Review: Specialized Camber Expert Trailbike

De Specialized Camber Expert is een fiets waarmee Specialized een hele complete trailbike will maken, een achter all-mountain machine die snelheid kan maken en houden als een XC-er (XC = cross country) maar ook op een technische en lastig downhill als een enduro fiets moet kunnen presteren. De geometrie moet passen bij zowel klimmen als dalen. De fiets moet zijn snelheid vasthouden, maar ook bewegelijk genoeg zijn om lekker heen en weer te smijten. Dat is best veel gevraagd voor een fiets. Met name omdat klimmen en dalen toch verschillende, soms schijnbaar tegenovergestelde eisen stelt aan een fiets.

Qua geometrie wil je een compact zit, beetje recht op met druk naar voren om te klimmen; bij het dalen wil je juist wat ruimer en lager zitten, je lichaamsgewicht wat verder naar achter. Voor het klimmen wil je een head tube die stijl is, bij dalen juist vlakker. Grotere wielen houden snelheid beter vast, maar kunnen lastiger sturen dan kleinere wielen. Dus schijnbaar onverenigbare eisen aan een fiets. Waar kom je dan uit als je dat toch bij elkaar wilt brengen? Bij een fiets die toch nogal zal lijken op de Specialized Camber Expert.

Specs

Allereerst de specs van de fiets: Carbon Frame met een M5 aluminium Camber FSR achtervork, 29inch Roval Traverse Carbon wielen met een Specialized standard combinatie van de Purgatory band voor en Ground Control op het achterwiel. SRAM GX Eagle 1×12 drivetrain, SRAM Level TL remmen, 120 mm veerweg voor op de Fox 34 en Fox Float achter. Tot slot de dropper post, de Command Post IRcc, die het op onze test fiets helaas niet goed deed; een dropperpost vindt ik voor een trailbike wel echt essentieel om die nodige aanpassingen te doen op je rij positie van klimmen naar dalen (klimmen hoge zit, dalen lage zit). Een lichte, heel goed afgemonteerde fiets.

[vc_message message_box_style=”solid” style=”square” message_box_color=”black”]Als je moeite hebt met alle terminologie kijk dan op onze Mountainbike GearGuide pagina. Daar staat alles in uitgelegd.[/vc_message]

Omstandigheden

Ik heb de Specialized Camber gereden op verschillende trails in Nederland, met bos en zandgronden, hele steile klimmen tegen stuwwallen, een rock garden en aantal jumps gedaan evenals een aantal trappen op verschillende plekken (altijd leuk).

De Review

Een aantal jaren geleden was mijn eigen fiets de Specialized Camber 26 inch. Die fiets paste al goed bij me, ik vond de zit heel fijn, en de fiets krachtig fietsen. Met deze 26” heb ik ook in de Dolomieten, Pyreneeën en bergen van Zuid Spanje gereden. Toen ik de mogelijkheid kreeg om op de nieuwste versie van de Camber te rijden, met 3 inch meer aan wielen, een Carbon frame en alles wat hierboven staat, ging mijn hart wel sneller kloppen.

En de fiets heeft ook niet teleurgesteld. De geometrie van de fiets past goed bij mij, niet te rechtop, ruimte tussen zadel en stuur met een top tube length van 613 mm bij framemaat Large.

XC Aspecten

Alleererst kijken we naar de XC kant van de fiets. De fiets is lekker licht, zeker voor een fully, en ligt dus heel vlot op snelheid, en met die 29 inch wielen hou je die snelheid ook lekker vast, ze rollen makkelijk over boom wortels en de stenen van de rockgarden, maar ook door zachtere zand stukken heb je veel aan die ruime wielen. Door het Concentric Pivot systeem bij de achtervering wordt de stuiter uit de achtervering gehaald als je gaat stampen. Bij het klimmen schuif ik meestal iets naar de voorkant van mijn zadel, zodat ik met mijn heupen zo dicht mogelijk boven de trapas zit. Dat levert ook bij de Camber extra power op.

