleen al ben ik van mening dat dit een goede all-round trainingsschoen is of kan zijn.
Danny van Haaften
Danny van Haaftenhttp://www.dhbuitensport.nl
Buitensporter, ik ben werkzaam bij de overheid en in mijn vrije tijd hou ik mij bezig met verschillende disciplines van de buitensport. Sinds 2000 ben ik actief als wegatleet in competitief verband en heb ik afstanden tot aan de marathon gelopen. Omstreeks 2007 ben ik tevens gegrepen door het survivalrun virus. Sindsdien heb ik vele survivalruns als wedstrijdatleet in binnen en buitenland gelopen. Als rode draad hier doorheen ben ik actief als berg-buitensporter in verschillende disciplines o.a. rotsklimmen, meerdaagse bivak-wandeltochten en fietstochten. In 2016 ben ik gestart met DH Buitensport om mensen te motiveren meer naar buiten te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

acht − een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Canyon Grizl CF SL 8 gravel fiets | Review

Toen Canyon een nieuwe gravelbike aankondigde kon ik niet wachten. Na de Canyon grail met zijn bekende dubbedek stuur was ik erg nieuwsgierig waar...

Timothy Olson is het nieuwe gezicht van de Ocean Outdoor Film Tour

De European Outdoor Film Tour 2022 komt er weer aan! De avonturenrugzak is propvol met nieuwe verhalen van mensen die hun passie onvoorwaardelijk volgen....

AGU SIX6 Bib III & Solid Merino wielerkleding | Review

AGU, een Nederlands bedrijf, vroeg Gearlimits om de nieuwe SIX6 wielrenkleding te reviewen. Hoe AGU old-school materialen en de nieuwste technologieën combineert tot een...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Review: Hoka OneOne Arahi 4 hardloopschoenIk zou de Hoka OneOne Arahi 4 zeker aanraden. Het was mijn eerste ervaring met Hoka OneOne en ik ben positief verrast. Hardlopers houden in het algemeen niet zo van veranderingen. "Als iets goed werkt waarom zou ik het dan veranderen." Kijk naar de bekende A6 schoen van Asics, hoelang zijn we daar niet op doorgegaan. Maar ja… hardlopers, de techniek staat niet stil en met die reden alleen al ben ik van mening dat dit een goede all-round trainingsschoen is of kan zijn.