Review: GoPole Reach – Size Does Matter! (Jammer van kwaliteit -Update)

[vc_message message_box_style=”standard” style=”rounded” message_box_color=”info” icon_type=”fontawesome” icon_fontawesome=”fa fa-info-circle” icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” icon_pixelicons=”vc_pixel_icon vc_pixel_icon-alert”]IMG_2787Deze review is oorsrponkelijk geschreven in februari 2015. Hierbij een update per 18 januari 2016.

Na minder dan een jaar gebruik, is de GoPole onbruikbaar door het kapot gaan van de twist-lock op alle drie van de trappen. Daarom hebben we de rating van de GoPole naar beneden bijgesteld. Wij raden de aankoop van de GoPole af.[/vc_message]

Ik zou deze review kunnen beginnen met het schrijven van een quasi leuke metafoor waarin ik  de met opzet suggestieve titel voortzet en uitput, onderwijl strooiend met doorzichtige dubbelzinnigheden. Maar dat doen we dus niet. Maar het feit is eenvoudigweg dat bij wat ook wel in de volksmond de “selfiestick” wordt genoemd de grootte wel degelijk van belang is.
Reden hiervoor heeft natuurlijk vooral met persoonlijke smaak te maken. Bij het gebruiken van een action cam om jezelf te filmen het zogenaamde  “self shot” (zoveel meer dan een selfie overigens) heb ik een duidelijk voorkeur voor shots waarin alle actie in beeld is. Dat wil zeggen, bij boarden of skiën ook je board of ski’s, bij mountainbiken ook je fiets, bij surfen ook je rig en plank, ga zo maar door. Als je de camera te dichtbij zal er, ondanks de groothoeklens die alle action camera’s hebben (van verschillende breedte overigens) toch veel uit het shot wegvallen. Daarbij is het goed om in gedachten te houden dat de breedte van de hoek vaak wel voldoende is, maar juist de hoogte niet altijd. Als de camera niet voldoende is gericht, heb je misschien wel erg veel lucht, en zijn je voeten toch weer uit beeld. Camera’s op je helm heb ik erg weinig mee. Het zogenaamde Point of View (POV) shot is niet het beste wat action filming te bieden heeft, verre van dat. Langsschietend sneeuw of bos zegt mij niet heel veel, misschien als tussenshot, maar niet langer dan enkele seconden achter elkaar; zorg op zijn minst dat je armen, benen of een deel van je fiets, board, boots whatever, in het shot terugkomen. Dan wordt het persoonlijk.

Testcondities

De GoPole is getest tijdens mountainbiken in Nederland en intensief tijdens snowboarden in Oostenrijk, Temperatuur tussen -5 en -10. Droog en zonnig.

Review

De GoPole reach is een telescopische extensie die in 4 delen met een twistlock ingesteld kan worden van een afstand van 43 cm tot ruim een meter lengte. Die meter maakt een enorm verschil in de kwaliteit van het shot. Je kan meer afstand creëren tot het onderwerp (jezelf als het gaat om self shots, en in plaats van alleen die grijns van plezier op je gezicht, zie je ook waarom je zoveel plezier hebt, je board door poeder, de snelheid van het water onder je board, de klappen die je vering opvangt bij een downhill. Je ziet jezelf gewoon beter geframed in alle actie om je heen. Op de berg (snowboarden) en in het bos (mountainbiken) heb ik geëxperimenteerd met de verschillende mogelijkheden en shots die je kunt maken, en door de lengte heb je echt heel veel variatiemogelijkheden. (bij boarden overigens wat eenvoudige dan MTB, downhill met hand los heb ik niet geprobeerd) Dat maakt uiteindelijk de edit van je film veel leuker.

