Waarom de Petromax Atago de ideale buitenkeuken is | Review

De Petromax Atago is een compact multifunctioneel kooktoestel dat uitbreidbaar is met een veelheid aan functionele accessoires. Of het nu gebruikt wordt als buitengrill, buitenoven, buitenfornuis of als vuurschaal. De Petromax Atago is ontwikkeld om buiten te koken en is multifunctioneel inzetbaar, zowel thuis, tijdens kamperen of, zoals in mijn geval, een roadtrip.

Afgelopen augustus heb ik de Petromax Atago in Schotland bijna dagelijks gebruikt. Als vuurkorf, barbecue en voor het maken van tosti’s, pannenkoeken en wafels; met de draaibare gietijzeren wafelijzer met draaiframe dat op de Atago geplaatst kan worden. Hoewel (nog) niet gebruikt, in combinatie met een Petromax Dutch Oven of Grill en Fire Bowl wordt de Atago een oven en fornuis.

Wat krijg je en hoe werkt het?

De Petromax Atago wordt geleverd in een compacte doos. Het wordt geleverd met een klein houtskoolrooster, een grillrooster en een gebruiksaanwijzing. De grill weegt bijna 6100 gram en is ingeklapt ongeveer 42 x 42 x 15 cm en uitgeklapt 28 cm.

De montage van het multifunctionele kooktoestel is heel eenvoudig en snel: gewoon de handgreep inhaken, met een ruk omhoog trekken en de grill klapt uit. Een binnencilinder schuift uit de buitencilinder terwijl drie voetjes uitklappen en vergrendelen.

Dankzij het unieke inklapmechanisme is de Petromax Atago in één beweging klaar voor gebruik. Even snel vouwt hij weer op. Met een hoogte van slechts 15 cm in opgevouwen toestand kan hij ruimtebesparend worden opgeborgen.

De Petromax Atago is gemaakt van roestvast staal, is goed gemaakt en maakt indruk met zijn hoogwaardige uitstraling. Aan de buitenkant van de binnencilinder is een metalen label “Made in Germany” bevestigd.

Multifunctioneel

De Petromax Atago is te gebruiken als vuurkorf en met het meegeleverde grillrooster als buitengrill. Met extra kookaccessoires zoals een Dutch Oven of Petromax Dutch Oven breidt het toepassingsgebied zich uit naar het kook- en bakgebied. Pannen en woks kunnen op de Petromax Atago worden gebruikt, net zoals je warme dranken kunt bereiden in een geëmailleerde koffiepot of een thee- en koffiepercolator.

Als de Atago zonder grillrooster wordt gebruikt, kun je een percolator of theeketel gebruiken om een ​​warme drank te bereiden of een gezellig kampvuur aan te steken voor de avond.

Schoorsteen effect

Bij nadere inspectie zien we een kleine hendel in de buitenste cilinder, die wordt gebruikt om de luchttoevoer te regelen. Luchtgaten in het dubbelwandige systeem worden geregeld door ze open of dicht te schuiven, waardoor ook de efficiëntie van het schoorsteeneffect wordt gecontroleerd.

De Petromax Atago als multifunctioneel kooktoestel | Review

Tosti’s, wafels en pannenkoeken

Wij hadden het draaibare gietijzeren wafelijzer met draagframe (wf-tx) mee voor het maken van wafels en pannenkoeken; en ook regelmatig ingezet als tosti ijzer. Een sluitmechanisme vergrendelt de gietijzeren vorm ook tijdens het draaien veilig. Draaien is ook bij hogere temperaturen geen probleem dankzij de natuurlijke houten handgrepen: Een gietijzeren inkeping aan de zijkant van het Rotating Waffle Iron vormt de stopper op het draagframe. Hierdoor kan het wafelijzer 180° worden gedraaid en komt het weer in de juiste positie door middel van de gietijzeren inkeping die op het frame ligt. In slechts een paar eenvoudige stappen worden verse hartvormige wafels gebakken met de karakteristieke smaak van traditioneel gietijzer.

De Petromax Atago als barbecue

In Schotland is het weer soms onvoorspelbaar, maar een buitje is geen probleem. We waren zuinig en gebruikten slechts acht houtskoolbriketten om een ​​half dozijn – Highland Croft – home made ‘English sausages’ te grillen. Ondanks het wisselvallige weer werkte alles goed. Het maakt niet uit welk seizoen, barbecuesessies kunnen altijd met de Atago.

De Petromax Atago als vuurschaal

Na de barbecue maakten de briketten plaats voor hout om de rest van de avond als haard te fungeren. De overgebleven ‘sausages’ eenvoudigweg op en stok prikken en boven het vuur garen. Ook op plaatsen waar er geen open vuur is toegestaan of er geen schroeiplekken mogen achterblijven, is de Atago een mooie oplossing.

De Petromax Atago als multifunctioneel kooktoestel | Review

De Petromax Atago met Dutch Oven

Zoals ik al heb aangegeven heb ik de de Atago nog niet gebruikt in combinatie met een Dutch Oven. Maar de verhalen die ik hierover heb gehoord en gelezen zijn positief. Hiervoor wordt de gietijzeren Dutch Oven eenvoudig op de gloeiende briketten in de Petromax Atago geplaatst. Voor roerbakgerechten kan de Petromax grill en vuurschaal zonder pootjes bovenop de ronde opening van de Atago geplaatst worden. Doordat de bowl of Dutch Oven omgeven is door de Atago, is een optimale warmteafgifte gegarandeerd. Om het product op de klassieke manier als grill te gebruiken, plaats je eenvoudig het meegeleverde grillrooster.

Reinigen

Het reinigen van de Atago is ook geen probleem. Met droog weer laat je Petromax Atago gewoon afkoelen en gooi je de as er de volgende ochtend uit en neem je hem af met een stuk keukenpapier. Bij regen (of sneeuw) is het beter de om de Atago af te dekken, zodat het schoonmaken de volgende dag makkelijker gaat.

Conclusie

De aanschafprijs van € 239,95 zal de koopjesjagers afschrikken, maar echte outdoor liefhebbers zullen de investering zeker doen en er veel plezier van hebben. De Petromax Atago is een echte alleskunner. Ondanks dat wij de Atago – vooralsnog – alleen hebben gebruikt als bbq, haard en voor het bereiden van tosti’s/pannenkoeken en wafels – biedt de bijpassende Dutch Oven biedt nog meer mogelijkheden.

De bediening is zeer eenvoudig, de montage en demontage is snel gedaan, de reiniging gebeurt zonder problemen. Met zijn dubbelwandige systeem concentreert de Petromax Atago de warmte en zorgt voor een zuinig brandstofverbruik. De Atago is compact, heeft een zeer goede afwerking en maakt indruk met zijn hoogwaardige design.

Review overzicht

Gebruiksgemak
9
Mogelijkheden
9.5
Formaat
8
Reiniging
8.5
Prijs/kwaliteit
9

Samenvatting

De Petromax Atago is een echte alleskunner. Ondanks dat wij de Atago - vooralsnog - alleen hebben gebruikt als bbq, haard en voor het bereiden van tosti's/pannenkoeken en wafels, maar ook de bijpassende Dutch Oven biedt nog meer mogelijkheden.
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Petromax Atago is een echte alleskunner. Ondanks dat wij de Atago - vooralsnog - alleen hebben gebruikt als bbq, haard en voor het bereiden van tosti's/pannenkoeken en wafels, maar ook de bijpassende Dutch Oven biedt nog meer mogelijkheden.Waarom de Petromax Atago de ideale buitenkeuken is | Review