Review: Vaude Marwees 500 drie seizoenen duurzame slaapzak

Ik denk dat iedereen wel weet hoe ontzettend belangrijk een goede nachtrust is. Een essentieel moment waarop je lichaam hersteld, en je geest de rust krijgt om alle indrukken van de dag te verwerken. Als je outdoor actief bent bezig geweest dan is die belasting op lichaam en geest misschien nog wel extra intens, en lekker slapen daarom nog belangrijker. Maar ook moeilijker, in de buitenlucht met alle weertypen die het kunnen ontrgelen, een onregelmatige ondergrond die je wakker kan houden. Er zijn een boel variabelen die aan die nachtrust bijdragen of juist afbreuk doen. Een goede slaapzak is een van de fundamentele ervan. In de review kijken we naar de Vaude Marwees 500 dons slaapzak. Een slaapzak met een bijzonder verhaal vond ik.

Omstandigheden

Ik heb de slaapzak vrij intensief gebruikte de afgelopen tijd, bij verschillende omstandigheden en activiteiten:

Voordat ik naar de inhoudelijke review ga, kijken we eerst nog naar dat verhaal van de slaapzak.

Vaude Marwees – Gerecycled Dons

We hebben de afgelopen jaren ook in het gebruik van dons, steeds meer fabrikanten de draai zien maken weg van levend geplukt dons, naar dons dat een ethische herkomst heeft, volgens de Responsible Down Standard (RDS) waarbij het dons o.a. bijproduct is van de vleesindustrie. Maar met GRS-Gecertificeerde vuldons in de Marwees gaat Vaude nog een stap verder. “GRS staat voor Global Recycling Standard en betekent dat het vuldons van de slaapzak van verwerkt beddengoed en donskleding stamt.” Vaude vertelde ons dat er bijvoorbeeld veel dons uit de hotelindustrie gewonnen wordt, waarbij ik dat in eerste instantie wat onsanitair vond ware het niet dat Vaude de dons wast en steriliseerd voordat het de vulkamers  in gaat.

Vraag is natuurlijk wel of die dons dat wel op zijn minst volgens de RDS ooit door de eerste gebruiker is gewonnen. Maar dat er geen vogels opnieuw veren hebben moeten verliezen voor deze slaapzak is al een hele stap vooruit.

Maar slaapt de slaapzak dan ook zo lekker als een hotelbed?

De Review

Die laatste vraag is natuurlijk als knipoog bedoelt (ik slaap zelf altijd slecht in hotelbedden); maar merk je iets van het feit dat het tweede hands dons is? Is functionaliteit geofferd voor duurzaamheid? In mijn ervaring nee.

Allereerst voelt de binnentijk/binnenvoering van de slaapzak dat gemaakt is van Polyester Tafetta, dat streeft naar het gevoel van zijde, en voelt dus heel prettig aan. Helemaal niet kunstmatig maar erg natuurlijk. Ik heb de slaapzak met en zonder de Vaude Inlet Mummy slaapzakliner gebruikt, voor nog meer comfort, en ook bij de hetere temperaturen heb ik vooral in de liner gelegen waarbij de slaapzak meer dienst deed als zacht matras boven op de Vaude Performance slaapmat.

Het dons wordt op zijn plek gehouden door Asymmetrisch aangebrachte H-kamers, ik heb geen koudebruggen ervaren en de slaapzak draaide ook fijn mee; waarbij ik wel in sommige gevallen wel een beetje strak lag rond mijn schouders, maar dat is ook een beetje natuurlijk met een mummy model en met mijn bijna 190 ben ik iets groter dan de 185cm lichaamslengte die ideaal is voor de slaapzak.

De isolatiewaarde van de slaapzak is 550 cuin (dit drukt de vulkracht van het dons uit, en dus de isolerende potentie ervan – meer info in onze GearGuide) en moet een comfortabel isoleren tot -3 graden met een extreemtemperatuur van -20. Ik heb de slaapzak niet onder nul gebruikt, en de hood op de mummy niet helemaal op mijn hoofd gesloten. Ik weet wel dat reisgenoot Hanne ter Smette bij de bikepacking vertelde dat zij zich wel helemaal had gemummificeerd en daardoor heerlijk heeft geslapen.

Features

De Marwees heeft een warmtekraag, contourcapuchon, voetbox en 2-wegsritssluiting allemaal features die bijdragen aan een prettig gebruik van de slaapzak.

De mummieslaapzak is in zes verschillende varianten verkrijgbaar – van Marwees 300 (temperatuurlimiet 4 °C) via de Marwees 500 (temperatuurlimiet -3 °C) tot aan de Marwees 700 (temperatuurlimiet -7 °C). 

Pakgrootte en gewicht

De Marwees pakt redelijk compact in, de pak zak is ruim en flexibel, je kunt zelf zo hard proppen als je wilt. Met de rolsluiting en de G-hooks kan je de 1300 gram strak inpakken.

De Marwees 500 slaapzak is een prettige natuurlijk aanvoelende en goed warmte regulerende slaapzak. Van gerecycled dons waardoor ook een diergevoelig geweten zachter zal slapen. Met € 230,- is het geen goedkope slaapzak maar een die wel de kwaliteit levert die je zou verwachten.

Vaude Marwees 500 Slaapzak

Adviesprijs: € 230,-

[vc_btn title=”SHOP DE MARWEES” style=”flat” shape=”square” color=”black” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.bever.nl%2Fp%2Fvaude-marwees-500-slaapzak-MBAAC90010.html|||”]

Review overzicht

Slaapcomfort (materiaal gebruik)
9.5
Pasvorm
8
Isolerende waarde/warmte
9
Duurzaamheid
9.5
Features
8.5
Pakgewicht en grootte
8
Prijs-Kwaliteit
8.5
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

[WINACTIE] De jubileumuitgave van de E.O.F.T. staat voor de deur

Eindelijk is het dan zover: Europa’s meest gerenommeerde Outdoor-Filmfestival start, na een éénjarige pauze wegens corona, met haar twintigste toernee! In zeven films neemt...

Offroad met de Range Rover SVR in de nieuwste James Bond-film No Time To Die

Offroad, Range Rover en ‘Gearlimits’ gaan goed samen. En als er Gear to the Limits wordt gebruikt, zijn het wel de stunts in de...

De Urban Sports Week Amsterdam komt er weer aan

Op 23 en 24 oktober 2021 staat Amsterdam opnieuw in het teken van Urban Sports tijdens de Urban Sports Week Amsterdam (USWA). De gemeente...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief