Review: Bergans Rondane 6 liter trail-running & mountainbike rugzak

Informatie testcondities

De rugzak is getest met en zonder een drinksysteem. Ik heb de rugzak gedragen tijdens het hardlopen op verschillende ondergronden en tijdens het fietsen. De duur van het dragen van de rugzak wisselde van een half uur tot ruim twee uur. Daarbij heb ik gespeeld met de inhoud in de rugzak om te kijken hoe de rugzak hierop reageert.

Het Rock Steady Stability System (RS3)
Het Rock Steady Stability System (RS3)

Review

De Bergans Rondane 6L is een rugzak die is ontworpen voor het dragen tijdens het hardlopen, fietsen, crosscountry, skiën en dergelijke. Hij is compact (6 liter) en licht van gewicht (± 450 gram). Het draagcomfort vind ik daarom zeer prettig en de afstelmogelijkheden zijn uitstekend. De rugzak sluit goed aan op de rug en dit komt onder andere door het flexibele rugpaneel. Dit zorgt ervoor dat de rugzak de natuurlijke vorm van jouw rug aanneemt. Een andere reden is de elastische schouderbanden. Deze zitten comfortabel over de schouders en sluiten goed aan.

Aan de voorkant zitten drie sluitingen. Rond de heup is een vaste band die ervoor zorgt dat de rugzak goed in de onderrug blijft. Op de borst zitten twee elastische touwtjes die makkelijk verstelbaar zijn, de schouderbanden goed bij elkaar houden en ik niet als drukkend of benauwend heb ervaren.

Wat ook bijdraagt aan het comfort is dat zowel de rug als de schouderbanden ademend zijn. Er is een merkbaar verschil in vochtopname en vochtafvoer vergeleken met een rugzak die dit niet heeft.

Het Rock Steady Stability System (RS3)
Het Rock Steady Stability System (RS3)

Het speciale systeem (R3) op de rugzak zorgt er daadwerkelijk voor dat de rugzak niet beweegt op de rug tijdens het hardlopen. Het verschil is absoluut merkbaar op het moment dat je hier geen gebruik van maakt. Maar als de rugzak zwaarder is, gaat de rugzak toch bewegen. Dit komt waarschijnlijk door de elasticiteit van de schouderbanden.

Wat eventueel als vervelend kan worden ervaren is dat het drinksysteem wel blijft bewegen in de rugzak. Dit gebeurt ondanks een aparte ruimte en clip in de rugzak. Ook als het elastische koord aan de buitenkant wordt aangetrokken om de rugzak compacter te maken, blijft dit zo. Als onderin de rugzak een bevestiging komt, kan dit worden verholpen.

Bij het fietsen blijft de rugzak zeer comfortabel en vormt hij met de rug mee. Op de weg is het niet nodig om van het speciale systeem gebruik te maken, op de onverharde wegen kan het een keuze zijn. De schouderbanden zitten niet in de weg en laten geen striemen achter na lange tochten.

Voor het sporten is de rugzak zeer geschikt. De inhoud is voldoende om er een drinksysteem in te doen, met windstopper en extra shirt. Daarbij is er de mogelijkheid om aan de buitenkant iets op te binden zoals een helm of dikkere jas door een elastiek. Dit elastiek kan ook gebruikt worden om de rugzak compacter te maken als er weinig in zit. Deze is goed aan te trekken en vast te zetten, echter moet het restant worden weggestopt via twee sleuven die zijn gemaakt om een lampje aan te bevestigen en dat is minder handig.

Review-Bergans-Rondane-6-liter-trail-running-en-mountainbike-rugzak-review-DSC07996Op de schouderbanden zitten twee kleine pockets waar je een gel of een bar makkelijk in kan wegstoppen en pakken als deze nodig is. Verder is de slang van het drinksysteem goed te begeleiden en kan er een bevestiging op gemaakt worden. Tijdens het testen is de slang van het drinksysteem voornamelijk achter een borstclip geschoven.

In de rugzak zit een aparte ruimte om het drinksysteem in op te bergen met bovenin een clip om het vast te zetten. En een kleine pocket voorin de rugzak waar genoeg ruimte is voor een telefoon en sleutels.

De sluitingen van de banden kwamen op mij in het begin fragiel over, maar ze werken zeer goed ondanks vuil en intensief gebruik. De heup- en borstbanden zijn makkelijk te verstellen en weg te werken zodat er niks los hangt tijdens het dragen. Dit geldt ook voor het speciaal systeem dat op de rugzak zit dat het bewegen tegen gaat. Als deze niet gebruikt wordt kan deze op de rugzak worden bevestigt in plaats van op de schouderbanden.

Flexibiliteit van het rugsysteem.
Flexibiliteit van het rugsysteem.

Een groot pluspunt is dat de rugzak, op de elastieken na, goed is schoon te maken. Ook vet van

bijvoorbeeld een fiets of zand en modder is met een natte doek eenvoudig weg te halen.

Een punt van aandacht is dat de rugzak bij veel regen toch vocht door laat. Zo was onder andere de inhoud in de kleine pocket gecondenseerd. Misschien dat een regenhoes hier uitkomst kan bieden.

Pluspunten

 • Zeer licht ±450 gram
 • Draagcomfort
 • Instel mogelijkheden
 • Rock Steady Stability System (RS3)
 • Duidelijk gericht op duursport
 • Bevestiging voor lampje
 • Flexibel rugpaneel en elastische schouderbanden
 • Goed schoon te maken

Minpunten

 • Laat bij zware weersomstandigheden iets vocht door
 • Wegwerken elastiek aan buitenzijde
 • Bewegingsvrijheid drinksysteem
 • Bij veel inhoud beweegt rugzak mee

Adviesprijs (online): € 71,95

Review overzicht

Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs- Kwaliteit
Thijs Holkers
Thijs Holkershttp://www.thijspersonaltraining.nl/
Sinds mijn zesde sport ik. Ik heb veel verschillende sporten gedaan en beoefenen de laatste jaren voornamelijk wielrennen en hardlopen. Sinds 2012 ben ik begonnen met survivalruns, adventure races en trails dit doe ik ook in wedstrijdverband. Opgeleid aan de ALO in Groningen en bij Chivo ben ik nu sinds 2012 werkzaam als Personal Trainer/ Vitaliteitstherapeut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief