Review: Garmin tactix GPS Horloge

Informatie testcondities

Het horloge is getest tijdens hardlopen, fietsen en survivalruns op verschillende plekken in Nederland. Hierdoor zijn niet alle functies die het horloge heeft, zoals navigatie, kompas, geocoaching en VIA-punten getest.

Review

De Garmin tactix is een robuust outdoor horloge met diverse functies. Zo kan het horloge getijden aangeven, op- en ondergang van de zon, maanstanden, houdt rekening met weersomstandigheden, geocoaching en heeft het een Jumpmaster optie. De Jumpmaster kun je gebruiken voor parachutespringen.

Wanneer je het horloge puur voor hardlopen en/of wielrennen/mountainbiken gaat gebruiken, zijn er meer opties die je niet dan wel zal gebruiken. Dit zou daarom een reden kunnen zijn om niet voor dit horloge te kiezen. Voor de survivalruns is het horloge te groot en er zit geen functie op om het horloge te vergrendelen. Voor diegene die veel verschillende outdoor activiteiten doet zoals hiken, klimmen, navigatie en dergelijk zullen de opties meer tot zijn recht komen.

Vanaf het moment dat ik de doos open maakte was ik verkocht. Het uiterlijk is robuust, stoer doch netjes, sportief en niet te groot. Hij zit goed om de pols, hij is lichter dan hij lijkt maar zwaarder vergeleken met een horloge specifiek voor het hardlopen. Daarna kwam het moment van het aanzetten. Je start het horloge op en hij doet alles vanzelf. Hij bepaald de locatie, daarmee de tijd, de tijdzone, datum etc. Op een gegeven moment kun je een profiel kiezen. Hierdoor past het horloge de weergave van bepaalde functies aan. Een hardloper krijgt de gegevens anders te zien dan een mountainbiker.

Eenmaal in gebruik is het horloge zeer makkelijk te bedienen. Persoonlijk vond ik de Engelse taal prettiger in gebruik dan Nederlands. Dit heeft te maken op dat ik de begrippen beter begrijp. Waypoints of VIA-punten, Tracks of Sporen. Navigatie in het menu van de Tactix is simpel, gebruiksvriendelijk en de knoppen hebben allen een duidelijke functie. Daarbij zijn ze goed te bedienen, ook met koude handen en met (dikke) handschoenen aan. Het scherm is goed afleesbaar, geen reflectie van zon of licht en in het donker is de groene achtergrondverlichting zeer duidelijk.

 

Zoals eerder aangegeven heeft het horloge heel veel opties. Ik heb mij beperkt tot standaard GPS, Routes en Tracks (sporen). Als je wilt gaan lopen of fietsen dan druk je op de actieknop, vervolgens nog een keer, hij zoekt signaal en je kunt starten. Daar kwam ik wel gelijk een minpunt tegen. Ik vind dat het regelmatig lang duurt voordat hij een signaal heeft gevonden. Het kan soms een paar minuten duren en dan ben je aan het wachten of je hebt al een bepaalde afstand afgelegd. Dit probleem had het horloge niet in de functies Routes en Tracks (sporen). Hier was het signaal zo gevonden. (Dit probleem schijnt verholpen te zijn d.m.v. een software update)

Eenmaal met signaal kun je op de toets rechtsboven 2 tellen inhouden en hij start. Tijdens het lopen of fietsen kun je verschillende schermen zien met data. Dit is eenvoudig door de knoppen aan de rechterkant kort in te drukken. Voor het stoppen of een volgende ronde houdt je de knoppen 2 tellen in. Een effectieve manier om een knop meerdere functies te geven.

Na de training/sessie kun je het opslaan en de data bekijken. Dit is zeer duidelijk en je kunt ook een kaart zien van de route die je hebt gedaan. Ook deze is zeer overzichtelijk enkel kun je alleen in en uitzoomen en is het niet mogelijk om naar boven, onder en opzij te navigeren. Dit is wel mogelijk wanneer je de data hebt overgezet naar de computer via Garmin Connect. De weergave in dit programma vind ik super! Overzichtelijk, makkelijk en alle gegevens bij de hand. Echter moet je weten dat als je het programma download, je aangeeft dat je een Garmin Fenix hebt, Tactix stond er toen nog niet bij.

Het horloge geeft tijdens het gebruik de batterijcapaciteit aan doormiddel van een percentage. Ik vind dat het horloge zeer lang meegaat in vergelijking met andere sporthorloges waarbij ik dezelfde functies gebruik. Om een indicatie te geven: Tijdens een nachtrun waarbij ik de GPS heb gebruikt en veel achtergrondverlichting was de capaciteit na 2,5 uur met 16% vermindert! Ook gaat het opladen vrij snel, 1,5 uur aan de USB en er is 19% bijgekomen. Daarnaast is er een adapter meegeleverd zodat je het horloge ook via het netstroom kan opladen.

Verder is de Garmin Tactix te koppelen met onder andere een hartslagmeter, footpod en een cadencepod. Ook is hij te koppelen via bleutooth aan jouw iPhone en met een ander Garmin horloge. Op deze manier kunnen gegevens en routes worden uitgewisseld.

De Garmin Tactix is een horloge die ik zou adviseren aan mensen die avontuurlijk zijn ingesteld en veel van de functies op het horloge gaan of willen gebruiken. Ik zou dit horloge minder snel adviseren aan mensen die het puur willen gebruiken voor hardlopen, wielrennen/mountainbiken of survivalruns lopen.

Pluspunten

  • Uiterlijk
  • Duidelijk afleesbaar
  • Menu simpel en gebruiksvriendelijk
  • Gebruiksvriendelijke knoppen
  • Laadt snel op
  • Lange batterijduur
  • Zeer sterk

Minpunten

  • Veel opties die je als hardloper/fietser niet gebruikt
  • Duurt soms lang voor signaal gps

Review overzicht

Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs - Kwaliteit

Samenvatting

De Garmin Tactix is een horloge die ik zou adviseren aan mensen die avontuurlijk zijn ingesteld en veel van de functies op het horloge gaan of willen gebruiken.
Thijs Holkers
Thijs Holkershttp://www.thijspersonaltraining.nl/
Sinds mijn zesde sport ik. Ik heb veel verschillende sporten gedaan en beoefenen de laatste jaren voornamelijk wielrennen en hardlopen. Sinds 2012 ben ik begonnen met survivalruns, adventure races en trails dit doe ik ook in wedstrijdverband. Opgeleid aan de ALO in Groningen en bij Chivo ben ik nu sinds 2012 werkzaam als Personal Trainer/ Vitaliteitstherapeut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Next level vliegen met de DJI FPV drone

DJI heeft vandaag een geheel nieuwe drone-categorie geïntroduceerd, de DJI FPV. Deze drone combineert de first-person view, snelle prestaties van race-drones, de filmische camera-sweep...

Fjällräven maakt innovatieve ‘Samlaren’ collectie van restmateriaal

Fjällräven introduceerde vandaag haar Samlaren - Zweeds voor ‘de verzamelaar’ - collectie. Gemaakt door innovatief gebruik te maken van restmateriaal. Dit maakt de Samlaren...

European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 2021 Aflevering 4

Het grootste adventure filmfestival van Europa. Jaarlijks organiseert de E.O.F.T., in samenwerking met Mammut en GORE-TEX, een filmtour door wel twintig landen. Deze tour...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.