1500x900.014

En andersom helpt de GoPole ook als je juist dichterbij je onderwerp wilt komen, als je een ander filmt kan je dichterbij komen. Want daar ligt dan ook weer een ander soort uitdaging, namelijk dat bij het filmen van een buddy op de piste of op het water de afstand juist vaak te groot is voor een goed shot, en bij hoge snelheid is een veilige afstand juist wel fijn. Met de GoPole kan je toch weer wat dichterbij de ander kruipen en hem ook weer veel beter framen.Wat ook opvalt altijd bij het gebruik van een action cam pole is hoe steady de shots worden. Ik had even de zorg dat bij een dergelijk lange en dus ook wat zwaardere pole dat minder zou worden, maar het tegendeel is waar. Gevoegd bij de steadiende effecten van je schouder, je elleboog en pols, is de lengte van de pool zelf een factoor die de mogelijke schutterigheid eruit haalt.
Wel is het zo dat elke zwaai erg versterkt wordt, dus is het zaak om je camera wel ongeveer steady houdt. Of als je toch een beweging maakt, maak de beweging rustig en vloeiend, ook of juist bij grote snelheid. Door de afstand van je arm plus de pole krijg je dan hele mooie grote effecten. Voorbeeld hiervan is het openingsshot Salomon Derby 151 review. Werkt heel mooi en dynamisch.Dat voor zover mijn case voorlopige voor een lange pole, en de GoPro Reach is toch een van de weinig poles op de markt die die lengte hebben. Meesten gaan niet verder dan een halve meter. Leuk, maar niet vet genoeg. Natuurlijk kent de meter lengte zijn eigen uitdaging, gewicht (226.7 exclusief de GoPro) en dus kracht om het e.e.a. langere tijd vast te houden, maar wij action sporters zijn geen watjes toch. Ik heb probleemloos op afdaling van 10 minuten de GoPole kunnen vasthouden, en door juist te wisselen van arm van voor naar achter, en de hoek van film van hoog naar laag, krijg je niet alleen een gave variatie aan shots, maar is het ook minder vermoeiend.
gearlimits-review-gopoleDe GoPole Reach is een aluminium pole met een twist-lock die niet altijd even sterk werkt. Dat wil zeggen dat ik regelmatig had dat de twist-lock niet vast wilde, hoezeer ik draaide (vooral in het onderste gedeelte), en twee keer kwam de twistlock muurvast te zitten om pas met heel veel brute kracht los kwam. Wel vervelend als je net je GoPole wilt wegbergen. Helemaal ingeschoven past die prima in elke rugzak, maar als het vast zit is dat toch lastiger.
Wat ik ook ronduit slecht vond is dat bij het uitpakken de moer die in de bevestigingskop zat (dus waar je de GoPro vastmaakt aan de GoPole) te ondiep was. Daardoor kon je de bout niet ver genoeg aandraaien dat de GoPro echt goed in positie blijft zitten. Gelukkig testte ik dit in Zoetermeer al, en bij een beetje en stootje klapte de GoPro inderdaad om. Ik heb toen de moer uit een GoPro mount gehaald en gewisseld met de originele GoPole moer: that did the trick. Ik kon de moer strak aandraaien en de GoPro bleef zitten.De mount is ook een aandachtspunt. Deze is naar een zijde geplaatst. Dit houdt in dat je de camera ook echt goed op jezelf kan richten. Nadeel echter is dat als je wilt wisselen van een PoV shot naar een shot van je omgeving of van en ander, je de camera moet losmaken, en moet omzetten. Tijdens een run niet handig, en met koude vermoeide handen niet altijd even eenvoudig. Ik zou liever een symmetrisch geplaatst mount willen zien met wellicht een extension erop. Je kunt het ook oplossen door een opzetstukje van de GoPro tussen de kop van de GoPole en je GoPro te zetten, waardoor je makkelijker van kant kunt wisselen.
1500x900.015
Tot slot, zoals ook op de productie foto te zien is, kan je ook een lusje onderaan de GoPole bevestigen zodat je het aan je pols kunt zekeren. Als die lus eraan zit en je hebt het niet om je pols zitten, veroorzaakt dat een doorlopend en ontzettend goed hoorbaar, dus irritant tikkend geluid die je heel erg duidelijk op je uiteindelijk beelden hoort. Let daar dus goed op.

Conclusie

De GoPole reach heeft de juiste afmeting, en ook een goed handelbaar gewicht. Het product is in gebruik door de twist-lock problemen echter niet heel makkelijk.
[Toevoeging per 18 januari 2016] het twist lock system is te kwetsbaar en binnen een jaar volledig kapot.]

Pluspunten

  • Lange reach essential voor goede shots.
  • Stevig materiaal

Minpunten

  • Twistlock systeem is een zwak punt – binnen jaar kapot.
  • Asymmetrische kop lastig van self-shot naar POV shot
  • Pols lus kan zorgen voor irritant geluid bij opnames
Advies prijs (online): € 54,95

Review overzicht

Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs-kwaliteit

Samenvatting

De GoPole reach heeft de juiste afmeting, en ook een goed handelbaar gewicht. Het product is in gebruik door de twist-lock problemen echter niet heel makkelijk. Binnen een jaar na aanschaf, na gebruik tijdens 4 (winter) sport trips is de pole niet meer te gebruiken door de falend twist-lock.
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Next level vliegen met de DJI FPV drone

DJI heeft vandaag een geheel nieuwe drone-categorie geïntroduceerd, de DJI FPV. Deze drone combineert de first-person view, snelle prestaties van race-drones, de filmische camera-sweep...

Fjällräven maakt innovatieve ‘Samlaren’ collectie van restmateriaal

Fjällräven introduceerde vandaag haar Samlaren - Zweeds voor ‘de verzamelaar’ - collectie. Gemaakt door innovatief gebruik te maken van restmateriaal. Dit maakt de Samlaren...

European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 2021 Aflevering 4

Het grootste adventure filmfestival van Europa. Jaarlijks organiseert de E.O.F.T., in samenwerking met Mammut en GORE-TEX, een filmtour door wel twintig landen. Deze tour...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.