Review: Osprey Dyna 6 trailrun rugzak

De afgelopen maanden testte ik een van de trailrun rugzakken van Osprey: de Dyna 6. Dit is een medium maat rugzak met een inhoud van 6 Liter. Tot dezelfde serie behoren de kleinere Dyna 1.5 (1.5 Liter) en de grotere Dyna 15 (15 Liter). De Dyna serie is speciaal ontworpen voor dames en is daarom ook niet beschikbaar in een uitvoering voor heren.

De Osprey Dyna 6 is er in één kleuruitvoering: groen/turquoise met rode details, en in twee maten: XS/S en S/M. Ik testte de rugzak gedurende een periode van 2 maanden, in de winter, op duurlopen tot maximaal 3 uur.

Eigenschappen Osprey Dyna 6:

  • Materiaalkenmerken: zeer scheurvrij, zeer slijtvast
  • Duurzaamheid: bevat gerecycled materiaal, PFC-vrij
  • Draagsysteem: gevoerde rug, Gevoerde heupgordel, gevoerde schouderbanden, afneembare borstgordel, Rugnet
  • Ventilatie: ventilatiegaten op de rug
  • Extra vakken: 2 heupgordeltassen, met sleutelclip, voorvak, bevestiging voor wandelstokken, zak aan schouderriem, 2 mesh zijvakken
  • Drinksysteem: inclusief
  • Volume: 6 liter
  • Gewicht: 290 g
  • Extra’s: incl. signaalfluitje, reflecterende details

Ik ben aangenaam verrast door deze rugzak, hoewel ik mijn twijfels heb bij hoe vaak je de Dyna 6 uit de kast zal halen voor je training of wedstrijd. Het rugzakje is in mijn ogen duurzaam, gebruiksvriendelijk en biedt voldoende opbergruimte. Daar tegenover staat dat niet alle vakken makkelijk te bereiken zijn, dat stokken niet op een effectieve manier opgeborgen kunnen worden en het volume en materiaal ervoor zorgen dat je je continue bewust bent van de aanwezigheid ervan. Ik denk dat het erg persoonsafhankelijk is of deze rugzak je bevalt, waarbij het type trainingen of wedstrijden dat je doet van belang is. Hieronder geef ik mijn mening over het comfort, de mogelijkheden om spullen op te bergen en het drinksysteem. 

Pasvorm & comfort  

Het eerste wat me opvalt is het materiaal waarvan het rugzakje is gemaakt: het voelt degelijk maar tegelijkertijd ook stug. Ik verwachtte dat de stugheid het draagcomfort zou verminderen, maar de pasvorm is goed en de randen zijn netjes afgewerkt waardoor ik geen last gehad heb van schuren. Het rugzakje sluit aan de voorkant met twee riempjes die je aan een plastic plaatje aan de tegenovergestelde kant vastklikt. Dit ziet er in eerste instantie onhandig uit, maar ik merk dat het vast- en losmaken soepel gaat, ook tijdens het lopen.

Review: Osprey Dyna 6 trailrun rugzak

Met riempjes aan de zijkant is het rugzakje op maat te maken. Ondanks het formaat blijft het rugzakje goed zitten tijdens het rennen en schudt niet veel op en neer. Door de stugheid en het gewicht van het rugzakje blijf je je wel continue bewust van het aanwezig zijn ervan. De pasvorm is goed, maar het rugzakje zit vrij hoog in mijn nek. Daar had ik tijdens het rennen geen last van, maar als je het bovenvakje erg volstopt zou dit in de weg kunnen zitten bij een steile afdaling waarbij je hoofd misschien meer naar achter gekanteld is.

Bijna de gehele binnenkant van de rugzak is bekleed met ventilerend mesh, wat ervoor moet zorgen dat het ademt. Ik heb niet in de zomer getest en kan daarom geen goed oordeel geven over het ventilerende vermogen van de Dyna 6. Tijdens het dragen had ik niet het idee dat het rugzakje veel warmer is in vergelijking met andere.

Opbergruimte

Zoals we van Osprey gewend zijn, is ook deze rugzak uitgerust met veel opberg mogelijkheden. Aan de voorkant zijn vier vakken waarvan twee bedoeld zijn voor softflasks. De andere twee zijn eroverheen geplaatst en sluiten af doordat het materiaal stretcht. Daarnaast zit er aan de linkerkant, over het vak voor de softflask, een vak met verticale rits. Ik werd erg blij van deze feature aangezien mijn telefoon er precies in past, terwijl ik regelmatig rugzakjes tegenkom waarbij je je telefoon niet op een fijne en veilig manier kunt wegstoppen.

Review: Osprey Dyna 6 trailrun rugzak

Aan de achterkant zitten drie vakken met rits, over elkaar heen. Het vak dat tegen je rug aan zit, is bedoeld voor de hydropack. Vervolgens zit er een ondiep vak met twee kleine vakjes erin en een haakje waar je sleutels aan zou kunnen bevestigen. Het buitenste vak biedt het meeste ruimte waardoor deze uitermate geschikt is voor een regenjas, regenbroek, handschoenen, of eten waar je niet snel bij hoeft te kunnen.

