Review: Fjällräven Abisko Trail Tights (dames)

Deze Fjällräven Abisko Trail Tights, een technische wandellegging voor dames, heb ik getest in de zomer in de Ardennen, de Duitse Eifel en tijdens wandelingen in Nederland. De broek is lekker licht en geeft veel bewegingsvrijheid, maar de voelbare, stugge naden maken dat het niet mijn meest favoriete broek is.

Eigenschappen

De Abisko trail tights is een lichte, duurzame wandellegging voor intensieve tochten en warme dagen. De broek is gemaakt van stretchstof. De achterkant en de knieën zijn van ander (verstevigd) stretchmateriaal dat volgens de productbeschrijving van Fjallraven bestand is tegen contact met scherpe stenen en rotsen en tegen vocht als je op de vochtige grond zit. Perfect voor alle soorten wandelingen in de bergen en andere ruige gebieden.

De duurzaamheid van de broek komt voornamelijk doordat voor de verstevigde delen aramidevezels zijn gebruikt. Aramide is erg sterk, is bestand tegen slijtage en heeft een lage ontvlambaarheid. Je ziet het om die reden terug in bijvoorbeeld kogelwerende vesten en brandvertragende kleding.

Comfort

Het eerste wat me opvalt als ik de broek draag, is de grote bewegingsvrijheid. Ik heb meerdere wandelbroeken en het voordeel van een legging is meteen duidelijk: de broek is lichtgewicht en welke beweging ik ook maak, de broek zit niet in de weg door de stretchstof waar hij van is gemaakt. Een koord in de taille zorgt ervoor dat de broek prima op zijn plaats blijft en niet afzakt.

De lengte van de broek (maat L) is voor mij prima en dat is een uitzondering, omdat ik vrij lange benen heb (lengtemaat 34, soms 36) en damesbroeken al snel te kort zijn.

Wat me ook meteen opvalt: de stugge naden aan de achterkant van de pijpen voel ik zitten. Ik vraag me af of het de nieuwigheid is en of het minder wordt na een paar keer in de wasmachine, maar helaas: de naden blijven stug en zijn erg aanwezig.

Functioneel materiaal

Fjällräven staat bekend om het ontwikkelen van functionele, duurzame en tijdloze outdoorkleding. Dat functionele zie je, naast in het gebruik van de stof, ook terug in de handige zakken op de pijpen. Een grote zak met overslag biedt ruimte voor bijvoorbeeld een kaart. Op de andere pijp zit een iets kleinere zak met een ritssluiting en aan de achterzijde in de tailleband zit een veiligheidszak, wat een handige plek is voor het opbergen van je telefoon, mits die niet al te groot is. Als voorbeeld: Mijn uit de kluiten gewassen iPhone 8plus past niet, maar een iPhone 7 wel.

De review

Tijdens een van de wandelingen moest ik meer dan eens op mijn kont naar beneden, omdat het te steil was om te lopen. Omdat de stof dun aanvoelt was ik bang dat dat voor kale plekken op de broek zou zorgen, maar de verstevigde stukken doen wat ze moeten doen en er was niets te zien aan de broek.

Ik heb de broek voornamelijk met warm weer (meer dan 22 graden) getest. Ondanks dat de broek bedoeld is voor warme dagen, vond ik het echt te warm en had ik liever een korte broek aan gehad. Voor GearLimits heb ik een zwart exemplaar ontvangen. Zwart absorbeert de warmte en het kan zijn dat de andere kleuren waarin de broek gemaakt wordt minder warm zijn. De legging is verkrijgbaar in lichtgrijs, aubergine en blauw.

De broek neemt in een middelmatige regenbui weinig water op en is snel droog blijkt tijdens een wandeling in Nederland. Die dag was het ook wat kouder, rond 18 graden, en voor die temperatuur vind ik de broek perfect.

Conclusie

Een broek die voor mij bijna alle beloftes van Fjällräven waarmaakt. Functioneel en technisch door de stevige stof, de grote bewegingsvrijheid en doordat hij sneldrogend is. Voor mij iets te warm voor zomerse dagen en de stugge stiksels aan de binnenkant vind ik echt vervelend doordat ze bij elke beweging schuren.

Er is een uitgebreide Abisko productenlijn en de broek is er ook voor mannen.

Review overzicht

Bescherming
Comfort
Materiaalgebruik
Gebruiksvriendelijkheid
Looks

Samenvatting

De Abisko Trail Tights is een broek die voor mij bijna alle beloftes van Fjällräven waarmaakt. Functioneel en technisch door de stevige stof, de grote bewegingsvrijheid en doordat hij sneldrogend is.
Inge Waasdorp
Inge Waasdorp
Zeg 'fietsen' en je hebt mijn aandacht. In 2015 ben ik na jaren niet gefietst te hebben weer gaan mountainbiken. Inmiddels ben ik verslaafd aan deze mooie sport en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig zit ik ook regelmatig op de racefiets. Als er niet gefietst wordt ben ik te porren voor kamperen, hiken, kajakken en kampvuurtjes.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring. Deze drive geeft autorijders de kans om Mazda's nieuwste modellen uitgebreid te testen. Maar niet in...

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.
De Abisko Trail Tights is een broek die voor mij bijna alle beloftes van Fjällräven waarmaakt. Functioneel en technisch door de stevige stof, de grote bewegingsvrijheid en doordat hij sneldrogend is.Review: Fjällräven Abisko Trail Tights (dames)