Hike en schiet avontuur met de Arc’teryx Beta LT hardshell jas | Review

Voor het beoordelen van de Arc’teryx Beta LT hardshell jas, biedt het Schotse klimaat de perfecte omstandigheden. Tijdens wandelingen is een hardshell goed beoordelen; hoe zit het met de water- en winddichtheid? Hoe zijn de ritsen gepositioneerd? Zijn ze gemakkelijk toegankelijk, zowel met als zonder rugzak? Bij de Arc’teryx Beta LT Hardshell is dit allemaal prima in orde, zoals verwacht mag worden van een hoogontwikkeld product als de Beta LT. Maar wat gebeurt er wanneer je deze high-performance jas aan een extra uitdaging blootstelt, zoals een epische dag sportschieten – Long Range Steel Target Shooting – in de meedogenloze hooglanden met wind en regen, liggend in de heuvels van Rosehall, Invercassley? Wil je dat ontdekken? Lees dan verder.

De Arc’teryx Beta-serie is ontworpen voor veelzijdig gebruik in de bergen, waarbij LT staat voor lichtgewicht, met een gestroomlijnde reeks functies die zijn ontworpen om gewicht te besparen. Deze jas is geschikt voor vrijwel alles wat je maar kunt bedenken. Of je nu in de stad bent, wandelt, klimt, skiet of iets anders doet, de Beta LT is ideaal. Het is perfect voor multi-sport gebruik en ook uitstekend geschikt voor een mix van stedelijk en technisch gebruik.

De Arc’teryx Beta LT geschiedenis

De Arc’teryx Beta LT hardshell maakte zijn debuut in de herfst van 2008. In eerste instantie op de markt gebracht voor alpinisme met de nadruk op snelheid en lichtheid. De jas maakte gebruik van het geavanceerde drielagensysteem Gore-Tex Pro Shell (320N Gore-Tex Pro Shell 3L), voorzien van ‘pitzips’ en een helm-compatibele capuchon met een rits die handig in de kraag kon worden opgeborgen, ook wel bekend als een ‘StowHood’. Sindsdien heeft de jas een aanzienlijke evolutie doorgemaakt. De huidige generatie Beta LT is vervaardigd van N40p Gore-Tex met 3L tricot technologie – bluesign goedgekeurd.

Ademend vermogen

De Arc’teryx Beta LT is niet bijzonder ademend; het geeft voorrang aan duurzaamheid boven ademend vermogen en het functioneert in sommige situaties beter dan in andere.

Het N40p Gore-Tex Pro Shell 3L dat in de Beta LT wordt gebruikt, heeft een differentiaal nodig om te kunnen werken tussen het microklimaat aan de binnenkant naast je lichaam en de buitenomgeving. In koude, droge omgevingen kan het redelijk ademend zijn. In warme, vochtige omgevingen is het over het algemeen niet erg ademend.

De huidige generatie Beta LT heeft ‘pitzips’. Dit biedt de mogelijkheid om te ventileren als het membraan niet zo goed werkt, of om het comfortbereik van het jack te vergroten. Zelfs ‘pitzips’ kunnen er niet voor zorgen dat de jas goed ademt op een warme dag, maar ze maken hem wel veelzijdiger.

Long Range Steel Target Shooting in weer en wind

Zoals te verwachten is van een jas van dit kaliber, voldoet het volledig tijdens het wandelen in een winderige en vochtige omgeving. Maar voldoet de jas ook wanneer de hike wordt gecombineerd met ruim 3 uur stil liggen in een winderige en natte omgeving tijdens een Long Range Steel Target Shooting in de Schotse hooglanden? Volmondig ja. Uiteraard wel met een goede tussenlaag. Maar ik heb geen moment vocht- of windongemak ervaren.

Features

Wat betreft features van de Beta LT zijn ze op één hand te tellen. Dat is ook niet zo gek, gezien het een lichtgewicht jas is. Maar de features die er zijn, zijn als het Zwitsers zakmes van outdoor kleding. Van de waterdichte ritsen tot de verstelbare capuchon, elke functie lijkt doordacht ontworpen voor de buitensporter. Zelfs de zakken lijken te weten dat je kaarten, snacks en een kompas nodig hebt.

Design

Over het ontwerp van de Arc’teryx Beta LT is goed nagedacht. Strak, modern en met de subtiele flair die je mag verwachten van een premium outdoor-merk. Deze jas is niet alleen functioneel, maar ook een fashionstatement in de wildernis, waar alleen de herten, eekhoorns en Schotse hooglanders je zien 😉

Hike en schiet avontuur met de Arc'teryx Beta LT hardshell jas | Review

Final thoughts Arc’teryx Beta LT

Dit is een van de prettigste en lichtste hardshells die ik heb mogen reviewen. Ondanks het beperkte ademend vermogen, compenseren de ‘pitzips’ veel. En ja, de prijs is stevig met 450 euro, maar de kwaliteit rechtvaardigt dat volledig. Voor degenen die investeren in duurzaamheid, prestaties (en stijl), is deze jas elke cent waard. Zeker als je de natuur serieus neemt.

In Nederland is de Arc’teryx Beta LT hardshell jas o.a. te krijgen bij Carl Denig

Review overzicht

Pasvorm
9
Comfort
9
Winddichtheid
9
Waterbestendigheid
9
Ademend vermogen
6
Duurzaamheid
9
Features
8
Design
9
Prijs/kwaliteit
9

Samenvatting

De Arc’teryx Beta LT hardshell jas is een van de prettigste en lichtste hardshells die ik heb mogen reviewen. Ondanks het beperkte ademend vermogen, compenseren de 'pitzips' veel.
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Volvo XC60 2024, één groot avontuur | Autotest

De Volvo XC60 Recharge T6 AWD Plug-in Hybrid Ultimate Bright 2024 is een ideale keuze voor liefhebbers van avontuur die genieten van comfort en houden van mooie auto's.

De langverwachte ThruDark HeriTech collectie in samenwerking met Jason Fox

ThruDark heeft recent de langverwachte "HeriTech" collectie gelanceerd, met een unieke samenwerking met merkambassadeur en oude vriend Jason Fox - "Foxy". Deze eerste collectie...

Helly Hansen eert Ski Patrollers op de International Ski Patrol Day 2024

Morgen, op 10 februari 2024, is het weer zover: International Ski Patrol Day wordt voor de derde keer op rij georganiseerd door het Noorse...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Arc’teryx Beta LT hardshell jas is een van de prettigste en lichtste hardshells die ik heb mogen reviewen. Ondanks het beperkte ademend vermogen, compenseren de 'pitzips' veel.Hike en schiet avontuur met de Arc'teryx Beta LT hardshell jas | Review