Over het buitenste vak zit nog een extra inschuifvak van rekbare stof die aan de bovenkant links en rechts wordt bevestigd met een kleine klikgesp. Dit zorgt voor extra opbergruimte, maar omdat het over de ritssluitingen van de andere vakken heen sluit, vond ik het hinderend. Door deze extra gespen kun je minder makkelijk bij de andere vakken. Op de heupgordel zitten ook zowel links als rechts nog stretch vakken die ideaal zijn om je handschoenen of buff snel in weg te stoppen. Zoals je leest: opbergruimte genoeg! Zo veel opties, dat ik me zelfs afvroeg of dit niet tegenstrijdig kan werken omdat je vergeet waar je wat had gestopt.

Drinksysteem

De Dyna 6 wordt geleverd met twee softflasks van 500 mL met een straw die je in de voorkant van de rugzak kunt schuiven. Zelf ben ik geen fan van straws omdat die vaak in de weg zitten of tegen je gezicht aan komen tijdens het rennen. Echter, de Dyna 6 heeft een bandje net boven het vak voor de softflasks waardoor je de straw makkelijk kunt wegstoppen en ze niet in de weg zitten tijdens het rennen. De softflasks schudden überhaupt weinig tijdens het rennen door het elastiekje waar je de schroefdop onder klemt. Naast de softflasks aan de voorkant, heeft de Dyna 6 ook de mogelijkheid om een Hydropack in het achtervak mee te nemen. Deze kan opgehangen worden met een riempje en de “tube” kan over het hengsel geleid worden (zowel rechts als links).

Features

Zowel rechts als links zitten aan het begin van de hengsels elastieken om je stokken vast te maken. Je steekt de bovenkant van je stokken door de elastieken en de onderkant kunnen in de vakken op de heupgordel. Dat laatste zal niet bij alle stokken een optie zijn omdat ze mogelijk te lang voor zijn. Deze eigenschap van de rugzak vind ik het minst: de bevestiging van de stokken is zodanig dat je er niet makkelijk en snel bij kunt. Daarnaast zitten de punten van je stokken naast en dichtbij je gezicht.

Conclusie

Ik hou zelf van rugzakjes waarbij je vergeet dat je iets op je rug hebt, wat bij de Dyna 6 helaas niet het geval is. Echter, ik ben wel aangenaam verrast door deze trailrun rugzak: de pasvorm en het comfort zijn goed, het lijkt duurzaam en slijtvast te zijn en er is voldoende opbergruimte voor je essentiële gear. Raad ik je deze rugzak aan? Als je regelmatig trainingen doet van 4-6 uur of dagtochtjes maakt in de bergen: ja, dan zou de Dyna 6 een goede match kunnen zijn.

Echter, als je een wedstrijd loopt waarbij je snel je stokken of materiaal in het achtervak wilt kunnen bereiken, of als je niet langer dan 3 uur loopt en vooral op zoek bent naar een lichtgewicht klein rugzakje, dan raad ik de Dyna 6 niet aan. Voor een lange wedstrijd of tocht waarbij je erg zelfvoorzienend moet zijn en dus veel mee moet nemen, zal het volume van Dyna 6 niet volstaan.

Plus:

  • Duurzaam, slijtvast materiaal
  • Hoog draagcomfort en goede pasvorm*
  • Ruim voldoende opberg mogelijkheden
  • Vak met rits waar telefoon in kan
  • Mogelijkheid om tot 2,5 L water mee te nemen

Min:

  • Schuifvak over de achtervakken
  • Geen effectief opbergsysteem van de stokken
  • Rugzak is “aanwezig” tijdens het rennen
  • Specifiek gebruik: te groot voor de korte aftstand/training, te klein voor de lange afstand

* Door weersomstandigheden heb ik het alleen kunnen testen over een shirt met lange mouwen. Ik kan dus niks zeggen over het draagcomfort over een shirt met korte mouwen of hemd.

De Osprey Dyna 6 kost € 119,95 en is o.a. verkrijgbaar bij Bergfreunde.nl.

Review overzicht

Pasvorm
8
Comfort
8
Opbergruimte
8
Drinksystem
8
Features (bevestiging stokken)
6
Prijs/kwaliteit
7

Samenvatting

Ik hou zelf van rugzakjes waarbij je vergeet dat je iets op je rug hebt, wat bij de Osprey Dyna 6 helaas niet het geval is. Echter, ik ben wel aangenaam verrast door deze trailrun rugzak: de pasvorm en het comfort zijn goed, het lijkt duurzaam en slijtvast te zijn en er is voldoende opbergruimte voor je essentiële gear.
Renée Cardinaals
Renée Cardinaals
Ik ben Renée Cardinaals, 26 jaar en woonachtig in de Belgische Ardennen. Als hardloper met een liefde voor trails en crosses, zijn mijn hoofd, hart en indien mogelijk, voeten, vaak in de bergen te vinden. In mijn reviews probeer ik te kijken of de gear werkelijk praktisch is en een uitkomst kan bieden voor jouw avonturen. Of je nou wedstrijdambities hebt of gewoon graag mooie tochtjes maakt; je ervaring wordt een stuk leuker met de juiste gear!

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

We hebben getest hoe waterdicht de jassen van Cortazu zijn

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Ik hou zelf van rugzakjes waarbij je vergeet dat je iets op je rug hebt, wat bij de Osprey Dyna 6 helaas niet het geval is. Echter, ik ben wel aangenaam verrast door deze trailrun rugzak: de pasvorm en het comfort zijn goed, het lijkt duurzaam en slijtvast te zijn en er is voldoende opbergruimte voor je essentiële gear.Review: Osprey Dyna 6 trailrun rugzak