Enduro aspecten

Wat het enduro aspect van de fiets betreft doet de fiets het ook lekker. De 120mm veerweg doet zijn werk goed op de onregelmatigheden waarop we hebben kunnen rijden, wortels, stenen van de rockgarden, en trappen. De sprongen die ik nam, met maximale hoogte van ongeveer 80 cm, pakte vering ook met gemak. Op de snellere bochtige stukken bergaf, met de dropper post laag, reageert de fiets super snel op stuur acties en kan je de fiets onder je goed heen en weer gooien. Het carbon frame is niet te hard of stijf, wat je op sommige fietsen wel eens voelt.

Het combineren van XC en enduro eigenschappen, op zoek naar dat all-mountain karakter is wat mij betreft goed gelukt. Natuurlijk is het niet zo efficient als een echt hardcore XC fiets, en niet zo gulzig naar onregelmatig terrein als een diep geveerde enduro fiets, maar als je toch een paar duizend euro op je bankrekening hebt staan en je wilt daar een fiets voor kopen die echt veel waarde en veelzijdigheid brengt voor zijn prijs, dan is de Camber wel een hele goede keuze.

Soepel, clean and veelzijdig

De Specialized heeft een SRAM GX Eagle 1×12 groep die scherp en soepel schakelt. De cassette heeft een breed bereik van 10-50 om je te helpen bij steile beklimmingen. Ik hou zelf niet zo erg meer van een voorderailleur. Zonder is het eenvoudiger, “cleaner”, betekent minder onderhoud en scheelt weer gewicht. De rest van de fiets is net zo clean, met interne kabelgeleiding en een vrije minimalistische cockpit.

De SWAT™ Door is een leuke functionaliteit, waarbij er een compartiment in de downtube zit. Het “deurtje” zit verscholen achter de bottle cage. Je kunt het eenvoudig openen en dan is er plek voor een extra binnenband en een bandet bijvoorbeeld.

 

Ik vind het zelf ook erg leuk om op straat een beetje te spelen met de fietsen die ik rijd, niet dat ik technisch wonder ben, maar beetje rommelen met wheelies, endo’s, stoppies, track stands, bunnyhops enzo. Dan krijg je ook op een andere manier gevoel voor de balans en het gedrag van een fiets. Wordt het chagrijnig en een beetje passief aggressief, of speelt het fijn mee. De Camber past in die laatste categorie. Je kan em makkelijk in een stabiele wheelie krijgen, een endo-turn inzetten gaat vlot, de lichtheid van het frame helpt met het rond slingeren van de fiets. Beetje compressie op de vering en je bunny-hopped lekker de lucht in. En landen is ook weer lekker stabiel op de 2.3 inch banden. Het is wel indicatief van de speelsheid van de fiets.

[vc_gallery interval=”3″ images=”21912,21908,21906,21900,21919,21921″ img_size=”full”]

Conclusie

De Specialized Camber is een hele goede all-mountain fiets. Voor technische flow trails en enduro tracks in de bergen zal de fiets gewoon heel goed presteren. Ik heb genoten van de lichtheid en balans van de fiets, maar ook de kracht en de bad-ass-heid. Een fiets die echt NL+ toepassing heeft (dwz in Nederland en over de grens). Het is geen goedkope fiets, maar door zijn veelzijdigheid heb je toch veel waarde voor je geld.

Specialized Camber Expert 29

All-mountain trailbike

Adviesprijs: € 5299,-

[vc_btn title=”SHOP DE CAMBER” style=”flat” shape=”square” color=”black” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.specialized.com%2Fnl%2Fnl%2Fmens-camber-expert-29%2Fp%2F129262%3Fcolor%3D239843-129262|||”]

Review overzicht

Klimmen
8.5
Dalen
9
Snelheid
9
Vering
8.5
Bewegelijkheid
8.5
Stabiliteit
8.5
Afmontage
8
Frame
9
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

2 REACTIES

    • Hi Robert, dank voor je reactie. Onder enduro versta ik het snellere, agressievere downhill werk die je in echt bergachtig terrein zou tegen komen in combinatie met al het uphill werk dat je natuurlijk moet doen om op die zalige downhill segmenten lekker te kunnen knallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief