Review: Leatherman Signal multitool

Wanneer je aan een multitool denkt, denk je al snel aan een rode vlag met een wit kruisje. Maar er is ook een hele mooie optie uit de Verenigde Staten: de Leatherman Signal.

Met meer functies dan je op twee handen kan tellen en niet kapot te krijgen, dat is in één zin de Leatherman Signal.

In deze review zal ik de verschillende functies van de Leatherman tool bespreken, en hier de voordelen, nadelen en verbeterpunten van aangeven.

De Leatherman signal functies

Review: Leatherman Signal multitool

Hamer

Als je de tool niet uitklapt, bevind zich onderaan de tool een hamer, een functie die je niet vaak ziet op multitools of zakmessen. Ideaal als er geen stenen in de buurt van je kampeerplek zijn en je je hamer (on) bewust niet meegenomen hebt.

De hamer steekt voor een deel uit, zodat je meer kans hebt op een doeltreffer en je bij een misser niet je handen openhaalt aan de haring. Normaal werkt een hamer efficiënt door het gewicht van de kop en de lengte van de steel. Bij de hamer op de Signal ontbreken beide, dus verwacht niet dat je er een heipaal mee de grond in kan slaan, maar een haring voor een tent gaat hem goed af.

Blikopener

Wanneer alle haringen erin geslagen zijn, is het tijd voor een biertje! Omdat er in de bieropener ook een karabiner clip zit, raak je het dopje niet kwijt. Deze komt namelijk direct vast te zitten wanneer het poortje zich sluit. Ik weet niet of het zo ontworpen is of dat het toeval is, maar ik vind het een leuk detail en goed voor het milieu.

Bithouder

De 1/4″ bithouder is gepositioneerd in de hamerkop, een leuke toevoeging aan de tool waarmee je met handige bitjes je Leatherman tool simpel kunt uitbreiden!

Zaag/mes

Rechtstreeks uit de verpakking zijn ze beide vlijmscherp. Mijn vriend kon zich er zelfs mee scheren, met het mes dan.. niet met de zaag.

Review: Leatherman Signal multitool

Vijl

Om je mes vlijmscherp te houden is het super handig dat er in de multitool ook een diamand vijl zit. Op deze manier kan je on the go de multitool goed onderhouden. Een vijltje is natuurlijk geen vervanging voor een complete slijpset, maar iets is in dit geval veel beter dan niets!

Fire-starter

Zelfs voor de avonturier die zijn eten “gewoon” met een gasbrandertje bereid kan een firestarter erg handig zijn. Bijvoorbeeld als je je aansteker of piezo bent vergeten. De firestarter zit verwerkt in de multitool en kan er hierdoor niet zo maar uitvallen. Er is gebruik gemaakt van zachter magnesium, dit gaat minder lang mee, maar geeft wel meer vonken. Het is dus niet de bedoeling dat je de firsestarter dagelijks gebruikt, maar alleen in nood.

Omdat de firestarter snel slijt en je op den duur ook plastic van de starter schraapt, vroeg ik mij af of dit onderdeel nog los te bestellen is nadat hij kapot/op is. JA! Na even speuren op de website, blijkt de vervanging hiervan maar 10 euro kost.

Schroevendraaier

Omdat je aan alleen een sterschroevendraaier niet veel hebt, heeft Leatherman een schroevendraaier ontwikkeld waarvan je het bitje kan omdraaien tot een platkop. Het bitje blijft stevig op zijn plek d.m.v. magneetjes, als je hem wilt omdraaien trek je hem simpelweg uit zijn houdertje en draai je hem om.

Knijptang, kabelknipper(vervangbaar)

Onder het mom van duurzaamheid, heeft de Leatherman Signal een kabelknipper die, wanneer versleten, gewoon vervangen kan worden. Zo blijft je tool zijn functies behouden door de jaren heen! De tang sluit door handkracht, maar moet ook zo geopend worden. Als je veel kabels moet knippen, of veel spijkers uit een balk moet trekken kan dit wel een hinder zijn.

Welke functies mis ik?

Een nagelschaartje zou de Signal voor mij echt afmaken, maar zo zal ieder zijn eigen voorkeur hebben qua functies. Verder bevat de Leatherman Signal alles wat je op een kampeertrip nodig zou hebben.

Review: Leatherman Signal multitool

Duurzaamheid

Alle items op deze tool die kunnen slijten of na jaren gebruik kapot kunnen gaan, zijn simpel en goedkoop te vervangen. De leatherman website staat namelijk vol met replacement parts. En het mooiste, de onderdelen zijn niet eens duur!

Looks

Heel leuk al die functies, maar het oog wilt ook wat! En met keuze uit 7 kleuren zit er voor iedereen wat moois bij. De versie die ik getest hebt is de Crimson.

Conclusie

Een superhandige multitool, voor zowel de hardcore survival expert als de gewone kampeerder. Met zijn looks en functies heeft Leatherman echt een begerenswaardige tool gecreëerd. Voor €159,95 krijg je waar voor je geld. Een product waar je jaren mee vooruit kunt. Ik ben fan!

Review: Leatherman Signal multitool

Review overzicht

Functies
9
Gebruiksvriendelijkheid
9
Duurzaamheid
10
Design
10
Prijs/kwaliteit
10

Samenvatting

De Leatherman Signal is een superhandige multitool, voor zowel de hardcore survival expert als de gewone kampeerder. Met zijn looks en functies heeft Leatherman echt een begerenswaardige tool gecreëerd.
Odette Jongsma
Odette Jongsma
Ik ben Odette, ben 24 jaar en woon in Friesland! Hiken, volleyballen, kamperen, hardlopen, suppen en sinds kort ook klimmen. Kortom, ter land ter zee… en als het klimmen even tegen zit, in de lucht. Ik probeer graag nieuwe hobby's uit, en daarmee komt al snel nieuwe gear om de hoek kijken.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Volvo XC60 2024, één groot avontuur | Autotest

De Volvo XC60 Recharge T6 AWD Plug-in Hybrid Ultimate Bright 2024 is een ideale keuze voor liefhebbers van avontuur die genieten van comfort en houden van mooie auto's.

De langverwachte ThruDark HeriTech collectie in samenwerking met Jason Fox

ThruDark heeft recent de langverwachte "HeriTech" collectie gelanceerd, met een unieke samenwerking met merkambassadeur en oude vriend Jason Fox - "Foxy". Deze eerste collectie...

Helly Hansen eert Ski Patrollers op de International Ski Patrol Day 2024

Morgen, op 10 februari 2024, is het weer zover: International Ski Patrol Day wordt voor de derde keer op rij georganiseerd door het Noorse...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Leatherman Signal is een superhandige multitool, voor zowel de hardcore survival expert als de gewone kampeerder. Met zijn looks en functies heeft Leatherman echt een begerenswaardige tool gecreëerd. Review: Leatherman Signal multitool