Review: Gore Bike Wear Gore-Tex Shakedry 1985 Viz Insulated Jacket

Het weer wordt kouder en natter, maar de trails blijven roepen. En met een paar aanpassingen kan je natuurlijk heerlijk door nat en koud weer doorknallen. (met respect voor de trails natuurlijk). Misschien andere banden onder je bike, en kleding die bij de omstandigheden past.

De komende tijd besteden we aandacht aan een aantal herfst/winter producten van Gore Bike Wear. Dit merk is dicht gelieerd aan Gore-Tex natuurlijk, en gebruikt ook deze “guaranteed to keep you dry” technologie en de nieuwere Gore-Tex Infinium die vooral wind proof en hoog ademende materialen levert.

Shakedry

Het eerste product die we reviewen is de Gore-Tex Shakedry 1985 Viz Insulated Jacket. De Shakedry technologie die Gore-Tex een paar jaar terug introduceerde is het summum van waterafstotendheid. Deze producten hebben namelijk het Gore-Tex membraan als buitenlaag, waar normaliter het membraan een middenlaag is met een waterafstotende stof als buitenlaag. Het voordeel van het membraan als buitenlaag is dat het nooit doorweekt kan raken en regenwater eigenlijk altijd afparelt, zonder dat er een DWR (durable water repellent) coating wordt gebruikt.

Door de buitenlaag weg te laten is het product nog sterker ademend en de producten zijn vaak een stuk lichter. In deze jas heeft Gore Bike Wear wel de Shakedry met een binnen voering gecombineerd, duidelijk bedoeld voor echt kouder weer. Ik heb met de jas zowel droog als zeer nat weer gereden. Temperaturen tussen 5 en 12 graden.

Draagcomfort

Allereerst zit en voelt de jas super prettig. De mouwen zijn lekker lang zodat je de manchetten over de manchetten van je handschoen kan trekken (betere waterdichtheid) de binnenvoering voelt comfortabel en de jas is, ondanks de voering, verrassend licht.

Waterdicht?

Ja, zeer goed. Meerdere keren in veel regen, een uur in de stromende regen, de stof van de jas is echt waterdicht. Van manchet tot kraag zit je helemaal goed. Het is mooi te zien hoe het water totaal geen vat krijgt op de stof. De jas blijft daardoor ook licht. En zoals de naam doet vermoeden, sla je de jas af, dan is de buitenlaag weer droog.

Wat ik wel mist was een capuchon, omdat als het echt doorregent er toch veel water via je hoofd en nek onder je kleding komt. Ik noem een capuchon ook wel de “slot op de deur” van waterdichtheid en die mist deze jas wel een beetje.

Ademend vermogen

Het feit dat je een voering hebt, in dit geval van Polartec Alpha, heeft ook invloed op het ademend vermogen. Ondanks dat dit ook ademend materiaal is, merk je bij die wat hogere temperaturen wel dat de jas echt heel warm is. Bij vijf graden droeg ik alleen de jas en een Gore Trail jersey van 85% polyester, en aan het einde van 1,5 uur durende rit was mijn Jersey doorweekt van het zweet. Ik heb desondanks niet het gevoel gehad dat ik het te warm had. Ademend vermogen betekend dan ook neit dat je in het geheel niet zweet, maar dat warmte beter wordt afgevoerd van je lijf. Maar ik denk dus wel dat deze jas echt het beste doet bij temperaturen tussen 0 en 5 graden.

Ik moet er overigens niet aan denken hoe het zou voelen als het dan ook nog zou regenen. Dan leveren handen, voeten en benen ook een uitdaging op. We hebben Gore producten die je dan daarmee helpen ook in de review; dus stay tuned.

Features

De “Viz” in de naam van de jas duidt op visibility, denk ik. Met neon gele onderarmen ben je inderdaad lekker zichtbaar. Meer iets voor als je op de weg fietst dan door het bos, en als je geen geel wilt is er ook een versie van de jas (wel ongevoerd) waarbij je onderarmen rood zijn. Het rugpand van de jas loopt lager door dan de voorzijde, beetje standaard practice bij bike kleding en werkt hier ook prima. Er zit onderin het rugpand ook een kleine ritszak boven een neon geel paneel die ook zichtbaarheid van achteren helpt. Verder zijn er geen zakken in de jas.

Duurzaamheid

Gore-Tex is markt leider in de productie van waterdicht materiaal voor outdoor en action sports, maar niet altijd leider als het gaat om gebruik van duurzame materialen. Zou gebruiken ze voor veel product nog steeds fluor houdende DWR coatings, alhoewel ze zicch ook hebben uitgesproken om dat terug te gaan dringen. Deze jas heeft geen DWR coating, dus komen we die issue niet tegen, maar dat gebruikt van fluorcarbons geldt ook voor de membranen. In de info van Gore Bike Wear wordt geen melding gemaakt van gebruik van sustainable materialen, dus verwacht ik dat deze ook niet in dit product gebruikt worden.

Qua levensduur-zaamheid kan ik me voorstellen dat het gebruik van het membraan als buitenlaag kwetsbaarheid in de jas oplevert. Meestal is het een membraan een middenlaag, en wordt het beschermt door een buitenlaag die heel sterk kan zijn. Het membraan is wel teerder dan zo’n buiten shell, dus ik denk dat je echt goed moet letten opdat het materiaal niet beschadigd raakt. Je zit dan meteen met een lek in je jas.

Qua veelzijdigheid kan je overwegen om de ongevoerde versie te kopen, de GORE-TEX SHAKEDRYTM 1985 VIZ JACKET, dan kan je zelf je midden laag aanpassen op het weer en kan je ook bij hogere temperaturen genieten van de waterdichtheid van de jas.

Review overzicht

Waterdicht
9.5
Winddicht
9
Ademend vermogen
8.5
Draagcomfort
8.5
Features
7.5
Veelzijdigheid
7.5
Duurzaamheid
6.5
Looks
8
Prijs/kwaliteit
7.5

Samenvatting

Conclusie Je kunt qua waterdichtheid eigenlijk niet beter krijgen dan deze jas. Behoudens het ontbreken van de capuchon (daardoor geen 10 als score). Het is een hele warme jas voor echt koude omstandigheden. Match dat bij nat weer met een waterdicht broek, handschoenen en schoenen, en je kunt alle omstandigheden aan. Met een adviesprijs van € 349,95 is dit geen goedkope jas.
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief