Hiken en biken met het Haglöfs L.I.M. GTX jacket | Review

De Nederlandse zomers staan niet bepaald bekend om de gelijkmatige zomerdagen en de temperaturen kunnen zomaar 15 graden verschillen van de ene op de andere dag, vaak nog met een onaangekondigd buitje regen. Voor die momenten is het prettig om een superlichte back up shell bij je te hebben. Bijvoorbeeld de Haglöfs L.I.M. GTX.

De Haglöfs L.I.M-serie is gebaseerd op het inzicht dat je met minder gewicht gemakkelijker kunt bewegen en meer kunt beleven tijdens je avonturen. Simpel gezegd: Less.Is.More (L.I.M). De L.I.M. serie is ontstaan vanuit de behoefte aan functionele, technische, lichtgewicht uitrusting, zodat je niet meer mee hoeft te nemen dan nodig is. De L.I.M-serie biedt maximale prestaties bij een minimaal gewicht en is beschikbaar in zowel dames- als herenmodellen. De jas die ik getest heb is in de kleur Magnetite en is er in nog genoeg andere kleuren.

Testomstandigheden

De jas heb ik gebruikt tijdens wandelingen en fietstochten in Nederland in de zomer, met temperaturen uiteenlopend van 18-30 graden.

Specificaties
• gewicht: 280 gram
• Gore-Tex paclite plus
• twee handzakken met ritssluiting en ventilatie van mesh
• nauwsluitende capuchon
• elastische manchetten en onderzoom voor een betere pasvorm
• reflecterende randen
• waterkolom >28.000 mm

Review

De Haglöfs L.I.M. GTX jas voelt aan en klinkt als plastic en het valt op dat hij superlicht is, veel lichter bijvoorbeeld dan de jas van Vaude die ik eerder getest heb. De pasvorm is prima met voldoende ruimte voor een tussenlaag op koudere dagen. De capuchon echter is nauwsluitend en heeft geen mogelijkheid om de lengte in te korten. Ik vind het niet fijn dat de stof mijn hoofd omsluit en eigenlijk is de capuchon net iets te lang waardoor hij voor mijn ogen hangt.

Ik mis de bij outdoorjassen zo bekende ritsen onder de armen, die je open kunt doen voor ventilatie. De 2 steekzakken aan de voorzijde zijn vrij hoog geplaatst en lang. In de praktijk kun je deze gebruiken voor frisse lucht. Het nadeel is wel dat je dit dus niet doet als het regent. Ook heeft de jas aan de voorzijde een bevestiging om, wanneer je de rits volledig open hebt, te voorkomen dat je jas open waait.

Hiken en biken met het Haglöfs L.I.M. GTX jacket | Review

Wel mogelijkheid om te ventileren dus, maar voor mij zijn ritsen onder de armen een must in outdoorkleding, omdat dit zorgt voor ventilatie op de juiste plek en niet inregent.

Wat de mouwen betreft, deze zijn aan de bovenkant van de hand wat langer, wat fijn is bij regen.

Het materiaal is licht en je kunt het zo klein opvouwen dat je het eigenlijk altijd wel ergens kwijt kunt. Voor back- en bikepacken vind ik dit een ideaal formaat en gewicht. Op de website geeft Haglofs zelf aan dat het gewicht van de jas 280 gram is. In maat XL is het zelfs nog minder: slechts 252 gram.

Hiken en biken met het Haglöfs L.I.M. GTX jacket | Review

Gore-tex paclite plus-producttechnologie

Het GORE-TEX-membraan bevat poriën die kleiner zijn dan een waterdruppel, maar groter dan een waterdampmolecuul. Dit betekent dat regen en sneeuw niet kunnen binnendringen, maar zweet wel kan worden afgevoerd.

Iedere producttechnologie in de originele Gore-tex-reeks biedt drie belangrijke voordelen:

  • Waterdicht: Regen en sneeuw komen niet door je kleding – ook niet in de zwaarste buien.
  • Winddicht: Van koude wind koel je snel af. De winddichte technologie houdt alle wind tegen.
  • Ademend vermogen: Zweetdamp wordt naar buiten afgevoerd, zodat je ook bij intensieve activiteiten niets hoeft in te leveren op comfort.

Zoals gewend van Gore-tex is de jas prima wind- en waterdicht. In eerste instantie lijken de ritsen me niet waterdicht, maar na een paar minuten douche-test blijken ze dat wel degelijk te zijn.

Hiken en biken met het Haglöfs L.I.M. GTX jacket | Review
Hiken en biken met het Haglöfs L.I.M. GTX jacket | Review

Paclite Plus biedt bescherming tegen regen, wind en is ultralicht en compact. Deze unieke combinatie creëert de ultieme back-upshell, zodat je op elk avontuur bent voorbereid.

Pluspunten

  • pasvorm
  • langere manchetten
  • klein opvouwbaar
  • lichtgewicht

Minpunten

  • nauwsluitende capuchon
  • geen ritsen onder armen

Inmiddels is de Haglöfs L.I.M. GTX mijn favoriete shell. Omdat hij bijna geen plek inneemt, past hij altijd nog wel in mijn tas. Door het lage gewicht neem ik hem graag mee in mijn backpack of tijdens het bikepacken.

Review overzicht

Bescherming
10
Comfort
9
Materiaalgebruik
10
Gebruiksvriendelijkheid
9
Looks
7
Prijs/kwaliteit
9

Samenvatting

Inmiddels is de Haglöfs L.I.M. GTX jas mijn favoriete shell. Omdat hij bijna geen plek inneemt, past hij altijd nog wel in mijn tas. Door het lage gewicht neem ik hem graag mee in mijn backpack of tijdens het bikepacken.
Inge Waasdorp
Inge Waasdorp
Zeg 'fietsen' en je hebt mijn aandacht. In 2015 ben ik na jaren niet gefietst te hebben weer gaan mountainbiken. Inmiddels ben ik verslaafd aan deze mooie sport en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig zit ik ook regelmatig op de racefiets. Als er niet gefietst wordt ben ik te porren voor kamperen, hiken, kajakken en kampvuurtjes.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Inmiddels is de Haglöfs L.I.M. GTX jas mijn favoriete shell. Omdat hij bijna geen plek inneemt, past hij altijd nog wel in mijn tas. Door het lage gewicht neem ik hem graag mee in mijn backpack of tijdens het bikepacken. Hiken en biken met het Haglöfs L.I.M. GTX jacket | Review