Review: Hoka One One Mach 4 hardloopschoenen

Sinds een paar weken loop ik op de Hoka Mach 4. Een lichtgewicht hardloopschoen. Hardlopen doe ik voornamelijk over verharde wegen langs de weilanden, maar ook wel over onverhard terrein zoals door het bos en over de heide. 

Met de zomer in aantocht heb je met de Mach 4 van Hoka One One echt een leuke schoen in handen. Zelf ben ik erg fan van de kleuren, het lichtblauwe en zacht gele steekt goed af met dan de donkerblauwe veters. Daarnaast ademend de schoen fantastisch en dat is al helemaal lekker als het warmer wordt. De gele zool loopt uit in de breedte en aan de achterkant, als je denkt dit is voor mij veel te blits, dan heb je het mis, dat valt namelijk heel erg mee. Mijn broertje noemde ze ufo’s, maar hij heeft er gewoon geen verstand van ?

Review: Hoka One One Mach 4 hardloopschoenen

Pasvorm

In het begin moest ik erg wennen aan de schoen tijdens het wandelen (de warming-up). Het voelt wat minder stabiel, je hebt het gevoel dat je je stabiliteitsspieren flink nodig hebt, dat komt natuurlijk door het zachte materiaal en de goede demping in de schoen en die demping heb je pas echt nodig tijdens het hardlopen.

Comfort

Dit gevoel van instabiliteit was enkel alleen in de wandelfase, zodra ik over ga op hardlopen, geeft de schoen een goede demping in de hak en een hele goede afwikkeling. Je merkt dat de schoen bij de neus dichter aan de grond zit dan bij de hak, dat maakt het echt belangrijk dat je tijdens het hardlopen je voet goed neerzet, eerst de hak op de grond, met een rolbeweging naar je tenen en weer afzetten.

De schoen maakt mij bewuster van mijn loophouding en maakt dat ik mijn houding verbeter. Dat is echt een pluspunt.

Het extra hoge flapje bij de hak is erg fijn, dit geeft namelijk geen irritatie of druk op je hak, waardoor je minder snel een blaar krijgt maar dat ook gewoon heel prettig en zacht voelt. De schoen is naast dat hij heel licht is ook nog eens heel flexibel in het materiaal, zo zijn de veters elastisch. Door de elastische veters, past de schoen snel goed om je voet en dat is erg prettig. De veters knellen hierdoor niet snel af tijdens het bewegen, echter maakt dat het afstellen van de veters wel wat lastiger.

Review: Hoka One One Mach 4 hardloopschoenen

Mijn beide kleinste tenen zijn na het hardlopen altijd verdoofd. En dat betekent natuurlijk dat ergens de doorbloeding niet helemaal goed gaat. Ik probeer de schoen anders te veteren, wat losser in het begin, wat strakker aan het eind, maar door de elastische veters is dit nogal precisie werk omdat het in eerste instantie altijd goed voelt. Ik ben er nog niet helemaal achter waar de ‘verdoofde’ tenen nou precies van komen, maar hier had ik met mijn oude hardloopschoenen geen last van. Voor mij is dit natuurlijk een groot nadeel van de schoen maar ik denk niet dat het perse aan de schoen ligt, hardloopschoenen zijn altijd erg persoonlijk, het kan ook zijn dat mijn voet en de schoen niet helemaal goed met elkaar matchen. 

Conclusie

Natuurlijk is een nieuwe hardloopschoen wennen, maar als je de deze Mach 4 eenmaal onder de knie hebt, dan maakt deze schoen het hardlopen een stuk lichter en comfortabeler en dat komt mede door de goede demping en afwikkeling, wat grotendeels de schok opvangt waarmee je anders je knieën, heupen en de overige gewrichten zou belasten. Ik ben positief over de Hoka Mach 4 en daarom zou ik de schoen aan anderen aanbevelen. En voor € 139,95 heb je een hardloopschoen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Review: Hoka One One Mach 4 hardloopschoenen

Review overzicht

Comfort
9
Pasvorm
9
Grip
8
Design
9
Duurzaamheid
9
Prijs/kwaliteit
9
Odette Jongsma
Odette Jongsma
Ik ben Odette, ben 24 jaar en woon in Friesland! Hiken, volleyballen, kamperen, hardlopen, suppen en sinds kort ook klimmen. Kortom, ter land ter zee… en als het klimmen even tegen zit, in de lucht. Ik probeer graag nieuwe hobby's uit, en daarmee komt al snel nieuwe gear om de hoek kijken.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Alto Guide HS van Mammut is de ultieme berg hardshell | Review

Een hardshell jas is een onmisbaar item voor buitenavonturen en vast niet onbekend voor op je paklijst. Voor de wandelaars en alpinisten die het...

Word teamlid van de Fjällräven Polar 2023 expeditie

Fjällräven nodigt iedereen uit zich aan te melden voor Fjällräven Polar, een 300 km lange arctische expeditie door het Scandinavische noorden in april 2023....

Jack Spowart maakt ‘artwork’ voor het Banff Mountain Festival

Voor de 47e editie van het Banff Center Mountain Film and Book Festival zochten Rab en Banff naar naar een getalenteerde kunstenaar om het...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Review: Hoka One One Mach 4 hardloopschoenen Sinds een paar weken loop ik op de Hoka Mach 4. Een lichtgewicht hardloopschoen. Hardlopen doe ik voornamelijk over verharde wegen langs de weilanden, maar ook wel over onverhard terrein zoals door het bos en over de heide.  Met de zomer in aantocht heb je...